Πολιτισμός

Η Λητώ Βογιατζόγλου στο «The Zoo» την Κυριακή

Το The Zoo (Ζωοδ. Πηγής 45 – Κάτω Χαλάνδρι), την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυυποδέχεται στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων jazzoo βραδιών του, μια σημαντική και διαχρονική προσωπικότητα της ελληνικής τζαζ σκηνής. Ο λόγος για την πιανίστα και συνθέτη Λητώ Βογιατζόγλου, που  επιστρέφει στη μουσική σκηνή με ένα τρίο, υπό τον τίτλο «Allotrio», με το οποίο εμφανίζεται πρώτη φορά, παρουσιάζοντας δικές της συνθέσεις, τις 6 Gnossiennes του Ερίκ Σατί και 2 έργα για πιάνο του Ντεμπισί.

Η Λητώ Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958.  Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι, όπου μελέτησε πιάνο με την Christianne Drouillet και αυτοσχεδιασμό με τους Bobby Few, Alan Silva, Bill Dixon κ.α., ενώ  εκεί ξεκίνησε και η μουσική της πορεία. Σαν μουσικός, εμφανίστηκε σε αρκετά jazz clubs του Παρισιού (New Morning, Theatre Dunois, Jazz Unite), ενώ συνθέσεις της αναμεταδόθηκαν από την France Musique.  Το 1986 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Tili, tili» , ο οποίος ηχογραφήθηκε στο Παρίσι με Γάλλους μουσικούς. Στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με διάφορα σχήματα, από solo ως σεξτέτο σε Φεστιβάλ και μουσικές σκηνές .

Συνθέσεις και συναυλίες της έχουν αναμεταδοθεί από την ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.  Το 2007 κυκλοφόρησε το cd «Με μια ματιά» με προσωπικές της συνθέσεις.  Τον Μάρτιο του 2011 με το κουαρτέτο της εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο Καλών Τεχνών της Κούβας, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας και χορηγεία της ναυτιλιακής εταιρείας ACF . Συνέθεσε και ερμήνευσε επί σκηνής στο πιάνο, τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Marqueritte Duras «Ακτή Σαβάν» για το ΚΘΒΕ (1990). Έχει δημοσιεύσει κριτικές και άρθρα για τη μουσική τζαζ στα περιοδικά τζαζ (1981-82) και τζαζ & jazz (1993-94). Εργάσθηκε ως παραγωγός της εκπομπής «Πρόσωπα της τζαζ» και ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Μουσικά βουτήματα» του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας (1988- 94), συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την εκπομπή ‘Μουσικό εργαστήρι του Γ΄ προγράμματος’. Επίσης εργάσθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στη μουσική βιβλιοθήκη ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του ΜΜΑ (1996-2003). Σήμερα, ασχολείται με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών σε τζαζ φόρμες και εξακολουθεί να διδάσκει πιάνο και αυτοσχεδιασμό.

Ο Γαλλο Ελβετός βιμπραφωνίστας Ζακ Μαρούγκ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1958. Σπούδασε πιάνο στο Παρίσι και κρουστά στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Γαλλίας, όπου επίσης σπούδασε αρμονία και θεωρία. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε να παίζει μουσική σε διάφορες ορχήστρες, ενώ παράλληλα μελετούσε βιμπράφωνο και σύνθεση με τον αμερικανό κοντραμπασίστα  Αlan Silva.  Με την Λητώ Βογιατζόγλου φτιάχνουν το κουϊντέτο Terre de Feu to 1981,  και συνεργάζονται πάλι, μετά από πολλά χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα στην Γαλλία όπως Terre De Feu Quintet, Quoi de Neuf Docteur, Un Drame Musical Instantane, Jazz Fusion Rock Band, τρίο Alan Silva, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 80 έζησε κι εργάστηκε στην Ελβετία παίζοντας με μουσικούς όπως ο Michel Perez, στου οποίου το σχήμα μετείχε για μια τετραετία. Το 1994 δημιούργησε το κουιντέτο Red Wines, ενώ την περίοδο 2000-08 αφοσιώθηκε στην διδασκαλία. Από το 2010 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, δημιουργώντας το Deep Vibes Quintet, ενώ συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Λευτέρη Χριστοφή, τον ντραμερ Νίκο Τουλιάτο κ.α.  

Ο Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1990. Ξεκίνησε να παίζει βιολοντσέλο σε ηλικία 9 ετών με καθηγητή τον Άγγελο Ντοροφτέι και μετέπειτα τον Ζόραν Στέπιτς. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ηλεκτρικό μπάσο, με καθηγητές τους Κώστα Δομενικιώτη και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μετά την αποφοίτηση του από το Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Σερρών, εισήχθη το 2007 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου φοίτησε στην Jazz Κατεύθυνση συμμετέχοντας παράλληλα στην Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και αποφοίτησε παίρνοντας Πτυχίο με ειδίκευση στο Τζαζ Μπάσο. Από το 2012 ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν επαγγελματίας μουσικός, έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής αλλά και με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ιδρυτικό μέλος των Next Step, κορυφαίου-κατά πολλούς- σύγχρουνου τζαζ γκρουπ στην χώρα, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 τον πρώτο του προρσωπικό δίσκο με τίτλο «After the Storm». Το 2015 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Κοντραμπάσο αποφοιτώντας με Άριστα από την τάξη του Αναστάσιου Κάζαγλη, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με Άριστα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα έρευνας Το σόλο κοντραμπάσο.

Λητώ Βογιατζόγλου: πιάνο –  Ζακ Μαρούγκ:  βιμπράφωνο – Ντίνος Μάνος κοντραμπάσσο

***

 

(Επισκέψεις: 409 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend