Πολιτισμός

Η ταινία της βδομάδας (2): Η νηπιαγωγός- The kindergarten teacher

Η νηπιαγωγός – The kindergarten teacher

Διάρκεια: 96’

Σκηνοθεσία: Σάρα Κολάντζελο

Πρωταγωνιστούν : Μάγκι Γκίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Άτο Μπλάκσον Γουντ

Οι γυναικείες παρουσίες πίσω από την κάμερα στον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Eliza Hittman, Dee Rees, Maggie Betts, Desiree Akhavan, Christina Choe, Jennifer Fox, ονόματα νέα που εμφανίζονται στο φεστιβάλ Sundance και αλλού, απόφοιτες ακαδημιών κινηματογράφου, μια φρέσκια ματιά στην αμερικάνικη πραγματικότητα.

Τέτοια περίπτωση είναι και η Σάρα Κολάντζελο.  Ξεχώρισε ήδη από τη διπλωματική της εργασία, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις δημογραφικές αλλαγές στη Νέα Υόρκη, και το 2014 γύρισε το Little Accidents, πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους  για μια πόλη μεταλλωρύχων. Το 2018 κερδίζει στο αμερικάνικο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Sundance το  βραβείο σκηνοθεσίας  για τη Νηπιαγωγό, ένα ρημέηκ του Haganenet του ισραηλινού Ναντάβ Λαπίντ, με θέμα την εμμονή μιας μεσήλικης νηπιαγωγού για έναν μικρό της μαθητή, τον οποίο θεωρεί παιδί – θαύμα, προσαρμοσμένο στην αμερικάνικη συνθήκη.

Η Λίσα είναι μια νηπιαγωγός, παντρεμένη και μητέρα δυο εφήβων. Ανήκει σ’εκείνη τη γενιά που αμφισβήτησε και εντέλει υποτάχθηκε στη μέγγενη της καθημερινότητας.  Αγαπάει τη δουλειά της και είναι πολύ δοτική με τα παιδιά, αγαπάει τον άντρα της αλλά το πάθος έχει πάει περίπατο, αγαπάει τα παιδιά της αλλά αυτά δεν προσεγγίζουν καθόλου το μοντέλο που είχε στο κεφάλι της. Αυτή κατέβαινε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κι ο γιος της θέλει να παρατήσει το κολέγιο και να καταταγεί στους πεζοναύτες. Από τη ζωή της λείπει η ομορφιά, η πνευματικότητα. Και ψάχνει να τη βρει σε ένα σεμινάριο ποίησης το οποίο παρακολουθεί μια φορά τη βδομάδα. Τα ποιήματα που γράφει όμως δεν είναι αξιώσεων κι αυτό το βιώνει ως μια ακόμα ήττα.

Ένα μεσημέρι, ενώ περιμένει την νταντά του μικρού Τζίμυ που αργεί ως συνήθως, ο μικρός αρχίζει να απαγγέλει ένα ποίημα. Η Λίσα το γράφει και ρωτάει την νταντά του αν αυτό συμβαίνει συχνά. Εκείνη απαντάει πως ο Τζίμυ απαγγέλει ποιήματα κάθε δυο-τρεις μέρες. Η Λίσα, βέβαιη πως έχει βρει μια ευφυΐα εφάμιλλη του Μότσαρτ, προσεγγίζει τον μικρό Τζίμυ και τον παροτρύνει να απαγγέλει ποιήματα που αυτή καταγράφει και τα παρουσιάζει στο σεμινάριο ως δικά της. Τα  ποιήματα τυγχάνουν θερμότατης υποδοχής και ο Σιμόν, ο καθηγητής ποίησης, πιστεύει πως έχει ανιχνεύσει ένα νέο ταλέντο.

Η Λίσα όμως δεν έχει σκοπό να κλέψει τη δουλειά το μικρού Τζίμυ. Αντίθετα, θέλει να την αναδείξει. Η ανάδειξη της ιδιοφυίας του νηπίου είναι το νέο πάθος που γεμίζει μια ζωή που, χωρίς να έχει προβλήματα, δε γεμίζει πια τη Λίσα που άλλα μάλλον ονειρευόταν στη νιότη της. Και για να το καταφέρει αυτό θα φτάσει στα άκρα.

What a drag it is getting old…Η κρίση της μέσης ηλικίας και η καθημερινή σύγκρουση με την εφηβεία και τις προτεραιότητες της, τα όνειρα που έγιναν σκιές, η ματαίωση από μια ‘προσγειωμένη’ ζωή και η προσωρινή διαφυγή μέσα από την τέχνη που αγαπάς αλλά δεν μπορείς να μετέχεις, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το πορτραίτο της Λίσα, το οποίο αποδίδει με δυναμικό τρόπο η Μάγκι Γκιλενχαλ. Μια ηρωίδα όχι απλά της διπλανής, αλλά της δικής μας πόρτας, με πολλά αναγνωρίσιμα στοιχεία από τις συνομήλικες της ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Γλυκύτατη παρουσία ο μικρός Πάρκερ Σεβάκ στο ρόλο του Τζίμυ.

(Επισκέψεις: 2.463 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend