Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Ίσως από τα σοβαρότερα κομμάτια του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Δυστυχώς όμως, από το 1833 μέχρι σήμερα, καμιά κυβέρνηση δεν τον έβαλε..

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Ίσως από τα σοβαρότερα κομμάτια του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Δυστυχώς όμως, από το 1833 μέχρι σήμερα, καμιά κυβέρνηση δεν τον έβαλε στην Παιδεία, με αποτέλεσμα ποτέ να μην διδαχτούμε Πολιτισμό και βέβαια Αθλητισμό. Όσο και αν ακούγεται περίεργα, και εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να μη συμφωνούν, η αλήθεια πάντως είναι μία, ότι καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δε στάθηκε με φροντίδα και σοβαρότητα απέναντι στα τεράστια προβλήματα Υγείας – Παιδείας – Εργασίας – και όχι μόνο, του λαού μας.

Δυστυχώς, όμως συνεχώς, από τότε που κατάλαβα τον κόσμο, μέχρι σήμερα, σε αυτούς τους τομείς, τα πράγματα πηγαίνουν συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Η αιτία είναι γνωστή, έχουμε μιλήσει για αυτήν εκατοντάδες φορές, είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση, με τη βοήθεια του κράτους, εδώ και αρκετές δεκαετίες, η μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε εμπόρευμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι, και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διεφθαρμένες συνθήκες λειτουργίας αυτών των δύο σπουδαίων αγαθών.

Από τη δεκαετία του 50, άρχισα να ψάχνω τις αιτίες, γιατί ο απλός άνθρωπος, ο απλός εργαζόμενος, να μην έχει τις δυνατότητες προσέγγισης στα θέματα Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέχρι σήμερα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στην εχθρότητα του Κεφαλαίου στους λαούς, με τη βοήθεια πάντα της εκάστοτε πολιτείας. Καμιά προσπάθεια συμπαράστασης στον απάνθρωπο, καθημερινό τρόπο αντιμετώπισης του εργαζόμενου πολίτη και του σπουδαστή. Καμιά ανθρώπινη φροντίδα στα θέματα Υγείας και Παιδείας.

Από τα μέσα του 1984, με απόφαση της ΔΟΕ (Σάμαρανκ), επαγγελματοποιήθηκαν όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Αποτέλεσμα, μέσα σε μόλις 33χρόνια, ο Αθλητισμός να γίνει από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς βιομηχανίες. Εκατομμύρια τα κέρδη των πρωταθλητών σε όλα τα αθλήματα, δισεκατομμύρια τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών- βιομηχάνων. Και η ζωή, για τους πολλούς, τραβάει την ανηφόρα.

Η προσφορά των «ξεχωριστών» από κάθε χώρο, σε κάθε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα, σε όλο τον Κόσμο, έχει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Αυτό άλλωστε θεωρείται και στον καπιταλιστικό κόσμο φυσιολογικό. Ζωντανό το παράδειγμα της Μαρία Σαράποβα, η οποία είναι κάτι παραπάνω από τενίστρια, είναι ένα «brand name» του παγκόσμιου αθλητισμού και «κράχτης» του γυναικείου τένις, το οποίο τα τελευταία χρόνια, πλην της Σερίνα Ουίλιαμς και της Σαράποβα, δεν έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά ταλέντα.

Ως γνωστό, η 30χρονη Ρωσίδα τενίστρια είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2016, ότι είχε βρεθεί θετική στο φάρμακο meldonium. το oποίο αυξάνει τις αντοχές των αθλητών. Το Νο 1 του παγκόσμιου τένις η Σερένα Ουίλιαμς, εξήρε τη στάση της Σαράποβα…(«Χρειάστηκε μεγάλο θάρρος για να αναλάβει την ευθύνη»). Μόνο από τα διαφημιστικά συμβόλαια έχει ετήσια κέρδη γύρω στα 30 εκατομ. δολάρια.

Άλλο ένα ζωντανό παράδειγμα το οποίο εμείς εδώ στη Χώρα μας ζούμε σχεδόν καθημερινά είναι τα γεγονότα για το Γήπεδο της Μεγάλης ΑΕΚ. Προσωπικά χωρίς να είμαι τίποτα περισσότερο από ένας φίλαθλος, έχω γράψει και δημοσιεύσει τις απόψεις μου, κυρίως για τα λάθη του ΔΣ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, και την παραχώρηση των δικαιωμάτων της στον Μελισσανίδη, διαφωνώντας με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα, με τη συνέντευξη που έδωσε στις 28/3/2017 στο δημοσιογράφο Τάσο Τσάταλη της «Εφημερίδας των Συντακτών.

Να μην ξεχνάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΑΕΚ είναι από τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της χώρας, δυστυχώς τα αστικά πολιτικά κόμματα έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» από το τι θα πει Αθλητισμός. Είναι αυτά τα κόμματα που σήμερα, παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν μετατρέψει τα σπορ σε εμπόρευμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύριε βουλευτά, βαδίζει και η Μεγάλη ΑΕΚ. ΚΡΙΜΑ…

Δυστυχώς, από το 1984, η αμαρτωλή ΔΟΕ, με εντολή του μεγάλου κεφαλαίου, επαγγελματοποίησε όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα, διαλύοντας τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Δεν νομίζω, ότι χρειάζεται να γράψω και άλλα.

Απόψεις