Διεθνή

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας πραγματοποίησε επιδρομές στο Πακιστάν

Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον «στρατοπέδων εξτρεμιστών» στο Πακιστάν, ανέφερε μέσω Twitter ινδός υπουργός, το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος στο Νέο Δελχί που ουσιαστικά επιβεβαίωσε μια καταγγελία που έκανε νωρίτερα εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί σήμερα πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαουάτ, στέλεχος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν κατήγγειλε ότι ινδικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε σε τομέα του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να πετάξει «μέρος του φορτίου του» καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

«Ινδικό αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν. Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ». «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές», διευκρίνισε ο υποστράτηγος.

Η πόλη Μπαλακότ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947 και την ανεξαρτησία τους από την αποικιακή Βρετανία.

Η καταγγελία του Ισλαμαμπάντ περί παραβίασης του εναέριου χώρου του σημειώνεται καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν -δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια- κλιμακώνεται, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φλεβάρη, όταν σκοτώθηκαν 44 Ινδοί χωροφύλακες, ενέργεια που αποδόθηκε σε εξτρεμιστική οργάνωση που εφορμά στο ινδικό έδαφος από το Πακιστάν. Το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Οι βολές πυροβόλων και οι ρίψεις όλμων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου είναι συχνές τα τελευταία χρόνια· η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων συνεχίζει να σιγοβράζει. Όμως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι μάλλον σπάνιες.

Το 2016, έπειτα από άλλη μία πολύνεκρη επίθεση εναντίον των σωμάτων ασφαλείας της Ινδίας στο Κασμίρ, το Νέο Δελχί είχε ανακοινώσει πως οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου και έφεραν σε πέρας ένα «χειρουργικό πλήγμα» εναντίον βάσεων φερόμενων ως εξτρεμιστών στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ είχε αντιτείνει πως δεν έγινε τίποτε το σοβαρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

(Επισκέψεις: 736 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend