Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τουρκία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Αφρίν

Ρώσοι και Αμερικανοί παρακολουθούν απαθείς. Οι Κούρδοι της Αθήνας οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από το Σύνταγμα ως στην τουρκική πρεσβεία

Εδώ και τρεις μέρες ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην βορειοδυτική Συρία (Ροζάβα), στο Κουρδικό Καντόνι του..

Εδώ και τρεις μέρες ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην βορειοδυτική Συρία (Ροζάβα), στο Κουρδικό Καντόνι του Αφρίν. Η επίθεση ξεκίνησε με σφοδρούς βομβαρδισμούς από 72 μαχητικά  αεροσκάφη  και συνεχίστηκε με την εισβολή χερσαίων δυνάμεων του τουρκικού στρατού και από φασιστο-ισλαμιστικές ομάδες – παρακλάδια της Αλ Κάιντα, που δημιούργησε στηρίζει και εξοπλίζει η Αγκυρα.

Η Τουρκία δικαιολογεί την φονική επιχείρηση εισβολής, ως …αμυντική κίνηση ενάντια στους Κούρδους μαχητές του YPG, οι οποίοι (κατά τον Ερντογάν) απειλούν… την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Και φυσικά είναι μέσα στα πλαίσια της καταπολέμησης της… τρομοκρατίας του ISIS, του ΡΚΚ και του PYD. Η τουρκική στρατιωτική επιδρομή έχει τον γεμάτο ειρωνεία τίτλο Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Zeytin dalı).

 Το κέντρο της πόλης του Afrin, το στρατόπεδο προσφύγων του Rubar και άλλοι 100 περίπου στόχοι δέχτηκαν επίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τον απολογισμό της μέχρι τώρα εισβολής στο Καντόνι του Αφρίν 18 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Από τις δυνάμεις των SDF έπεσαν ένας μαχητής των YPG και δυο μαχήτριες YPJ.

Στην Ανακοίνωση των SDF επίσης αναφέρεται ότι 40 Τούρκοι στρατιώτες και μέλη των συνεργαζόμενων μαζί τους συμμοριών έχουν σκοτωθεί και περίπου άλλοι 300 έχουν τραυματιστεί.

Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου Λέοπαρντ, στην επίθεση εναντίον των Κούρδων στη περιοχή τους Αφρίν μέσα στη Συρία.

Σε έκκλησή της  η Αντιπροσωπεία των Βαλκανικών Χωρών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σημειώνει:

«Οι πιο ασφαλείς και οι πιο σταθερές περιοχές της Συρίας είναι εκείνες οι περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τη διοίκηση των Κούρδων και των συμμάχων τους. Ένα από αυτά τα καντόνια είναι το Afrin. Το Afrin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από την αρχή αυτού του πολέμου, απελευθερωμένο από οποιαδήποτε σύγκρουση και πόλεμο.

Ούτε το καντόνι του Afrin, ούτε οι υπόλοιπες κουρδικές περιοχές της Συρίας επιτέθηκαν ποτέ ή απείλησαν να επιτεθούν στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία απειλεί και επιτίθεται συνεχώς στα χωριά και την περιοχή αυτή αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, στο διεθνές δίκαιο ορίζονται ως ” επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα “, εισβολή στο έδαφός της και απρόκλητη επίθεση εναντίον αμάχων πολιτών. Αυτή η πράξη αποτελεί παράδειγμα της μακράς εχθρότητας της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική κοινότητα.

Η έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα:

Το Afrin είναι μία από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η πόλη έχει δεχτεί έναν αριθμό Σύρων προσφύγων ίσο με τον αρχικό της πληθυσμό. Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Συμμαχία πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Afrin. Το Afrin πρέπει να προστατεύεται από εξωτερικές επιθέσεις.

Το Afrin δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν. Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στο Afrin, επειδή είναι εχθρικό απέναντι στους Κούρδους και τα επιτεύγματά τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να αγνοηθεί και οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους πρέπει να αποτραπούν.

Η Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για τον εναέριο χώρο του Afrin, δεν πρέπει να μείνει θεατής των επιθέσεων της Τουρκίας και πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.

Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά του Afrin, της Rojava και της βόρειας Συρίας συνολικά είναι επωφελείς για την ISIS και άλλες σαλαφιστικές ομάδες. Ο Διεθνής Συνασπισμός ενάντια στην ISIS πρέπει να λάβει προφυλάξεις ενάντια σε αυτό και οφείλει να αποτρέψει τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

Το τουρκικό κράτος είναι μια κατοχική δύναμη στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να είναι θεατής σε αυτή την κατάσταση και ο τουρκικός στρατός πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Συρία».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους, ανάμεσα σε άλλα:

«…Οι ισχυρισμοί ότι ξεκινήσαμε επιθέσεις πέρα από τα σύνορα είναι ψευδείς και αποτελούν πρόσχημα για την Τουρκία να φέρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τις εξτρεμιστικές ομάδες της αντιπολίτευσης στο έδαφος της Συρίας. Αυτό θα ήταν μια επιθετική πράξη εναντίον μας, του λαού μας και της Συρίας.

Αν επιτεθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τον λαό μας, αλλά δηλώνουμε μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν έχουμε καμία εχθρική πρόθεση απέναντι στην Τουρκία και θα λάβουμε μέτρα μόνο για την υπεράσπισή μας σε περίπτωση εχθρικών επιχειρήσεων κατά του λαού μας» . Και καταλήγει:

«…Εμείς, ως Σύριοι, δεν επιδιώκουμε και δεν χρειαζόμαστε ένα νέο μέτωπο μετά από τόσα χρόνια σύγκρουσης και πολέμου. Είναι καιρός, μετά την ήττα της Daesh (ISIS), να επικεντρωθούμε στην πολιτική συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση της χώρας μας».

και η Γενική Διοίκηση των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG)  στο Αφρίν:

«Γνωρίζουμε ότι, χωρίς την άδεια των παγκόσμιων δυνάμεων και κυρίως της Ρωσίας, της οποίας τα στρατεύματα βρίσκονται στο Afrin, η Τουρκία δεν μπορεί να επιτεθεί στους πολίτες με χρήση του εναέριου χώρου του Afrin. Ως εκ τούτου, θεωρούμε τη Ρωσία εξίσου υπεύθυνη με την Τουρκία και την θεωρούμε τον άμεσο συνεργάτη της Τουρκίας σε αυτή τη σφαγή αμάχων στην περιοχή.

Εμείς, ως Γενική Διοίκηση της YPG στο Afrin, δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να νικήσει την ελεύθερη βούλησή μας και την αντίσταση μας με τα αεροπλάνα της. Από ότι έχει φανεί, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει φύγει από το Afrin και δεν εγκατέλειψε την πατρίδα του. Σε αυτή τη βάση, δηλώνουμε εκ νέου την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τη γη και τους ανθρώπους μας. Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (ΣΜ:YPG) και οι Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (ΣΜ:YPJ) θα προστατεύσουν το Afrin υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ενάντια στον τουρκικό φασισμό. Καλούμε το λαό μας να ενταχθεί στις τάξεις άμυνας».

Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου με την εισβολή στρατευμάτων της στη Συρία, η Ρωσία που έχει αναλάβει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο της βορειοδυτικής Συρίας, στο Αφρίν, δεν έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα, οι Αμερικάνοι που συνεργάζονται με τους Κούρδους στο πόλεμο ενάντια στο ISIS, είχαν ενημερωθεί από τους Τούρκους για τις επικείμενες επιδρομές και μέχρι σήμερα κάνουν τα στραβά μάτια, η Γαλλία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την εισβολή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του». Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Η Παρλί εξήγησε ότι η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχει και η Γαλλία, από τον βασικό στόχο τους, δηλαδή τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

 Την ίδια ώρα Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε προειδοποιώντας:

«Όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως».

Από την άλλη, ο Σύριος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, προειδοποίησε την Τουρκία ότι εάν επιχειρήσει νέα στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, θα έχει να αντιμετωπίσει τα αντίποινα της συριακής αεράμυνας, η οποία «έχει πλέον επανέλθει πλήρως».

Οι Κούρδοι της Αθήνας σε κινητοποιήσεις

Η Επιτροπή Κουρδικών Κομμάτων καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και πορεία, σήμερα  Τρίτη, 23 Ιανουαρίου και ώρα 17.00, ενάντια στη βάρβαρη αυτή επίθεση του τουρκικού κράτους, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο και μία ακόμη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα και θα καταλήξει στην τουρκική πρεσβεία, με σύνθημα:

Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο! –
Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΡΙΝ!

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:
ANFNEWS
ΑΠΕ-ΜΠΕ
rojavakurdistan.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις