Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία; (vid)

Από jacobin.gr  – Τι κι αν έσφαζαν γυναίκες και ομοφυλόφιλους στην περιοχή που κυβερνούσαν για χρόνια, στο Ιντλίμπ των 4.000.000..

Από jacobin.gr  – Τι κι αν έσφαζαν γυναίκες και ομοφυλόφιλους στην περιοχή που κυβερνούσαν για χρόνια, στο Ιντλίμπ των 4.000.000 ανθρώπων; Τι κι αν αυτοί που κυβερνούν τη Συρία είναι τρομοκράτες σύμφωνα με τον ΟΗΕ; Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τους έσφιξε το χέρι και συζήτησαν πώς θα δημιουργηθούν θεσμοί στη Συρία, «οι οποίοι θα είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί.»

Πώς μπορεί κανείς να εμπιστεύεται μια οργάνωση που σκορπίζει τον τρόμο σε μειονότητες ότι θα ηγηθεί οποιασδήποτε συμπεριληπτικότητας και ανεκτικότητας; Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντιόταν ίσως και με τον ISIS, αν αυτός είχε πάρει την εξουσία; Αυτά και άλλα ζητήματα θέσαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αφορμή και την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τους «απελευθερωτές της Συρίας».

Όπως βλέπετε στην απάντηση, παρά την επίσημη ρητορική, λίγο φαίνεται να ενδιαφέρουν αυτά τα κριτήρια για το αν θα στηριχθεί ένα καθεστώς.

Με λίγα λόγια: Καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάνω από όλα τα Δυτικά συμφέροντα και τα πετρέλαια.

Ακολουθεί ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση:

X. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε τη Συρία και τον μεταβατικό πρόεδρο και δήλωσε ότι συζήτησαν για θεσμούς οι οποίοι θα πρέπει να εδράζονται στο κράτος δικαίου και θα είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί. Αυτή τη στιγμή, όμως, την εξουσία την έχει η οργάνωση HTS που είναι τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και κυβερνούσε το Ιντλίμπ τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων για πολλά χρόνια, εκτελούσαν γυναίκες για μοιχεία, εκτελούσαν ομοφυλόφιλους η HTS και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις, εξανάγκαζαν γυναίκες σε γάμο. Μάλιστα, ο μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε ότι, οι εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια περίπου.. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμες ελπίδες να στηρίξει αυτόν τον μεταβατικό πρόεδρο και να φτιαχτούν συμπεριληπτικοί θεσμοί μέσα από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας μιλήσω για ελπίδες. Αυτά τα οποία μου περιγράφετε, προφανώς έχουν μια πολύ μεγάλη αξία αλλά αυτό το οποίο που θα σας πω, είναι σίγουρα η επίσημη θέση η οποία εκφράστηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γ. Γεραπετρίτη και σχετικά με τους νέους θεσμούς της Συρίας, μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ, θεσμοί οι οποίοι πρέπει να βασίζονται στο κράτος δικαίου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός, να είναι θεσμοί οι οποίοι θα είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί. Να είναι θεσμοί οι οποίοι θα είναι απολύτως συμβατοί με το διεθνές δίκαιο και ιδιαιτέρως με το δίκαιο της θάλασσας. Άρα αυτό, τα λέει όλα. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας, αυτή είναι η στάση της χώρας μας και με βάση αυτή την αυτονόητη θέση και στάση της Ελλάδας θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα των επόμενων μηνών και των επόμενων ετών.

X. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άμα είχε πάρει την εξουσία ο ISIS, πάλι θα πήγαινε ο υπουργός και θα ζητούσε να δημιουργηθούν συμπεριληπτικοί θεσμοί; Δεν είναι λίγο άτοπο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε τώρα, ότι αυτό το οποίο ρωτάτε έχει μία υπόθεση που δεν μπορεί να οδηγεί σε μία σοβαρή απάντηση. Αναφέρεστε σε μία τρομοκρατική οργάνωση με συγκεκριμένα αποτελέσματα της δράσης της και δεν βγάζει και κάποιο πολιτικό συμπέρασμα. Αν πάντως η ερώτηση ευρύτερα έχει να κάνει με τη χώρα, γιατί αυτό έχει αξία, η χώρα μας είναι εκεί παρούσα για να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει κανείς ποτέ να της προσάψει το οτιδήποτε, τηρώντας διαχρονικά μία στάση σεβασμού πριν και πάνω απ’ όλα στο δικαίωμα κάθε πολίτη. Αυτό, νομίζω, είναι μία απάντηση που περικλείει κάθε, που μπορεί να την περικλείσουν σε κάθε ερώτηση.

Σχετικά θέματα

Απόψεις