Διεθνή

ΗΠΑ-Τουρκία: Όξυνση με «μοχλό» πίεσης την γενοκτονία των Αρμενίων

Την αντίδραση της Άγκυρας πυροδότησε και η αναφορά Μπάιντεν με την ονομασία “Κωνσταντινούπολη”, αντί για Ινσταμπούλ για τα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915

Την γενοκτονία των Αρμενίων αναγνώρισε για πρώτη φορά από την πλευρά των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η κίνηση Μπάιντεν εντάσσεται στα γενικότερα  παζάρια και στην πολιτική «καρότου και μαστίγιου» της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία. Στόχος των ΗΠΑ είναι να παραμείνει η Τουρκία με τους δίκους τους όρους στο δυτικό στρατόπεδο και ταυτόχρονα να πριονίσουν τις βλέψεις της Άγκυρας να παίξει ισχυρότερο ρόλο στην περιοχή ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη. 

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν  106 χρόνια μετά και όταν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και πολλών άλλων καπιταλιστικών κρατών αρνούνταν να το κάνουν στην παρούσα φάση εδράζεται στις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και παιχνίδια. 

Μάλιστα η αναφορά Μπάιντεν στο επίσημο κείμενό του με την ονομασία “Κωνσταντινούπολη”, αντί για Ινσταμπούλ για τα γεγονότα της Γενοκτονίας του 1915, προκάλεσε την αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που σε ανακοίνωση του αποδοκιμάζει την συγκεκριμένη αναφορά.

 

 
 
 

Στο σχετικό μήνυμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει μεταξύ άλλων πως:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.»

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, ήρθε με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην οποία σημείωσε πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία». «Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

(Επισκέψεις: 853 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend