Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τουρκία επιτίθεται στη Ροζάβα. Οι SDF αναστέλλουν τη μάχη ενάντια στο ISIS

Αμέσως μετά την τετραπλή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Τουρκίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε..

Αμέσως μετά την τετραπλή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Τουρκίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε ένα κύμα επιθετικότητας εναντίον των εδαφών της Ροζάβας στη Βόρεια Συρία.

Το βράδυ 30ης Οκτωβρίου, παραμονές του εορτασμού για την Παγκόσμια Μέρα του Κομπανί, 1η Νοέμβρη, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έξι επιθέσεις εναντίον χωριών στην παραμεθόρια περιοχή. Ενας μαχητής των Δυνάμεων Αυτοάμυνας έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε στο Girê Spî (Tal Abyad). Η επίθεση επίσης κατέστρεψε σπίτια και άλλα κτίρια, ιδιοκτησίες του λαού, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Την Τρίτη το βράδυ, οι Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε αρκετές τοποθεσίες στο Gire Spi από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Rojava. Οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν πάλι στο δυτικό τμήμα του Gire Spi την Τετάρτη.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) απάντησαν στις  τουρκικές επιθέσεις στο Κομπανί, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα στρατιωτικό όχημα του τουρκικού στρατού.

[arve url=”https://youtu.be/ifgYuGXcqso” /]

Η καταστροφή του τουρκικού οχήματος από τις δυνάμεις των YPG

Νωρίτερα χτες, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα χωριά Kor Eli και Selim στο Κομπανί, αντιμετωπίζοντας αντίσταση από τις YPG.

Ο τραυματισμένος πολιτοφύλακας των Δυνάμεων Αυτοάμυνας στο Girê Spî (Tal Abyad).

Οι SDF αναστέλλει τη μάχη ενάντια στο ISIS

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημη δήλωση σύμφωνα με την οποία αναστέλλουν προσωρινά τη δράση τους στο Deir ez-Zor εναντίον των ισλαμοφασιστών του ISIS, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Τουρκίας στη Ροζάβα. Ολόκληρη η δήλωση των SDF:

«Το τουρκικό κράτος ενέτεινε τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον των συνόρων στη Βόρεια Συρία (Ροζάβα) μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, παρουσία των Προέδρων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις ξεκίνησαν έξι επιθέσεις εναντίον ασφαλών χωριών και κατοικημένων περιοχών κατά μήκος των συνόρων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός μαχητή και τον τραυματισμό ενός άλλου, όπως επίσης και την καταστροφή ιδιοκτησιών, κάτι που ανάγκασε τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι τουρκικές επιθέσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, στοχεύοντας την περιοχή των συνόρων κοντά στο Girê Spî. Ένας από τους συνοριοφύλακες σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε.

Εμείς, στη SDF, θεωρούμε ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν άμεση στήριξη εκ μέρους του τουρκικού κράτους στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του ISIS. Οι επιθέσεις έγιναν σε άμεσο συντονισμό με την τρομοκρατική οργάνωση και συνέπεσαν με την αντεπίθεση που ξεκίνησε πρόσφατα η τελευταία στην περιοχή Hajin. Ενημερώνουμε επίσης την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι αυτός ο άμεσος συντονισμός μεταξύ των επιθέσεων του τουρκικού στρατού στο βορρά και των επιθέσεων του ISIS στο νότο ενάντια στις δυνάμεις μας, μας αναγκάζει να διακόψουμε προσωρινά τη μάχη για την αποτροπή της τρομοκρατίας, την οποία οι δυνάμεις μας έδιναν στα τελευταία οχυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η συνέχιση αυτών των επιθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας θα προκαλέσουν τη μακροπρόθεσμη αναστολή της στρατιωτικής εκστρατείας μας εναντίον του ISIS.

Εμείς, στη Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δηλώνουμε την πλήρη ετοιμότητά μας να αποκρούσουμε κάθε εξωτερική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων του τουρκικού κράτους που στοχεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των περιοχών μας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τις προκλήσεις του τουρκικού κράτους εναντίον των μόνο ασφαλών περιοχών στη Συρία, να δείξει μια σταθερή θέση προκειμένου να αποτρέψει την Τουρκία από αυτές τις επιθέσεις και τις προσπάθειές της να διατηρήσει την οργάνωση του ISIS στη ζωή και να το υποστηρίξει, πράγμα που αντιβαίνει στη στρατηγική των εταίρων μας στο Διεθνή Συνασπισμό για την εξάλειψη της τρομοκρατίας».

PYD: Το τουρκικό κράτος θέλει να σταματήσει τη διάλυση του ISIS

Η Γενική Συνέλευση του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με τις τουρκικές κρατικές επιθέσεις εναντίον των Kobanê και Girê Spi, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος συναντήθηκε κατά της τρομοκρατίας την 1η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Kobanê και τίμησε την αντίσταση του Κομπανί και χαιρέτησε το γεγονός ότι οι συμμορίες του ISIS απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους ενάντια στην αντίσταση του Κομπανί, παρά την υποστήριξη του τουρκικού κράτους.

Το PYD μνημονεύει, στη δήλωση, τους μάρτυρες της αντίστασης του Κομπανί και καταδικάζει τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του Κομπανί και του Girê Spî. Η δήλωση ανέφερε ότι το τουρκικό κράτος δημιουργεί απειλές μέσω του ISIS, της Al Nusra και των ένοπλων ομάδων υπό την Αλ Κάιντα τα τελευταία 7 χρόνια και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να σταματήσουν οι συμμορίες ISIS, αλλά να συνεχιστεί η τρομοκρατία.

Το PYD απευθύνθηκε στο Small Group for Solution in Syria (Μικρή Ομάδα για τη Λύση στη Συρία), η οποία απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και δήλωσε: «Αυτές οι εξουσίες πρέπει να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους προς τις SDF και τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Για να επιλυθεί η συριακή κρίση το συντομότερο δυνατό, οι ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού κράτους, πρέπει να αποφεύγουν να δημιουργούν χάος για τα δικά τους συμφέροντα. Όλοι πρέπει να προστατεύουν τα κέρδη που επιτυγχάνονται μέσω του αίματος των μαρτύρων».

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

ROJAVA KURDISTAN IN GREECE  

ANF NEWS

ΑΝΗΑ

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις