Οικονομία

Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης φέρνει χρεοκοπία

Αβέβαιη είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ σύμφωνα με έκθεση της «Ernst & Young» που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, η οποία για το 2018 παρουσίασε σημαντικές ζημιές. Ήδη διαφαίνεται ο κίνδυνος τα «σπασμένα» και της ΔΕΗ να φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ που φτάνουν τα 903,8 εκατ. ευρώ με τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες. Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ είναι 3,7 δισ. ευρώ -μειωμένο κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017- και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2018 στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2017. Επίσης, το 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της είναι στα 2,4 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. το 2017.

Η «Ernst & Young» αναφέρει στην έκθεσή της ότι «με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Συγκυριακό θεωρεί το ζήτημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα αποτελέσματα για το 2018, που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην Επιχείρηση». Αναφέρει ακόμα ότι «για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς Ενέργειας της χώρας». Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔΣοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι «η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ αναφέρει: «Οι τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ παράλληλα με το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι το τίμημα της απελευθέρωσης της Ενέργειας, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη πλευρά του νομίσματος των αμύθητων κερδών των υπόλοιπων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οι δημοπρασίες Ενέργειας και η υποχρεωτική μεταφορά πελατών της ΔΕΗ στους εναλλακτικούς παρόχους, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της απελευθέρωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η τελική αιτία των τεράστιων απωλειών της ΔΕΗ, που εξαναγκάζεται να πουλά φθηνό ρεύμα, για να το πουλούν πολύ ακριβότερα στους λαϊκούς καταναλωτές οι “εναλλακτικοί πάροχοι”. Τώρα, η κακή εικόνα της ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν τα σχέδια διάσπασής της, αλλά και για να εξαπολυθεί ένα “πογκρόμ” κατά των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξέλιξη αποκαλύπτει πως η απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας ευνοεί μόνο τα μονοπώλια που επενδύουν, σε βάρος των λαϊκών καταναλωτών και των εργαζομένων στον κλάδο».

Πηγή: 902.gr 

(Επισκέψεις: 1.006 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend