Διεθνή

ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Άσκησαν βέτο στο σχέδιο για προστασία των αμάχων Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ άσκησαν την Παρασκευή, όπως είχαν προειδοποιήσει την προηγουμένη, το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου απόφασης που είχε καταρτίσει και εισηγηθεί το Κουβέιτ και ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αμάχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Λίγη ώρα έπειτα από αυτή την πρώτη ψηφοφορία, το ΣΑ απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης το οποίο καθιστούσε υπεύθυνη την παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη Χαμάς για τα πρόσφατα πολύνεκρα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι τώρα απόλυτα σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη κατατρύχονται από ανίατη προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ», εξεμάνη η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, καταγγέλλοντας ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «ήταν έτοιμα να ρίξουν το φταίξιμο στο Ισραήλ, αλλά δεν ήταν έτοιμα να το κάνουν στην περίπτωση της Χαμάς».

Δέκα κράτη, ανάμεσά τους η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, ψήφισαν υπέρ του κειμένου που υπέβαλε το Κουβέιτ εξ ονόματος των αραβικών χωρών. Άλλες τέσσερις (Βρετανία, Αιθιοπία, Πολωνία, Ολλανδία) απείχαν, ενώ οι ΗΠΑ το καταψήφισαν.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που το ψήφισε. Ένδεκα απείχαν, ενώ το Κουβέιτ και η Ρωσία το καταψήφισαν.

«Αυτή η σιωπή δεν είναι αποδεκτή, δεν μπορεί καν να γίνει κατανοητή. Δεν είναι αποδεκτή για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό πληθυσμό, που είναι οι πρώτοι που πλήττονται από αυτή τη σύρραξη· δεν είναι αποδεκτή για τον κόσμο που μας βλέπει και θα κρίνει αυστηρά την απραξία μας μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε με αγανάκτηση ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.

Πριν διεξαχθούν οι δύο ψηφοφορίες, η Χέιλι είχε υποστηρίξει πως το σχέδιο απόφασης του Κουβέιτ, που καταδίκαζε το Ισραήλ για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, ήταν «χονδροειδώς ανακριβές» ως προς την περιγραφή και τα αίτια «των πρόσφατων γεγονότων».

Την Πέμπτη είχε ήδη καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ θα ασκούσαν «αναμφίβολα βέτο» στο σχέδιο απόφασης του Κουβέιτ.

Η τελική εκδοχή του κειμένου καλούσε να «εξεταστεί η λήψη μέτρων που θα εγγυώνται την ασφάλεια και την προστασία» των παλαιστίνιων αμάχων και ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παρουσιάσει στο Συμβούλιο το ταχύτερο μια έκθεση για έναν ενδεχόμενο «διεθνή μηχανισμό προστασίας».

Τουλάχιστον 123 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα των ισραηλινών στρατιωτών από τα τέλη Μαρτίου, στην πλειονότητά τους κατά μήκος του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 26 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend