Η «διμερής συμφωνία υγείας» Ελλάδας-Αυστραλίας εκφράζει τις «κοινές αξίες» στην βαρβαρότητα της εμπορευματοποιημένης υγείας, τονίζουν οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης και Σίδνεϊ, με αφορμή την συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης με τον Άδωνι Γεωργιάδη για να διαφημίσουν την διμερή συμφωνία.
Στην ανακοίνωσή τους οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης και Σίδνει, αναφέρουν:
«Με εκτός πραγματικότητας μεγαλοστομίες και χαμόγελα συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Β. Παπαστεργιάδης κι ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ, Γεωργιάδης πολυδιαφημίζοντας την επικείμενη “διμερή συμφωνία υγείας” Ελλάδας-Αυστραλίας “για να χαίρονται χωρίς τον φόβο ασθένειας τις διακοπές τους οι ομογενείς μας”, όπως δήλωσαν.
Από μόνη της η εξαγγελία της συμφωνίας αποτελεί ανέκδοτο καθώς τόσο ο Ελληνικός όσο κι ο Αυστραλιανός λαός αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα (και) στην υγεία. Αλήθεια με μια “διακρατική συμφωνία υγείας” οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία στα ταξίδια τους στην Ελλάδα ως δια μαγείας θα έχουν την υγειά τους; Που; Στην Ελλάδα; Με τα διαλυμένα, υποστελεχωμένα και με τραγικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού νοσοκομεία σε αστικά κέντρα, χωριά και νησιά, με ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία; Με γιατρούς να εξοντώνονται και να νοσηλεύονται οι ίδιοι λόγω απάνθρωπων ωραρίων, άλλοι να παραιτούνται κι οι ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι μεταφερόμενοι πάνω σε καρότσες; Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και τις αυξήσεις ως 357% των φαρμάκων;
Τραγική δε ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι οι υπουργικές διαβεβαιώσεις για την “αναγκαία φροντίδα όσων Ελλήνων από την Αυστραλία θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα”… δόθηκαν τις ίδιες ακριβώς μέρες που ξεψύχησε στη Μαγνησία μια τουρίστρια από ανακοπή επειδή ήταν …Κυριακή και το Κέντρο Υγείας ήταν κλειστό χωρίς γιατρό, κάτι που βέβαια συμβαίνει και τις καθημερινές.
Αλλά και στην Αυστραλία η απαράδεκτη κατάσταση στην υγεία…δεν πάει πίσω, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με την πολιτική της υπο- χρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που βάζει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των Αυστραλών. Με ασθενείς να σχηματίζουν ουρές έξω από τα ασφυκτικά γεμάτα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία που λειτουργούν σε οριακό σημείο, με αναμονές από έξι με δώδεκα ώρες, ενώ δεν υπάρχουν κρεβάτια ή προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
Αποκαλυπτική άλλωστε είναι κι η έκθεση του Αυστραλιανού Ιατρικού Συλλόγου που αναφέρει ότι από τα 201 δημόσια νοσοκομεία της χώρας μονάχα τρία παρείχαν περίθαλψη εντός των συνιστάμενων χρονικών πλαισίων.
Το δε νοσοκομειακό προσωπικό βρίσκεται εξαντλημένο με τα δωδεκάωρα κοπιαστικής φροντίδας των ασθενών και την μη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών εργασίας, κι ενώ ισχύει πάγωμα προσλήψεων.
Οι καθυστερημένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ξεπεράσει τις εξακόσιες χιλιάδες με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν για μήνες ή και χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι τόσο υποχρηματοδοτούμενη και στην Αυστραλία που μάλιστα τα ιδιωτικά κέντρα υγείας (σ.σ. δημόσια κέντρα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτα) μετακυλούν το κόστος στους ασθενείς που υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους περίπου 100 δολάρια ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ασθενείς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αυτό πρέπει να επισκεφθούν το τμήμα επειγόντων σε ένα δημόσιο νοσοκομείο αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το φόρτο εργασίας και τις ατέλειωτες ώρες αναμονής.
Όσο για τις …”κοινές αξίες” των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αυστραλίας που τονίστηκαν επίσης κατά τη συνάντηση, αυτές δεν είναι άλλες από το εμπόριο υγείας με το λαό και στις δύο χώρες να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αυτό που εμποδίζει τους υγειονομικούς και τον λαό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος! Αυτό είναι που υπηρετούν με την πολιτική τους τόσο η φιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα όσο και η σοσιαλδημοκρατική των Εργατικών στην Αυστραλία όπως κι οι προκάτοχοι τους, προωθώντας με όλους τους τρόπους την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Το συμπέρασμα ένα σε Ελλάδα, Αυστραλία και παντού. Κέρδος κι υγεία είναι ασύμβατα. Η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Καμία διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε κυβερνήσεις που προωθούν την βαρβαρότητα της εμπορευματοποιημένης υγείας δεν μπορεί να αλλάξει την σημερινή αθλιότητα παρά μόνο ο οργανωμένος αγώνας του κάθε λαού για ένα ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρες ιατρικό -νοσηλευτικό προσωπικό, υποδομές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής όλων των ασθενών σε όλα τα φάρμακα».
Από 902.gr