Κοινωνία

Η Ηριάννα θα μείνει στη φυλακή…

Στη φυλακή θα παραμείνει η Ηριάννα, μετά την απόρριψη, από το πενταμελές Εφετείο, της αίτησης  για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής της, για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε και η αίτηση του συγκατηγορουμένου της, Περικλή.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2), ενώ ο Εισαγγελέας  στην αγόρευση του ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση, καθώς είναι πιθανόν «να τελέσουν όμοια αδικήματα».

Οι δύο δικαστές, που μειοψήφησαν,  έκριναν ότι και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακισθούν, μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη τους, καθώς έκριναν βάσιμους και τους λόγους που επικαλείται η 28χρονη σχετικά με τη διδακτορικής της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου προκάλεσε τις διαμαρτυρίες πολλών παρισταμένων που είχαν συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθούν στους δύο κατηγορούμενους

Υπενθυμίζεται πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση και ενώ ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.

Σχετικά με το κατηγορητήριο και τα κενά που παρουσιάστηκαν στην πρώτη δίκη μπορείτε να ακούσετε μια συνέντευξη του δικηγόρου της Ηριάννας, Θόδωρου Μαντά, στους δημοσιογράφους Νίκο Μπογιόπουλο και Μανόλη Κοττάκη, εδώ.

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε την επιστολή συμπαράστασης από βιολόγους, βιοεπιστήμονες και ερευνητές, που σημειώνουν ότι «η μερική ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων ΔΕΝ θα μπορούσε να αποτελέσει αυτοτελές τεκμήριο ενοχής της».εδώ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δίκης, στο Πενταμελές Εφετείο, η Ηριάννα απευθυνόμενη στους δικαστές, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο καθηγήτριες της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες τόνισαν πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια.

«Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend