Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ηλεία – Αχαΐα: Αγρότες με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους βγήκαν στους δρόμους 

Με δυναμικές κινητοποιήσεις βιοπαλαιστές αγρότες, παραγωγοί σταφίδας και σταφυλιών συνέχισαν το πρωί της Πέμπτης τον αγώνα τους σε Πύργο και Αίγιο για..

Με δυναμικές κινητοποιήσεις βιοπαλαιστές αγρότες, παραγωγοί σταφίδας και σταφυλιών συνέχισαν το πρωί της Πέμπτης τον αγώνα τους σε Πύργο και Αίγιο για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους (ειδικά για τη σταφίδα να ξεπερνά τα δύο ευρώ το κιλό), να μπορούν να επιβιώσουν απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Συντονίζοντας τη δράση τους, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις στον Πύργο και στο Αίγιο, με τη συμμετοχή αγροτών από Ηλεία και Αχαΐα αντίστοιχα, που συνεχίστηκαν με μηχανοκίνητες πορείες.

Παράλληλα, κάλεσαν σε κλιμάκωση, με συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, συμμετέχοντας στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των εργατικών συνδικάτων και σωματείων.

Στην Ηλεία, αγρότες με τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, προχωρώντας και σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πύργου – Ολυμπίας, πριν τη μηχανοκίνητη πορεία.

«Δεν σταματάμε, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, ενώ καυτηριάστηκε η στάση της κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων που έταζαν χρηματοδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις κινητοποιήσεις, για να κατευναστούν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα αν λάβουμε υπόψη μας το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις που κόβονται από την ΕΕ. Ό,τι κερδίσαμε ήταν μετά από πολυήμερους μεγάλους αγώνες στους δρόμους και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε.

Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης, με αρκετούς αγρότες να δίνουν το «παρών» με τα αυτοκίνητά τους. Καλώντας σε συνέχεια των δράσεων και το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μποδιώτης, κάλεσε να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και σταφυλιών, καυτηριάζοντας το αίσχος που επικρατεί με τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, με ευθύνη των μεγαλεμπόρων και τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ακολούθησε πορεία με αγροτικά μηχανήματα στην πόλη, που κατέληξε στο σημείο εκκίνησης, με το ραντεβού να ανανεώνεται για την έκθεση «Agrotika» αύριο.

Και στις δύο πόλεις οι αγρότες απαίτησαν μεταξύ άλλων και αναπλήρωση του χαμένου περσινού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και αλλαγή του κανονισμού του.

Σχετικά θέματα

Απόψεις