Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Δραματική κατάσταση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Την τραγική δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς  προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις,..

Την τραγική δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς  προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων για διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον έναν χρόνο.

Η ΕΝΙΘ αναφέρει τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στο Ιπποκράτειο, χαρακτηρίζοντάς τα «κατά συρροή εγκλήματα». Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, ασθενής  με πιθανό λέμφωμα που παραπέμφθηκε σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, ενώ τον προηγούμενο μήνα για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος. Την ίδια ώρα χρόνιος νεφροπαθής βρίσκεται στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη εδώ και 2 μήνες.

Οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα γίνουν 7 μέχρι τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40.

Σημειωτέον ότι το Ιπποκράτειο είναι ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων και τα Παιδιατρικά Τμήματα. Με χιλιάδες χειρουργεία και έκτακτα περιστατικά.

Η ανακοίνωση σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπ. υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία υποστήριξε πως η πρόσφατη προκήρυξη 4 θέσεων αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο κατέστη άγονη και πως οι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν στο ΕΣΥ, καλώντας το υπουργείο να αναλογιστεί τα δεκάδες «αντικίνητρα» που τροφοδοτούν τους ιατρούς, όπως την υπερεφημέρευση και την εξόντωση (οι γιατροί σε αυτές τις θέσεις θα υποχρεώνονταν σε 15 εφημερίες το μήνα), τις απλήρωτες εφημερίες (οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες πάνω από 6μηνο), τους πετσοκομμένους μισθούς και τα φύλλα πορείας για ημερήσιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς.

«Η τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο, ούτε έκτακτο. Η γιγάντωση των κενών το τελευταίο διάστημα είναι απλά το “ώριμο φρούτο” της διαχρονικής πολιτικής της υποβάθμισης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους παραφυάδες σε όλα τα διοικητικά επίπεδα» σημειώνει η ΕΝΙΘ και προσθέτει πως «είναι στρατηγική στόχευση όλων όσοι κυβέρνησαν και διοίκησαν μέχρι τώρα να εξαθλιώσουν το ΕΣΥ για να πριμοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα παραπέρα την Υγεία του λαού».

Μάλιστα, τονίζει πως τα επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία των ασθενών θα πληθαίνουν όσο προχωρούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» με τις μηδαμινές προσλήψεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την εξόντωση των υγειονομικών και τον εξαναγκασμό των ασθενών να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας αναντίστοιχες των αναγκών τους.

Η ΕΝΙΘ καλεί τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό με αφορμή τα τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης να καταδικάσει συνολικά τους υπεύθυνους και να αγωνιστεί για τη ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης και παράλληλα απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν άμεσα σε:

  • Εδώ και τώρα προσλήψεις αναισθησιολόγων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή όταν χάνονται μοσχεύματα! Να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα και να προκηρυχθούν το σύνολο των θέσεων άμεσα, χωρίς ναι μεν αλλά…
  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.
  • Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους. Να δοθεί άμεσα λύση για τις μεταμοσχεύσεις ζώντων δοτών που έχουν αναμονή ως και 1 χρόνο λόγω ελλείψεων!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία.
  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές. (Διαβάστε εδώ).

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Ιπποκράτειου σημειώνει από την πλευρά της την προκλητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου που υιοθετεί το «επιδερμικό επιχείρημα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας περί άγονων προκηρύξεων και προσπαθεί να αθωώσει τη σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου» καθώς κατέθεσε προτάσεις για ανακατανομές και μετακινήσεις αναισθησιολόγων από γειτονικά νοσοκομεία προς το Ιπποκράτειο, πρόταση που όπως σημειώνει δεν διαφέρει από την πάγια τακτική των μετακινήσεων-μπαλωμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ και οι διοικήσεις.

Σχετικά θέματα

Απόψεις