Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Ο Γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ κατηγορείται για διαφθορά

Ο 69χρονος Δημοκρατικός - και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ - κατηγορούνται για τη λήψη δωροδοκιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο του Μανχάταν.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονται με ένα πολυετές σύστημα στο οποίο φέρεται να δέχτηκε δωροδοκίες -συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού- με αντάλλαγμα να βοηθήσει τρεις επιχειρηματίες και τη χώρα της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι. 

Ο 69χρονος Δημοκρατικός – και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ – κατηγορούνται για τη λήψη δωροδοκιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με τη NYP στοίβες μετρητών βρέθηκαν σε φακέλους στην ντουλάπα του Μενέντεζ.

Σημειώνεται πως όταν οι ομοσπονδιακοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του Μενέντεζ στο Englewood Cliffs τον Ιούνιο του 2022, βρήκαν «τους καρπούς» της «διεφθαρμένης συμφωνίας δωροδοκίας» του, μεταξύ των οποίων μια Mercedes C-Class του 2019, τουλάχιστον 13 ράβδους χρυσού, 566.000 δολάρια, πληρωμές υποθηκών και αμοιβή για μια δουλειά.

Ακόμα 70.000 δολάρια σε μετρητά βρέθηκαν στη θυρίδα της Nadine, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σε αντάλλαγμα, ο Μενέντεζ – του οποίου η ομοσπονδιακή δίκη για διαφθορά στο Νιου Τζέρσεϊ το 2017 – χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να βοηθήσει και να προστατεύσει τρεις επιχειρηματίες του Garden State, τους συγκατηγορούμενους Wael Hana, Jose Uribe και Fred Daibes, υποστηρίζουν τα δικαστικά έγγραφα.

Από το 2018 έως το 2022, ο Μενέντεζ παρείχε «σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο», συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ευαίσθητων πληροφοριών από την αμερικανική κυβέρνηση και ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με τη NYP ο Μενέντεζ προσπάθησε να παρέμβει στις ομοσπονδιακές έρευνες για τον Jose Uribe και τον Νταϊμπές για να τους βοηθήσει να προστατευτούν από ποινικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων, προτείνοντας κάποιον για εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ – το ίδιο γραφείο που τον διώκει από το 2015 – που πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει επιρροή στην έρευνα για τον Fred Daibes, υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Η πρώτη αντίδραση του Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Bob Menendez (D-N.J.) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έρευνα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης:

«Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία συκοφάντησης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργηθεί ένας αέρας ανάρμοστης συμπεριφοράς εκεί που δεν υπάρχει», ανέφερε.

«Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Έχουν διαστρεβλώσει το κανονικό έργο ενός γραφείου του Κογκρέσου. Συν τοις άλλοις, δεν αρκούνται στο να προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, έχουν επιτεθεί στη σύζυγό μου για τις μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε», σημείωσε.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικάνος πρώτης γενιάς από ταπεινό ξεκίνημα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε γερουσιαστή των ΗΠΑ και να υπηρετήσει με τιμή και διάκριση. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στην επίτευξη των ευρύτερων πολιτικών τους στόχων», τονίζει.

«Έχω κατηγορηθεί ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω μπροστά στις εξουσίες και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ μπόρεσαν να δουν μέσα από τον καπνό και τους καθρέφτες και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος. Εργάζομαι καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους αγωνιζόμενος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την αναβάθμιση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ. Στάθηκα επίσης σταθερός απέναντι στους δικτάτορες σε όλο τον κόσμο -είτε στο Ιράν, είτε στην Κούβα, είτε στην Τουρκία, είτε αλλού- αγωνιζόμενος ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και συμπαραστεκόμενος σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία. Παραμένω επικεντρωμένος στη συνέχιση αυτού του σημαντικού έργου και δεν θα αποσπαστώ από αβάσιμους ισχυρισμούς», συμπληρώνει.

«Προς τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την κοινότητα στο σύνολό της, ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχθείτε για την κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί με επιτυχία όταν παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσεϊ θα δουν αυτό που είναι», καταλήγει.

Από ieidiseis.gr

Απόψεις