Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ηράκλειο – ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπάλληλων: Δεν θα υποταχθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα των ξενοδόχων

Δεν θα υποταχθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα των ξενοδόχων, διαμήνυσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Νoμού Ηράκλειου που πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που προτίθεται να εφαρμόσει «ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ» σε όποιον εργαζόμενο δηλώσει παραίτηση λόγω των δύσκολων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους εργασίας

Δεν θα υποταχθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα των ξενοδόχων, διαμήνυσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Νoμού Ηράκλειου που πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που προτίθεται να εφαρμόσει «ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ» σε όποιον εργαζόμενο δηλώσει παραίτηση λόγω των δύσκολων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το αποκορύφωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των ξενοδόχων του νησιού.

 Ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων πέφτουν βροχή για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τους εκβιασμούς που επικρατούν στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά ατυχήματα αποτελούν για ακόμα μια σεζόν την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους.

Οι όροι της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έχει γίνει …υποχρεωτική, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Οι μισθοί είναι πετσοκομμένοι και στα επίπεδα του 2011, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εξανεμίζουν το μισθό τις πρώτες 10 ημέρες.

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις της ΔΑΣ σημειώνουν τα εξής: «Το θράσος των ξενοδόχων δεν έχει όριο. Μετά από μια τουριστική σεζόν με πολλά κέρδη για τους ξενοδόχους και ξεζούμισμα των εργαζομένων, μετά από ένα μακρύ χειμώνα, με τους εποχικούς συναδέλφους να μένουν για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα από το Γενάρη, για μια ακόμα φορά καλούμαστε “να βγάλουμε τη δουλειά” με “κάθε κόστος” αλλά και με συμπεριφορές που εντάσσονται στο φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης εντατικοποίησης της εργασίας. Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπεια τους. Ήδη από το Μάρτη συναντήσαμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και εργατικά ατυχήματα. Ξέρουν ότι ο λόγος που δε βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η “ποινική ρήτρα”».

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν καθολικά την οργή και την αγανάκτηση για την εργοδοτική αυθαιρεσία που δεν έχει όριο και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην συγκεκριμένη μονάδα και όχι μόνο. Ενώ παράλληλα επιδοκίμαζαν από στόμα σε στόμα την κινητοποίηση λέγοντας: «φτάνει πια ως εδώ», «μπράβο σας», «δεν πάει άλλο». Τα λόγια εργαζόμενης του ξενοδοχείου περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας και την ενατατικοποίηση: «δεν γίνεται να μην μπορώ να βγάλω τον μήνα, να μην πληρώνομαι τις υπερωρίες, το επίδομα προϋπηρεσίας, να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και ο ξενοδόχος να χτίζει νέες μονάδες, να κάνει νέες επενδύσεις σε πλοία και αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή ο εργοδότης να το παίζει φιλάνθρωπος και να κάνει αγαθοεργίες».

Η εργοδοσία μπροστά στον πανικό της, είχε το θράσος να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους και τις δυνάμεις της ΔΑΣ. Ενώ η διεύθυνση του ξενοδοχείου αρνήθηκε να έχει συνάντηση με τον Βαγγέλη Σοφίου, εκλεγμένο στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στον Νομό Ηρακλείου. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο Β. Σοφίου σημείωσε: «Τέτοιες ενέργειες της εργοδοσία δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν τόσο εμάς όσο και τους εργαζόμενους. H προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να περάσει θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσύρουν τον εκβιαστικό όρο της ποινικής ρήτρας. Από κει και πέρα δίνουμε συνέχεια στον αγώνα για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καθιέρωση 5θημερου και 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αύξησης των μισθών μέσα σε κάθε ξενοδοχείο».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις