Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Χρυσά» εγκλήματα στην Ονδούρα – Σταμάτησαν οι έρευνες διάσωσης

Δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος για ένα μεροκάματο και ξαφνικά να συνειδητοποιείς πως έχεις εγκλωβιστεί. Δεν περιγράφεται αυτή η..

Δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος για ένα μεροκάματο και ξαφνικά να συνειδητοποιείς πως έχεις εγκλωβιστεί. Δεν περιγράφεται αυτή η στιγμή, εάν δεν την έχεις ζήσει. Οι εργάτες στο χρυσωρυχείο, στη μακρινή Ονδούρα, είναι ακόμα εκεί… Έχουν απεγκλωβιστεί μόνο 3 από τους 11 χρυσωρύχους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα σε όλο τους το σώμα. Δυστυχώς, η έρευνα για τη διάσωση σταμάτησε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του BBC.  Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι υπήρχε περίπτωση να χαθούν περισσότερες ζωές.

Την Τετάρτη η είσοδος του χρυσωρυχείου στο Σαν Χουάν Αρίμπα (110 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα) κατέρρευσε. Η κινητοποίηση των κατοίκων μαζί με τις επίσημες δυνάμεις διάσωσης ήταν δυνατές στιγμές αλληλεγγύης των καταπιεσμένων.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις οι εργάτες ζητούσαν νερό και φαγητό και την ίδια ώρα υπέφεραν από τη ζέστη. Τα συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατάφεραν να τους δώσουν νερό. Όσο οι ώρες περνούσαν,  τόσο οι ελπίδες , για τη διάσωση των υπολοίπων εργατών, μειώνονταν. Το σαθρό έδαφος και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν το έργο των συνεργείων. Μια ακόμα κατολίσθηση ήταν πιθανή. Λες και δεν έφταναν όλα αυτά δεν υπήρχαν χάρτες των στοών.

Οι οικογένειες  καταγγέλλουν το γεγονός που έχουν παραδεχτεί και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι: Εδώ και μήνες είχε αποφασιστεί το κλείσιμο του χρυσωρυχείου, γιατί δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας. Επιπλέον, οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο. Η εκτίμηση του δημάρχου της γειτονικής πόλης Ελ Κόρπους, Λουίς Αντρές Ρουέντα είναι ότι υπάρχουν περίπου 50 ορυχεία στην περιοχή, με απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και τους εργάτες να προσπαθούν να βρεθούν 200 μέτρα κάτω από τη γη, πατώντας πάνω σε ετοιμόρροπες σκάλες.

Ονδούρα (AFP)

Οι εταιρείες, το πραξικόπημα και η εκμετάλλευση

Ο πλούτος της Ονδούρας είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις εταιρείες. Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια τα χρυσωρυχεία εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Στη χώρα έχουν …εγκατασταθεί καναδικές εταιρείες, όπως και στη γειτονική Γουατεμάλα. Ένα παράδειγμα εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα είναι η Goldcorp, η οποία κατηγορήθηκε πως είχε …συμβολή στο πραξικόπημα ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια (2009).

Υπενθυμίζουμε πως το 2009 στην Ονδούρα έγινε πραξικόπημα, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, όπως κατήγγειλε, ένα χρόνο μετά ο Μανουέλ Σελάγια. Ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι επιβλήθηκε ως «πρόεδρος» από τους πραξικοπηματίες. Στη συνέχεια πρόεδρος εκλέχτηκε, με καταγγελίες για νοθεία, ο Πορφίλιο Λόμπο Σόσα. Στις τελευταίες εκλογές, πρόσφατα, εκλέχθηκε ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (Εθνικό Κόμμα) και οι καταγγελίες για νοθεία δεν έλειψαν. Υποψήφια πρόεδρος ήταν και η Σιομάρα Κάστρο Σελάγια, σύζυγος του πρώην προέδρου Σελάγια. Τα τελευταία χρόνια στην Ονδούρα η δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων και η κατάργηση δικαιωμάτων, ακόμα και οι δολοφονίες, είναι …μέρος της πολιτικής πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση του Πορφίλιο Λόμπο Σόσα επανέφερε παλιότερες διατάξεις, οι οποίες ευνοούσαν τη δράση των εταιρειών και ψήφισε νέους «φιλικούς» νόμους. Οργανώθηκαν συσκέψεις εκπροσώπων των καναδικών επιχειρήσεων με κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες του Καναδά, στην Ονδούρα. Οι «καλές» σχέσεις των δύο κρατών συνδέονται με τα συμφέροντα των καναδικών εταιρειών.

Πόσο μοιάζουν όλα αυτά με τη δράση των πολυεθνικών , σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχει χρυσός, όπου υπάρχει πλούτος…  Δεν είναι «ατυχήματα». Είναι εγκλήματα, για τα οποία ευθύνονται οι εταιρείες και οι πολιτικοί τους υπηρέτες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με πληροφορίες από: lainfo.es/fr/, bbc.com, miningwatch.ca , frenchradio irib, Ριζοσπάστης, Εφημερίδα των Συντακτών – Πρώτη φωτογραφία: REUTERS – Δεύτερη φωτογραφία: AFP

 

 

Απόψεις