Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ισραηλινή κυβέρνηση: Ψήφισε ρατσιστικό νόμο που επιβάλει καθεστώς «απαρτχάιντ»

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε την Πέμπτη έναν νόμο, ρατσιστικής κοπής και έμπνευσης, που ορίζει ότι μόνο στους..

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε την Πέμπτη έναν νόμο, ρατσιστικής κοπής και έμπνευσης, που ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα.

Πρόκειται για ένα άκρως αντιδραστικό νομοθέτημα περί «εβραϊκού έθνους-κράτους», που παραπέμπει σε καθεστώς απαρτχάιντ, διαποτισμένο από τη λογική της «καθαρότητας της φυλής», με μοναδικό σκοπό να ενισχύσει τους σχεδιασμούς της Ισραηλινής κυβέρνησης, ώστε να ξεριζώσει τον παλαιστινιακό λαό από την πατρίδα του. Γκρεμίζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και έρχεται για να ισοπεδώσει ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα των Παλαιστίνιων πολιτών του Ισραήλ.

Ο νόμος υπέρ του οποίου είχε ταχθεί η δεξιά κυβέρνηση, εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, ενώ δύο από τα 120 μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου απείχαν. Ορισμένοι ισραηλινοί άραβες βουλευτές φώναζαν κι έσχιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία.

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ», ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον των κοινοβουλευτικών μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο νόμος, εγκρίθηκε λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ορίζει πως «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του Εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό».

Το κατάπτυστο ρατσιστικό κείμενο, ορίζει «το κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού όπου εκείνος ασκεί τα φυσικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, ιστορικά δικαιώματά του» διευκρινίζοντας πως «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο κράτος του Ισραήλ επιφυλάσσεται μόνο για τον εβραϊκό λαό». Ουσιαστικά αναγνωρίζει μόνο στους Εβραίους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα, επιτείνοντας τις διακρίσεις κατά του αραβόφωνου πληθυσμού. 

Καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή. Η αραβική μειονότητα στο Ισραήλ αποτελείται κυρίως από απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στη γη τους μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Οι Ισραηλινοί Άραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων του Ισραήλ.

Μάλιστα πρόκειται για την πιο …«μετριοπαθή» εκδοχή, αφού το αρχικό σχέδιο, που κατέθεσαν ο πρόεδρος της χώρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, προέβλεπε την εγκαθίδρυση αποκλειστικά εβραϊκών κοινοτήτων και έδινε τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό και εθιμικό δίκαιο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν νομικά προηγούμενα.

Τελικά, εγκρίθηκε μια πιο αόριστη διατύπωση, η οποία πάντως αναφέρει πως το κράτος «θεωρεί την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία» και άρα θα «ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους»! Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα στηρίζεται πλήρως η πολιτική των εποικισμών που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινές κυβερνήσεις, με μοναδικό στόχο την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους. 

Ο νόμος εγκρίθηκε σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Ισραηλινής κυβέρνησης, με τις  δολοφονίες δεκάδων Παλαιστινίων στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σφίγγει, ειδικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που ουσιαστικά απαγόρευσε τη διακίνηση καυσίμων και αερίου προς τη Γάζα, κλείνοντας το πέρασμα Κερέμ Σάλομ.

Εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ εξαπέλυσε κατά της Γάζας τις πιο ισχυρές επιθέσεις από την πολυήμερη αιματηρή επιχείρηση του 2014.

Σχετικά θέματα

Απόψεις