Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση φορτώνει στους εργαζόμενους τις ευθύνες της για την διασπορά στις τουριστικές περιοχές

Με τους επιστήμονες να παραδέχονται στην σημερινή ενημέρωση (15/7) ότι υπάρχει «νέα εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, ιδίως «σε εργασιακούς χώρους που..

Με τους επιστήμονες να παραδέχονται στην σημερινή ενημέρωση (15/7) ότι υπάρχει «νέα εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, ιδίως «σε εργασιακούς χώρους που σχετίζονται με τον τουρισμό ή άλλες υπηρεσίες», η κυβέρνηση αντί να λάβει έστω και τώρα κάποια επείγοντα μέτρα προστασίας που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους εμβολιασμούς, επιχειρεί να μεταθέσει στους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε ευθύνη. 

Μάλιστα, ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που ανακοινώθηκαν περί «αυτοδιάγνωσης» (self test) και rapid test για τους εργαζόμενους σε επιβαρυμένες περιοχές, κινούνται στη λογική της στοχοποίησης των «ανεμβολίαστων», προκειμένου να υπηρετήσουν το αφήγημα που φορτώνει στο λαό τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα πρωτόκολλα – «λάστιχο» με τα οποία έγινε το άνοιγμα του τουρισμού, για την ανυπαρξία ελέγχων στους επισκέπτες (γίνονται μόνο δειγματοληπτικά), για τον συνωστισμό στα πλοία, για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών στους εργασιακούς χώρους.  

Έτσι, ο υφυπουργός Πολιτικής, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα. Τα νησιά αυτά είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ιός, αλλά και οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου της Κρήτης. 

Στην κυβερνητική ενημέρωση δεν ανακοινώθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος, ωστόσο, νωρίτερα υπήρχαν «διαρροές» που υπό μορφή «προετοιμασίας» της «κοινής γνώμης» έλεγαν ότι θα το φορτωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που δεν έλαβαν καμία βοήθεια για να προλάβουν να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το όλο σκηνικό, έρχονται να συμπληρώσουν οι απειλές που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη περί απόλυσης των εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν. 

Επίσης ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για το το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις κατασκηνώσεις: Για την είσοδο στην κατασκήνωση στην έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα υποβάλλονται σε self test μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, καλούνται να κάνουν ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα. Δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια στις κατασκηνώσεις, εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

Στο φόντο αυτής της εκτεταμένης διασποράς του ιού στην κοινότητα, η κυβέρνηση έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι δε θα πάρει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υπόθεση της «αυτοδιάγνωσης», αφού όπως ειπώθηκε «δώσαμε 35 εκ. self test, 50.000 επιβεβαιώθηκαν ως θετικά».

Ενδεικτικό της άθλιας κατάστασης που παραμένει, είναι ό,τι δεν έχει διασφαλιστεί προσωπικό κι εξοπλισμός ούτε για τεστ στις δημόσιες υγειονομικές δομές, κι έτσι συνεχίζεται η …αστειότητα με τα self test κατά την επιστροφή από τα νησιά, που δεν μπορούν να ελεγχθούν, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και με το πρόσφατο περιστατικό συρροής σε πλοίο από την Ιο στην Αθήνα.

Οπως είπε η Β. Παπαευαγγέλου, εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής «είχαμε εισηγηθεί αρχικά για rapid test και στην επιστροφή από το νησί. Αυτό είναι δύσκολο γιατί τα μικρά νησιά δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες (!) οπότε θα είναι υποχρεωτικό το self test». Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι «ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά είναι δύσκολο να γίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες δες τεστ». 

Αυξητικές τάσεις σε διάφορες ηλικίες

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία – πέρα από τους νέους – καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, αλλά σημείωσε πως υπάρχει αύξηση και των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν. Πλέον, ο αριθμός θετικότητας βρίσκεται στο 3,5%. Η καθηγήτρια δήλωσε πως η εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι υπάρχει «ήπια αύξηση» στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα, αλλά έχει μειωθεί η νοσηλεία στις ΜΕΘ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

Απόψεις