Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, αποκαλύπτουν μια στρατηγική των ΗΠΑ στην Ευρώπη που τώρα, σταδιακά, ξεδιπλώνεται.
Από τη μία πλευρά, η Ουάσιγκτον φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια διπλωματική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων. Από την άλλη, πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους της να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη στο μέλλον.
Αυτή η διττή προσέγγιση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που ακόμη περιμένουμε να αποκαλυφθεί.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο Χέγκσεθ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επενδύσουν τώρα στην άμυνα τους, καθώς η παρουσία των ΗΠΑ στην ήπειρο δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη. Χρησιμοποιώντας την Πολωνία —η οποία σχεδιάζει να δαπανήσει το 4,7% του ΑΕΠ της για την άμυνα φέτος— ως παράδειγμα, είπε ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την ασφάλειά τους.
«Αυτό που θα συμβεί σε πέντε ή 10 ή 15 χρόνια από τώρα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης που αντικατοπτρίζει το επίπεδο απειλής, τη στάση της Αμερικής, τις ανάγκες μας σε όλο τον κόσμο, αλλά το πιο σημαντικό, την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να επιταχύνουν», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Και γι’ αυτό το μήνυμά μας είναι τόσο έντονο προς τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε, γιατί δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι η παρουσία της Αμερικής θα διαρκέσει για πάντα», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας τα σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όταν προειδοποιούσε την Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει την Ουάσιγκτον ως «κορόιδο» που είναι τελικά υπεύθυνο για την ευρωπαϊκή άμυνα, είπε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πολλές απειλές, μεταξύ άλλων από την Κίνα.
Στο ντεμπούτο του στο εξωτερικό ο Χέγκσεθ πυροδότησε την κατακραυγή στην Ευρώπη αφού δήλωσε την Τετάρτη ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 δεν είναι ρεαλιστική και ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο ως μέρος μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο, θυμίζει το Reuters.
Οι επικριτές του Χέγκσεθ λένε ότι παρέδωσε στους Ρώσους διαπραγματευτικά όπλα πριν καν αρχίσουν συνομιλίες, κάτι που περιέγραψαν ως σημαντική νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Χέγκσεθ υπερασπίστηκε τις παρατηρήσεις του ως αναγνώριση της πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης και άφησε ανοιχτή την πόρτα για κινήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.