Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ινδική παραλλαγή του SARS-CoV-2 (B.1.617.2) και αποτελεσματικότητα των εμβολίων

του Σπύρου Μερκούρη

Νέα προδημοσίευση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer και AstraZeneca απέναντι στην ινδική παραλλαγή (B.1.617.2) στο Ηνωμένο Βασίλειο..

Νέα προδημοσίευση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer και AstraZeneca απέναντι στην ινδική παραλλαγή (B.1.617.2) στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πως οι 2 δόσεις των 2 εμβολίων προσφέρουν υψηλή αποτελεσματικότητα και πιο συγκεκριμένατο εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει 88% αποτελεσματικότητα απέναντι σε συμπτωματικήμόλυνση με την Β.1.617.2, τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, έναντι 93% απέναντι στην Β.1.1.7 (βρετανική παραλλάγη).

Το εμβόλιο της Astrazeneca παρουσιάζει 60% αποτελεσματικότητα απέναντι σε συμπτωματική μόλυνση  από την Β.1.617.2, τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, έναντι 66% απέναντι στην Β.1.1.7. Eπιπλέον και τα 2 εμβόλια είναι 33% αποτελεσματικά απέναντι στην συμπτωματική μόλυνση από την Β.1.617.2 τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, έναντι 50% απέναντι στην Β.1.1.7.

H διαφορά στην αποτελεσματικότητα μετά από 2 δόσεις με Pfizer και AstraZeneca μπορεί να εξηγείται τουλάχιστον εν μέρει από το γεγονός ότι η χρονική απόσταση μεταξύ των 2 δόσεων είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση της AstraZeneca, ενώ δεδομένα από μελέτες αντισωμάτων δείχνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει το μέγιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτό της Pfizer.

Aκόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκτιμάται ότι εμφανίζουν και τα 2 εμβόλια απέναντι σε νόσηση και θάνατο, αλλά καθώς υπάρχουν ακόμα λίγες περιπτώσεις και τα χρονικά διαστήματα της μελέτης είναι μικρά, δεν μπορούν να υπολογιστούν προς το παρόν ακριβώς τα αντίστοιχα νούμερα.

Περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι πρόκειται για δεδομένα που παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό εκτός προσεκτικά σχεδιασμένης επιστημονικής μελέτης, και άρα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Για παράδειγμα το ρίσκο μόλυνσης από COVID-19 μπορεί να αυξάνεται αν οι εμβολιασμένοι υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Επιπλέον υπάρχουν διαφορές στους πληθυσμούς που έλαβαν τα 2 εμβόλια, καθώς σε νεότερες ηλικίες οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ όσοι βρίσκονταν σε ευπαθείς ομάδες με το εμβόλιο της AstraZeneca. Aν και αυτοί οι παράγοντες λήφθηκαν υπόψιν στη μελέτη δεν μπορεί να αποκλειστεί παραμόρφωση των αποτελεσμάτων κατά την στατιστική ανάλυση.

Σπύρος Μερκούρης
PhD Neuroscience

Πηγές: gov.ukkhub.net

Σχετικά θέματα

Απόψεις