Διεθνή

ΗΠΑ: Μεγάλες πυρκαγιές στις δυτικές Πολιτείες

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ μία μεγάλη εταιρεία του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας της Καλιφόρνιας, που ευθυνόταν ήδη για την πιο φονική πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η Πολιτεία, κατηγορείται για το ξέσπασμα μιας από αυτές.

Η περίοδος των πυρκαγιών μόλις άρχισε και ήδη 80 μεγάλες φωτιές μαίνονται στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταστρέψει περισσότερα από 4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης.

Οι πυροσβέστες ανησυχούν κυρίως για την πυρκαγιά «Τάμαρακ», η οποία επεκτάθηκε ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών χωριών να εκκενώσουν τη ζώνη και για το κλείσιμο ενός μέρους του μονοπατιού πεζοπορίας «Pacific Crest Trail».

Για ένατη συναπτή μέρα, περίπου 2.100 πυροσβέστες αγωνίζονται επίσης στο Όρεγκον να περιορίσουν την πυρκαγιά «Μπούτλεγκ», η έκταση της οποίας είναι ήδη μεγαλύτερη από ολόκληρη την πόλη του Λος Άντζελες. Οι προβλέψεις για θύελλες, σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο με ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, αναμένεται να καταστήσουν το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο.

Πολύ κοντά στην Καλιφόρνια, η πυρκαγιά απειλεί επίσης το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πολιτείας και οι αρχές θέλουν με κάθε τίμημα να αποφύγουν να βυθιστούν στο σκοτάδι εκατομμύρια άνθρωποι, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, όταν το δίκτυο δέχθηκε μεγάλες πιέσεις.

«Εμπρηστής» τα κέρδη των μονοπωλίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κύριος υπεύθυνος για μια μεγάλη πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, την πυρκαγιά «Ντίξι», κατηγορείται, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, η «Pacific Gas and Electric» (PG&E), ο μεγαλύτερος ίσως πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Η «Pacific Gas and Electric» (PG&E), η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται ότι, προκειμένου να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για τους μετόχους της, δεν φροντίζει για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών της, ούτε για την κάλυψη των ελλείψεων στη συντήρηση και την εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης.

Αυτή η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή της για την πρόκληση της πιο φονικής πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας, λόγω ελαττωματικών γραμμών πολύ κοντά στην περιοχή, στην οποία η πυρκαγιά «Ντίξι» σπέρνει τώρα το χάος. Η πυρκαγιά «Καμπ» το 2018 είχε σβήσει σχεδόν από τον χάρτη την μικρή πόλη Πάρανταϊζ και είχε προκαλέσει τον θάνατο 86 ανθρώπων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

(Επισκέψεις: 62 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend