Διεθνή

Ιδρύθηκε Κίνηση για Τερματισμό της Τουρκικής Εισβολής

Στη δημοσιότητα δόθηκε κείμενο ίδρυσης Κίνησης για Τερματισμό της Τουρκικής Εισβολής στη Συρία, Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον Συριακό λαό, Ειρήνη και Ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο. Το κείμενο στηρίζουν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, χτες το μεσημέρι, Τρίτη 22 Οκτώβρη, δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο ίδρυσης «Κίνησης για Τερματισμό της Τουρκικής Εισβολής στη Συρία, Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον Συριακό λαό, Ειρήνη και Ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο». Το κείμενο στηρίζουν 87 άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι υπογραφές του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη.

Το κείμενο, που παραμένει ανοικτό για υπογραφές, παρουσίασε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ελληνικός λαός να πάρει την πρωτοβουλία για ένα μεγάλο διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής σε μια κυρίαρχη χώρα και ανακοίνωσε επίσης τις δράσεις που έχουν  αποφασιστεί ως ξεκίνημα. Ανάμεσα στα άλλα επισήμανε την ανάγκη συγκέντρωσης χρημάτων για το νέο προσφυγικό κύμα, που προς το παρόν εκδηλώνεται μέσα στην ίδια τους τη χώρα, και ανακοίνωσε την οργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συναυλία στο Σύνταγμα στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Ο γιατρός Ιμπραχήμ Μουσλέμ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Βόρεια Συρία,  στην ανάγκη, τη σημασία και τους τρόπους διεθνούς στήριξης των Κούρδων και γενικότερα των συριακών πληθυσμών, που σήμερα βρίσκονται κάτω από άμεσο κίνδυνο. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του στον κουρδικό λαό, «η συμπαράσταση του ελληνικού λαού είναι μεγάλη και τη βιώνουμε εμείς οι Κούρδοι στην Ελλάδα, καθημερινά. Η συμπαράσταση των Ελλήνων συγκρίνεται με εκείνη των Κούρδων που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο», είπε και συνέχισε «Αυτή τη στιγμή διαπράττεται μια γενοκτονία, αλλά δεν σκοτώνουν μόνο Κούρδους, σκοτώνουν Αραβες, Ασσύριους, Αρμένιους, όλους όσους πάλεψαν για δημοκρατία. … Η Ροζάβα δεν είναι μόνο ένα δημιούργημα των Κούρδων, είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν οι λαοί στη Μέση Ανατολή να ζούνε μαζί… Ολο αυτό το πείραμα ενόχλησε τους πάντες. Το καθεστώς Ερντογάν, το ιρανικό καθεστώς, το καθεστώς της Συρίας, τις Μεγάλες Δυνάμεις, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ…»

«…Από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο, έγκυρη πηγή και αξιόπιστο, 300.000 άνθρωποι φύγανε από την περιοχή, 120 άμαχοι σκοτώθηκαν, από αυτούς 33 ήταν παιδιά… Για τους Κούρδους είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, για μας είναι ο θάνατος ή η ύπαρξη…»

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, Κώστας Παπαδιγενόπουλος μίλησε για το Καραβάνι και τη γενικότερη δράση του, τους λόγους που επιβάλλουν τη δραστηριοποίηση του στην παρούσα εισβολή και για τον τρόπο συγκέντρωσης της βοήθειας σε χρήμα προς τις κουρδικές οικογένειες και τα ορφανά παιδιά απ’  τον πόλεμο και την προσφυγιά και έδωσε στη δημοσιότητα το Λογαριασμό Στήριξης:

(ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 159/480503-88 στο γκισέ ή,
ηλεκτρονικά, IBΑΝ: GR 05 0110 1590 0000 1594 8050 388)

Η ερμηνεύτρια και συνθέτρια Νένα Βενετσάνου, η ομ. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Πέπη Ρηγοπούλου και ο ζωγράφος και κινηματογραφιστής Κυριάκος Κατζουράκης ανάλυσαν πλευρές της κατάστασης που διαμορφώθηκε με την εισβολή και αναφέρθηκαν πιο προσωπικά σε λόγους της δικής τους κινητοποίησης.

Για πληροφορίες  και συλλογή υπογραφών
στο τηλέφωνο:
2103816886

Το κείμενο ίδρυσης της κίνησης

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α.ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Αυτές τις μέρες – σε ένα τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκηνή της ακραίας βίας των φανατικών ισλαμιστών και μιας αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης με πολλαπλά μέτωπα, με βαρύ ανθρώπινο κόστος και με τη δημιουργία ενός ατέλειωτου ρεύματος απελπισμένων προσφύγων – η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε εικόνες κόλασης που δημιουργεί η  παράνομη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος.

Οι πρόσφατες ενέργειες του Ερντογάν, του κόμματος του και των τζιχαντιστών μισθοφόρων τους ενάντια στη Συρία παραβιάζουν όλες τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ  (εδαφική ακεραιότητα κάθε κυρίαρχου κράτους, απαγόρευση της επέμβασης σε ζητήματα που ανήκουν στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους, αυτοδιάθεση των λαών, ρύθμιση των διαφορών με ειρηνικά μέτρα, αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας) και της Οικουμενικής Διακήρυξης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, καμία απολύτως διάκριση σε σχέση με εθνική ή κοινωνική καταγωγή, δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τον τόπο κατοικίας του στο εσωτερικό ενός κράτους).

Η διεθνής κοινότητα αντί να αντιδράσει αποφασιστικά και συγκεκριμένα, είτε έδωσε πράσινο φως και νομιμοποίησε τις επιθετικές ενέργειες Ερντογάν με συμφωνίες μαζί του που αφορούν στο κυρίαρχο έδαφος άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, είτε περιορίσθηκε σε φραστικές ενστάσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο αυτό κενό μπορούν να καλύψουν μόνο οι ίδιοι οι λαοί, με ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα για οριστικό τερματισμό της τουρκικής εισβολής, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, για αποτροπή ενός νέου μεγάλου κύματος προσφυγιάς και μετανάστευσης, για ειρήνη στην πολύπαθη από τις επεμβάσεις των ξένων περιοχή. Κίνημα ειρήνης, στο οποίο ο λαός μας έχει κάθε λόγο  να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο γνωρίζοντας ότι αν ο Ερντογάν πετύχει στο εγχείρημα του στα νότια σύνορά του, θα είναι πιο εύκολο να το εφαρμόσει και στα δυτικά. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να είμαστε ή να μείνουμε απλοί παρατηρητές…

Για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού, για λόγους υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Συρίας, για λόγους αλληλεγγύης προς τον βασανισμένο κουρδικό λαό, για λόγους αυτοπροστασίας και διαφύλαξης της ειρήνης στην περιοχή μας, σας καλούμε να συμμετέχετε κα να στηρίξετε τις δραστηριότητες της Κίνησής μας για Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον Συριακό λαό, Ειρήνη και Ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο.

(Ακολουθούν υπογραφές)

 

 

 

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα, από αριστερά: η Πέπη Ρηγοπούλου, ο Ιμπραχήμ Μουσλίμ, ο Κώστας Παπαδιγενόπουλος, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Νένα Βενετσάνου, στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

(Επισκέψεις: 598 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend