Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Χίος είπε «όχι» για άλλη μια φορά στα σχέδια για νέα δομή-φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί

Αύριο Κυριακή διοργανώνεται μηχανοκίνητη πορεία στη Λέσβο στις 11:00 π.μ.

Οι κάτοικοι των χωριών Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου  της Χίου συμμετείχαν μαζικά στη νέα κινητοποίηση που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς..

Οι κάτοικοι των χωριών Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου  της Χίου συμμετείχαν μαζικά στη νέα κινητοποίηση που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς και κοινότητες των χωριών ενάντια στους σχεδιασμούς νέας δομής-φυλακής της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, στην περιοχή Παχύ Θόλος (Συκιάδα). Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών της ΕΕ με κεντρικό σύνθημα στα πανό τους «Καμία φυλακή πάνω στο νησί με τους πρόσφυγες είμαστε μαζί», εκφράζοντας έτσι και την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των χωριών και έγινε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μια ώρα, ενώ ακολούθησε αυτοκινητοπορεία στο κέντρο της πόλης. 

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου ο Νίκος Χούλης, σημείωσε:

«Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε και στην σημερινή κινητοποίηση που συμπίπτει με την πριν ένα χρόνο εισβολή των Ματ στο νησί μας που εκτελώντας τις εντολές της κυβέρνησης και του κ υπουργού, έδερναν, ποδοπατούσαν έβρισαν προκειμένου να φτιαχτούν οι φυλακές ανθρωπίνων ψυχών που επιθυμεί η ΕΕ στη λογική των συμφωνιών είτε του Δουβλίνου, είτε της κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Μόλις προχθές η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βομβάρδισε τη Συρία  για τα γνωστά συμφέροντα του πετρελαίου . Μόλις προχθές το ΚΑΣ και η υπουργός πολιτισμού αποχαρακτήρισαν περιοχές σαν το Αίπος και το Θόλος. Αλήθεια πού θα οδηγηθούν οι νέες προσφυγικές ροές και ποσό μπορούν να αντέξουν τα νησιά μας. Είναι εγκληματικές αυτές οι πολιτικές και τις πληρώνουμε με διαβαθμίσεις όλοι μας. Εμείς λέμε φτάνει ως εδώ. Να κλείσει η  Βιαλ όπως το υπόσχονται εδώ και αρκετό καιρό. Να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας οι πρόσφυγες και μετανάστες, να μην ισχύσει κανένας γεωγραφικός περιορισμός ούτε οι συμφωνίες εγκλωβισμού. Άσυλο στην Τουρκία και στα τουρκοσυριακά σύνορα με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Από εκεί στις χώρες προορισμού ή στην ενδοχώρα και άσυλο στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες της ΕΕ. Ο αγώνας είναι δύσκολος, ανηφορικός, αλλά κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Ξεκινήσαμε από πέρσι και συνεχίζουμε σφίγγουμε το χέρι ο ένας του άλλου για να απολαμβάνουμε την Ανατολή βλέποντας τον ήλιο σε αυτά τα μέρη και όχι το μαρασμό των οικισμών μας και τον ανθρώπινο πόνο».

ΛΕΣΒΟΣ:  Μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου – φυλακής

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου

«Ούτε στην Καράβα, ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά
– Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»

Μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 Φλεβάρη στις 11 π.μ. διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου – φυλακής στο νησί. Συμμετέχει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και ο Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου.

Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο πάρκο του ΙΚΑ.

Το Παλλεσβιακό Κέντρο απαιτεί:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό
  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων Hotspot
  • Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά.

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Ο λαός του νησιού να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ

 «Να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στα Βάστρια» καλεί τον λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή τον σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα σε ανακοίνωση της αναφέρεται στις πριν ένα χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή στρατοπέδου συγκέντρωσης ανθρώπων στην Καράβα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ απευθύνει θερμό εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στον λαό του νησιού μας που, ένα χρόνο μετά τη “μάχη της Καράβας” συσπειρώνει και προετοιμάζει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει και πάλι με επιτυχία τη νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης και φυλακής ψυχών στο νησί.

Η κινητοποίηση του λεσβιακού λαού, ένα χρόνο πριν, για να αποφευχθεί η κατασκευή μεγάλου ΚΥΤ στην Καράβα έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία του νησιού μας.

Οι “μάχες” με τα ΜΑΤ-εισβολείς επί τρία μερόνυχτα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα, η τριήμερη παλλεσβιακή απεργία που κυριολεκτικά νέκρωσε το νησί, τα συνεχή για τρεις ημέρες ογκώδη συλλαλητήρια στην πόλη της Μυτιλήνης, ο ξεσηκωμός όλων των χωριών και η ανακατάληψη της Καράβας από τις λαϊκές δυνάμεις την τρίτη ημέρα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αποσύρει από το νησί τα ΜΑΤ και να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασής της για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Λέσβο.

Η νίκη όμως αυτή δεν σήμανε και το τέλος του αγώνα για τον πλήρη απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει να εφαρμόζει και να υλοποιεί με πίστη τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, μία συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που κρατά τους πρόσφυγες και μετανάστες φυλακισμένους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μαζί και στη Λέσβο και τώρα επιδιώκει να κατασκευάσει νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Βάστρια. Η ευθύνη των δύο αυτών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο είναι τεράστια, τη φέρνουν και θα τη φέρνουν και στο μέλλον ακέραια.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού, συνδικαλιστικούς, αγροτικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, όλες τις Επιτροπές Αγώνα, με συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις μελών, λαϊκές συνελεύσεις κλπ.), παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω του κορονοϊού, να θέσουν σε ετοιμότητα το λεσβιακό λαό ώστε, αξιοποιώντας και την πλούσια πείρα από το αγωνιστικό τριήμερο του περασμένου Φλεβάρη, να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στα Βάστρια, να απαιτήσει και να πετύχει:

  • Κανένα ΚΥΤ, παλιό ή καινούργιο πάνω στο νησί.
  • Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και μεταφορά τους στην ενδοχώρα.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες για το διάστημα που θα παραμείνουν στο νησί.
  • Να σταματήσουν οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται -με την ευλογία της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Μεταναστευτικό.
  • Να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις δομές από τα θεσμικά κρατικά όργανα σε μόνιμες θέσεις εργασίας σε προνοιακές υπηρεσίες, κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ θα στηρίξει, με όλες τις δυνάμεις της, όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες Επιτροπών Αγώνα και μαζικών φορέων που θα έχουν το παραπάνω πλαίσιο στόχων».

Τους αγώνες των νησιών για πλήρη απεγκλωβισμό των προσφύγων στηρίζει και η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου.

Πληροφορίες από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις