Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιμπραήμ Γκιοκσέκ: «Δεν ζητάμε συμπόνια, ζητάμε δικαιοσύνη»

Ο Ιμπραήμ Γκιοκσέκ (Ibrahim Gökçek), που συμπληρώνει σήμερα 318 μέρες σε απεργία πείνας, έστειλε μήνυμα στον κόσμο, στον οποίο απευθύνει..

Ο Ιμπραήμ Γκιοκσέκ (Ibrahim Gökçek), που συμπληρώνει σήμερα 318 μέρες σε απεργία πείνας, έστειλε μήνυμα στον κόσμο, στον οποίο απευθύνει έκκληση:

 «Ο θάνατος μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.»

Ο μπασίστας του πολιτικοποιημένου μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 17 Ιούνη 2019 διαμαρτυρόμενος για την άγρια κρατική καταστολή και τις διώξεις εναντίον των μελών του συγκροτήματος. Με αυτό τον τρόπο ο 39χρονος μουσικός απαιτεί:

  • την άρση της απαγόρευσης συναυλιών του Grup Yorum
  • τον τερματισμό των επιδρομών της αστυνομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil
  • την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μελών της μπάντας και τον τερματισμό των δικαστικών διώξεων εναντίον τους
  • τον τερματισμό του χαρακτηρισμού ως «τρομοκράτες» των μελών του Grup Yorum και την ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψής τους.

Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς συζήτηση τα αιτήματα. «Πρώτα πρέπει να τερματιστεί η απεργία πείνας και μετά να μιλήσουμε», δηλώνουν αξιωματούχοι από την Άγκυρα.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ιμπραχίμ Γκιοκσέκ, από το «Σπίτι της Αντίστασης» (Küçük Armutlu), στην περιοχή Sariyer  στην Κωνσταντινούπολη, προχτές Τρίτη 28 Απρίλη, (σε κάπως ελεύθερη μετάφραση) ακούγεται να λέει:

  «Έχουμε δώσει τις μεγαλύτερες και καλύτερες συναυλίες. Δημιουργήσαμε τα τραγούδια των ανθρώπων και γίναμε ένα με τους ανθρώπους».

«Η Χελίν πέθανε επειδή ήθελε να τραγουδάει ελεύθερα». «Θέλαμε απλώς να κάνουμε την τέχνη μας. Δεν μας άφησαν άλλο τρόπο, πέρα από τον θάνατο», «Η απεργία πείνας δεν θα τερματιστεί αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». «Τα αιτήματά μας είναι νόμιμα, γιατί δεν ικανοποιούνται;» αναρωτήθηκε ο φανερά εξασθενημένος μουσικός.

«Θα πρέπει να επιτραπεί στο συγκρότημα να ορίσει μια ημερομηνία και ένα μέρος όπου μπορούν να δώσουν μια συναυλία».

 «Τα φυλακισμένα μέλη της ομάδας, ο Ali Aracı και η Sultan Gökçek θα πρέπει να απελευθερωθούν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τους θανάτους». «Δεν ζητάμε συμπόνια, ζητάμε δικαιοσύνη». «Να ικανοποιηθούν τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα του Grup Yorum.» (σ.σ. Η Σουλτάν Γκιοκσέκ η σύζυγος του Ιμπραχίμ)

Η τελευταία συναυλία του συγκροτήματος Grup Yorum, έγινε το 2015. Εδώ και πέντε χρόνια έχουν απαγορευτεί οι εμφανίσεις του.

Κάτω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση του AKP μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, τα μέλη της μπάντας  συμπεριλήφθηκαν σε μια «λίστα τρομοκρατών». Κατηγορήθηκαν ότι ανήκουν στο εκτός νόμου  «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο» (DHKP-C). Η κυβέρνηση τους επικήρυξε με ποσά από 300.000 ως και ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Ιμπραχίμ Γκιοκσέκ συνελήφθη μαζί με τη τραγουδίστρια του συγκροτήματος Χελίν Μπολέκ  (Helin Bölek) https://www.imerodromos.gr/to-mono-poy-ithele-i-helin-bolek-itan-na-tragoyda-eleythera/  κατά τη διάρκεια επιδρομής στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη. Στις 18 Ιούνη 2019 ξεκινούν απεργία πείνας. Μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή τον Φεβρουάριο του 2020, και οι δύο μετέτρεψαν την απεργία πείνας, σε «απεργία πείνας μέχρι θανάτου». Η Μπολέκ υπέκυψε στις 4 Απρίλη σε ηλικία 28 ετών. Στην «απεργία πείνας μέχρι θανάτου» οι απεργοί καταναλώνουν μόνο νερό, ζάχαρη και αλάτι, και σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρώματα βιταμίνης Β, προκειμένου να είναι σε θέση να σκέπτονται καθαρά.

Ο Ibrahim Gökçek, στις 26 Απρίλη 2020, στο Σπίτι της Αντίστασης, στο Sariyer, δεξιά ο πατέρας του Ahmet Gökçek ο οποίος δήλωσε: «Ο Ιμπραήμ θέλει να ζήσει. Θέλει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι τα αιτήματά του θα ικιανοποιηθούν».

Το Grup Yorum

Από την ίδρυσή του πριν από 35 χρόνια, το συγκρότημα Grup Yorum συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες στην Τουρκία, στο πλευρό των λαών. Στα τραγούδια τους, που τραγουδιούνται στα τουρκικά, τα κουρδικά και τα αραβικά, μιλούν για την καταπίεση και τα βάσανα του λαού, αναφέρονται στην ανάγκη για την αδελφοσύνη των λαών, την ενότητα και τη δικαιοσύνη. Τα τραγούδια τους ακούγονται σε απεργίες, πένθη, κηδείες, διαδηλώσεις και γάμους. Η δημοτικότητά τους και η υποστήριξη των μαχητών και των καταπιεσμένων λαών της χώρας είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το Grup Yorum υπέστη πάντα διώξεις από την ίδρυσή του το 1985.

Το PKK ζητά επείγουσα δράση για τον Ιμπραήμ Γκιοκσέκ

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Τέχνης του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), τη Δευτέρα, ζήτησε επείγουσα δράση για τον Ιμπραήμ Γκιοκσέκ:

«Είτε μέσα είτε έξω, όσοι αντιστέκονται δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους. Πριν συμβούν κι άλλοι θάνατοι, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Ακόμη και κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για αυτό. Αρκεί να μην είμαστε αδιάφοροι – η αντίσταση είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση».

HBDH: Ο φασισμός δεν κάνει πίσω ακόμη και σε περιόδους κορονοϊού

Το «Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών» (Halkların Birleşik Devrim Hareketi —  HBDH) απαιτεί επίσης επείγουσα δράση για τον Ιμπραήμ Γκιοκσέκ. Σε μια δήλωσή του  επισημαίνει τις «αδίστακτες επιθέσεις» που το τουρκικό κράτος συνεχίζει να πραγματοποιεί σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμη και σε περιόδους Κορονοϊού.

«Το κράτος χρησιμοποιεί ακραία βία εναντίον των μελών του Grup Yorum που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με την επαναστατική τους τέχνη και εναντίον εκείνων που απαιτούν δίκαιη δίκη με απεργία πείνας. Μόλις πρόσφατα, η Helin Bölek και ο Mustafa Koçak εντάχθηκαν στο Καραβάνι των Μαρτύρων.  Ο Ιμπραήμ Γκιοκσέκ, ο οποίος αρνήθηκε να φάει για 316η συνεχόμενη ημέρα, (σ.σ. προχτές)  μπορεί επίσης να πεθάνει ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως – για τον Ιμπραήμ και για τους πολιτικούς κρατουμένους. Ας πάρουμε στα χέρια μας τα δημοκρατικά και νόμιμα δικαιώματά μας και ας συνεχίσουμε την αντίσταση μέχρι τη νίκη».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις