Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε Κούβα, Βενεζουέλα -Χαιρετίζουν τη νίκη του φασίστα Μπολσονάρου

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε την Πέμπτη νέες «σκληρές» κυρώσεις σε βάρος της Κούβας και της Βενεζουέλας. Οι κυρώσεις στοχοθετούν κυρίως τον τομέα του χρυσού, ανακοίνωσε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πολιτική των πιέσεων εναντίον της Αβάνας και του Καράκας, ενώ στο στόχαστρο τους βρίσκεται και Νικαράγουα.

Την ίδια στιγμή ο Τζον Μπόλτον, σε ομιλία του με αντικείμενο την αμερικανική πολιτική στη Νότια Αμερική, χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή προσωπικοτήτων «ίδιας ευαισθησίας»(!!!) με τη ρεπουμπλικανική διοίκηση όπως ο φιλοαμερικάνος και αντιδραστικός πολιτικός Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία και ο φασίστας ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου. «Αυτές είναι θετικές ενδείξεις για το μέλλον της περιοχής» υπογράμμισε με έμφαση ο Αμερικάνος δείχνοντας τις στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών για τη Λατινική Αμερική.  

Ο Μπόλτον που εξέφρασε την στήριξη του στην άνοδο φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, δεν δίστασε την ίδια στιγμή εντελώς προκλητικά να να μιλήσει περί «τρίγωνο του τρόμου που έχει σχηματιστεί μεταξύ της Αβάνας, του Καράκας και της Μανάγουας».

Ο ίδιος κάλεσε τους ηγέτες της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να «νιώθουν φόβο» και ενισχύοντας το κλίμα των απειλών είπε ότι οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν τους μαχητές της ελευθερίας» και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα «συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όπλο των κυρώσεων».

Αφού στοχοθέτησε 70 πρόσωπα ή οντότητες στη Βενεζουέλα, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Μαδούρο και τη σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ «υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων» σε βάρος του Καράκας, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ. «Κανένας Αμερικανός δεν θα μπορεί πλέον να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα στον τομέα του χρυσού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπόλτον επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας θα καταστούν επίσης αυστηρότερες και πρόσθεσε: «Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε περισσότερες από 20 οντότητες, που αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεων ή των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας ή ελέγχονται από αυτούς, στον κατάλογο των οντοτήτων που δεν έχουν δικαίωμα οικονομικών συναλλαγών με τους Αμερικανούς».

 

(Επισκέψεις: 778 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend