Διεθνή

Η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων -Νέες απεργίες

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση και με ευρεία πλειοψηφία, την ιδιωτικοποίηση των εθνικών σιδηροδρόμων (SNCF), με ένα νομοσχέδιο που θα καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο και θα ανοίξει το δρόμο για να παραδοθούν γραμμές «φιλέτα» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 454 υπέρ έναντι 80 κατά. Εκτός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (LREM-MoDem), το υπερψήφισαν οι περισσότεροι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων ενώ τα αριστερά κόμματα (Νέα Αριστερά, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι) το καταψήφισαν. Ταυτόχρονα 29 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί προς ψήφιση και από τη Γερουσία τον Μάιο. Το υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει για αύριο και μεθαύριο απεργία. Πρόκειται για την τέταρτη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα.

Η απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα CGT, Unsa και CFDT θα ξεκινήσει απόψε στις 22.00 το βράδυ και θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Η πέμπτη κατά σειρά απεργία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής.

(Επισκέψεις: 41 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend