Διεθνή

Ιράκ: Ο συνασπισμός κομμάτων υπό τον ιερωμένο Μοκτάντα αλ Σαντρ κέρδισε τις εκλογές

Ο συνασπισμός κομμάτων υπό τον Μοκτάντα αλ Σαντρ, θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων, είναι ο νικητής των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών που κατέχει, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή, μόλις στο 41%, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων. 

Σύμφωνα με καταμέτρηση, βασισμένη στα αρχικά αποτελέσματα σε αρκετές ιρακινές επαρχίες και την πρωτεύουσα Βαγδάτη, που επαληθεύτηκε από αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης, ο αλ Σαντρ έχει κερδίσει περισσότερες από 70 έδρες, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να του δώσουν σημαντικό προβάδισμα στο σχηματισμό κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη είπε ότι ο ακριβής αριθμός των εδρών ήταν 73, με τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να επιβεβαιώνουν τον αριθμό. Στις προηγούμενες εκλογές ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο αλ Σαντρ κέρδισε 54 έδρες. Η Βουλή του Ιράκ έχει 329 έδρες. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, φέρεται να έρχεται δεύτερος. Τα σιιτικά κόμματα κυριαρχούν στις κυβερνήσεις και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. (Πηγή: Al Jazeera) – Από 902.gr

(Επισκέψεις: 130 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend