Διεθνή

Η Κούβα ανάμεσα στα θύματα του σκανδάλου του γερμανικού περιοδικού Spiegel

Με πληροφορίες από το  prensa-rebelde.blogspot.com – Πηγή: cubadebate.cu

Το σκάνδαλο με τα πολλά ψεύτικα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στο  γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επηρεάζει και την Κούβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina (PL).

Το περιοδικό δημοσίευσε το σκάνδαλο περίπου μια εβδομάδα πριν το τέλος του 2018, εξηγώντας στους αναγνώστες του ότι έγινε δημοσιογραφική απάτη «μεγάλης κλίμακας». Η απάτη διαπράχθηκε από έναν συνεργάτη του περιοδικού και αποκαλύφθηκε μετά από διεξοδική εσωτερική έρευνα. Πρόκειται για τον Κλάας Ρελότιους

                  Ο Κλάας Ρελότιους

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο 33χρονος Ρελότιους, ο οποίος έχει γράψει (από το 2011) περίπου 60 άρθρα για το Spiegel, παραδέχτηκε ότι σε 14 από αυτά υπάρχουν τμήματα

«εντελώς επινοημένα ή διανθισμένα με παραποιημένα αποσπάσματα ή άλλα αποκυήματα φαντασίας»
 

Σύμφωνα με τις έρευνες του PL, ο Ρελότιους ταξίδεψε τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2013 στην Κούβα για τα …ρεπορτάζ του. Το ταξίδι χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Χάιντς Κουν, ίδρυμα της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπό την προεδρία του σημερινού πρωθυπουργού χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ. 

Μετά το ταξίδι του ο Ρελότιους έγραψε ένα βιβλίο με περισσότερες από 600 σελίδες και κεφάλαια με τίτλους όπως: «Η επανάσταση πουλάει τα παιδιά της» και «Κάνοντας έρευνα σε μια δικτατορία».  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο για το ζήτημα, ούτε το ίδρυμα, ούτε ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Χουάν Μορένο, ο οποίος ανακάλυψε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα στην ιστορία της γερμανικής δημοσιογραφίας, ο Ρελότιους φέρεται να παραποίησε τουλάχιστον ένα ρεπορτάζ για την Κούβα.  Ο Μορένο αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τον «πρώτο οικονομικό σύμβουλο για τα δημοσιονομικά του νησιωτικού σοσιαλισμού» που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2013 στο συντηρητικό γερμανικό περιοδικό Cicero.  Σε ένα άρθρο σχετικό με το σκάνδαλο ο Μορένο περιγράφει πώς του δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με τη σοβαρότητα της δουλειάς του Ρελότιους.

Στο άρθρο, το οποίο είναι ακόμα αναρτημένο στη σελίδα του περιοδικού Cicero, ο Ρελότιους λέει ότι «προέκυψε μια ακμάζουσα κουβανική συμβουλευτική εταιρία» και σχολιάζει:  «Μπορείτε (…) μερικές φορές να δοκιμάσετε γλυκό, τον καπιταλισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, ρεπορτάζ του Ρελότιους που προτάθηκαν για βραβεία δημοσιογραφίας, βρίσκονται τώρα υπό διερεύνηση.  Μεταξύ αυτών κείμενο με τίτλο «Ο τελευταίος μάρτυρας», σχετικά με έναν πολίτη των ΗΠΑ που φέρεται να παρακολουθεί μια εκτέλεση ως μάρτυρας. Επίσης, το κείμενο με τίτλο «Παιδιά λιονταριών» για δύο ιρακινά παιδιά που απήχθησαν και επανεκπαιδεύτηκαν από το ισλαμικό κράτος. Ένα τρίτο κείμενο έχει τίτλο «Αριθμός 440» και αφορά δήθεν έγκλειστους στο κέντρο κράτησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην παράνομη ναυτική βάση στο θύλακα του Γκουαντανάμο, έδαφος της Κούβας.

 

(Επισκέψεις: 1.637 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend