Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τουρκία ετοιμάζεται για κλιμάκωση της εισβολής σε Συρία και Ιράκ

Ερντογάν: Αναγκαίες για την εθνική ασφάλεια οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο της συνεδρίασης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της χώρας του εναντίον «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στη Ροζάβα (βόρεια Συρία).  

Από τα μέσα του Απρίλη ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων του PKK και των εδαφών των Γιεζίντι, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, στις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Κούρδων της Συρίας στη Ροζάβα.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη χώρα του στη βόρεια Συρία, επιχειρώντας να αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής ξεριζώνοντας τους ντόπιους Κούρδους κατοίκους.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕA) της Τουρκίας, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο τον κουρδικό πληθυσμό και κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG των Αυτοδιοικούμενων καντονιών της Ροζάβα.

Πριν λίγα 24ωρα ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει πως ο τουρκικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει σύντομα μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

 

Ο Σύριος πρόεδρος

 

Στη Δαμασκό, ο Σύριος Πρόεδρος, Χαφέζ Αλ Άσαντ, προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

 

Οι αντιδράσεις των Κούρδων της Συρίας

 

Ο Αμπντουλκερίμ Ομέρ (Abdulkerim Ömer), Συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, επισήμανε σε συνέντευξή του στο ANF, ότι οι νέες απειλές εισβολής της Τουρκίας αποτελούν μεγάλους κινδύνους για την περιοχή. Παρατήρησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να συμπαρασύρει το ΝΑΤΟ στη συνωμοσία της που θα αναζωογονούσε τον τουρκικό επεκτατισμό και θα αποτελούσε απειλή για τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν είναι καινούριες», δήλωσε, «στόχος του Ερντογάν ήταν η εξόντωση του κουρδικού λαού από την αρχή της επανάστασης. Θέλει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, την προσήλωση της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την κρίση και τις αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη Ροζάβα. Εκμεταλλεύεται επίσης τις αιτήσεις προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό κράτος χειραγωγεί κάθε πρόβλημα στη διεθνή σκηνή για τα δικά του συμφέροντα.

Το τουρκικό κράτος θέλει να καταλάβει άλλο ένα έδαφος στη Συρία μέσω μιας νέας συνωμοσίας. Επιδιώκει μάλιστα να συμπεριλάβει το ΝΑΤΟ στη συνωμοσία του εναντίον του κουρδικού λαού και των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Αυτή είναι η στάση του τουρκικού κράτους, που βασίζεται στη γενοκτονία των λαών».

Σε ερώτηση σχετικά με τις «συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός» που υπογράφηκαν στις 17 και 22 Οκτωβρίου 2019 αλλά δεν εφαρμόστηκαν, ο Αμπντουλκερίμ Ομέρ είπε:

«Υπάρχουν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκαν πρώτα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και στη συνέχεια μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Ενώ εμείς, ως Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και SDF, τηρήσαμε αυτές τις συμφωνίες, το τουρκικό κράτος δεν το έκανε ούτε μια μέρα. Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με drone στη Βόρεια και Ανατολική Συρία συνεχίστηκαν. Άμαχοι σκοτώθηκαν και αναφέρθηκαν δημογραφικές αλλαγές στα κατεχόμενα.

Και οι δύο «εγγυήτριες» χώρες παρέμειναν σιωπηλές απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις του τουρκικού κράτους. Σημαίνει ότι αποδέχονται την κατάσταση και βοηθούν την Τουρκία. Γιαυτό σιωπούν. Έχουμε εκφράσει το πρόβλημα σε δεκάδες συναντήσεις με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον Διεθνή Συνασπισμό. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Οι τουρκικές αρχές αρχικά είπαν ότι «θα επανεγκαταστήσουμε Σύριους πρόσφυγες», μετά έκαναν δηλώσεις για την «ασφάλεια των συνόρων μας» και τώρα απειλές εισβολής…

Ο Ερντογάν έχει ήδη υλοποιήσει ουσιαστικά το έργο επανεγκατάστασης 1,5 εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων στην περιοχή. Για παράδειγμα, ο κουρδικός πληθυσμός στο Αφρίν ήταν 97% πριν από την εισβολή, τώρα είναι λιγότερο από 20%. Στην πράξη, η δημογραφική αλλαγή συντελείται ήδη. Κάθε είδους εγκλήματα διαπράττονται σε κατεχόμενες περιοχές όπως το Serêkaniyê, το Girê Spî και το Afrin. Η Τουρκία αναγκάζει τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη.

Το νέο κατοχικό σχέδιο του τουρκικού κράτους είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Ο Ερντογάν θέλει να εγκαταστήσει εκεί ακόμα 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Το σχέδιο του Ερντογάν είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς νόμους, το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 1951 και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2254. Η Αυτόνομη Διοίκηση υποστηρίζει την επιστροφή των προσφύγων. Ωστόσο, αυτή η επιστροφή είναι δυνατή με την επίτευξη της σταθερότητας και την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, επειδή οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη τους και όχι σε άλλα μέρη».

 

Η MSD καλεί τον ΟΗΕ να δράσει άμεσα κατά της επικείμενης νέας εισβολής της Τουρκίας

 

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS να αναλάβουν άμεση δράση κατά της ανακοινωθείσας εισβολής της Τουρκίας στην αυτόνομη περιοχή της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Η απειλή του Τούρκου ηγέτη Ερντογάν στρέφεται κατά της κυριαρχίας της Συρίας, ανέφερε η MSD σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η MSD είπε τονίζει: «Ο στόχος της προσπάθειας επανεγκατάστασης Σύριων σε άλλες περιοχές μετά την εκδίωξη των αυτόχθονων πληθυσμών της βόρειας Συρίας είναι να τροποποιηθεί η δημογραφική δομή των κουρδικών εδαφών. Αυτό παραβιάζει το διεθνές ψήφισμα 2254 για την επιστροφή των προσφύγων και αποτελεί σκληρό έγκλημα. Η περιοχή της ζώνης των 30 χιλιομέτρων στην οποία αναφέρεται ο Ερντογάν κατοικείται από Κούρδους, Σύριους, Αρμένιους και Γιεζίντι. Σε αυτήν την περιοχή, υπάρχουν επίσης κρατούμενα μέλη του ISIS και οι οικογένειές τους».

Το τουρκικό κράτος δεν έχει δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στο Αφρίν, το Idlib, το Girê Spî, το al-Bab και το Serêkaniyê, αλλά ένα κατοχικό καθεστώς και χρησιμοποιεί τους Σύριους ως συμμορίες σε ξένους πολέμους, σημείωσε η δήλωση της MSD και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι το τουρκικό κράτος θέλει να φτιάξει ένα εμιράτο και να συγκεντρώσει εκεί εξτρεμιστές και τζιχαντιστές. Η Βόρεια Συρία πρόκειται να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους υποστηρικτές ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Η περιοχή της βόρειας και ανατολικής Συρίας απειλείται από την επιστροφή του ISIS, οι πυρήνες του οποίου παραμένουν ενεργοί εδώ. Πριν από λίγους μήνες, το ISIS επιτέθηκε στη φυλακή Σίνα στη Χεσσέκα. Ο στόχος αυτής της επίθεσης ήταν να απελευθερώσει κορυφαίους ισλαμιστές και δεκάδες χιλιάδες συγγενείς στο Χολ Καμπ. Το ISIS ήθελε να πάρει ξανά τον έλεγχο της περιοχής».

Η MSD προειδοποιεί ότι οι απειλές του τουρκικού κράτους για νέα εισβολής και κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων θέτουν σε κίνδυνο το διεθνές και περιφερειακό μέλλον και την ειρήνη και υπογράμμισε ότι το τουρκικό κράτος «θα ματαιώσει όλες τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας».

«Αυτό θέτει επίσης σε κίνδυνο τις προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία. Το τουρκικό κράτος επιδιώκει να ενδυναμώσει γεωπολιτικά τρομοκράτες και εξτρεμιστές στο όνομα της αντιπολίτευσης και να τους εμπλέξει στη μελλοντική δραστηριότητα της Συρίας. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση. Το AKP επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τις συριακές ειρηνευτικές προσπάθειες και τις διεθνείς πρωτοβουλίες σταθερότητας. Οι χώρες που είναι μέρος του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS φέρουν μεγάλη ευθύνη. Μπορούν να αποτρέψουν το τουρκικό κράτος από το να προκαλέσει ανθρωπιστικές καταστροφές, μετανάστευση, εθνοτική γενοκτονία και παρεμβάσεις ιδιαίτερα κατά των Γιεζίντι, των Κούρδων και των Χριστιανών.

Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν σοβαρή στάση απέναντι στις απειλές του τουρκικού κράτους, να επέμβουν άμεσα και να λάβουν μια ισχυρή και αποφασιστική στάση για να υπερασπιστούν τις τελευταίες ελπίδες των Σύριων για μια πολιτική λύση. Προτρέπουμε επίσης τους Σύριους και τους εκπροσώπους τους να δώσουν προτεραιότητα στις εθνικές υποχρεώσεις έναντι των πολιτικών συμφερόντων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συριακό ζήτημα μέσω διαλόγου».

Με πληροφορίες από ANHA, ANF, ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις