Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η καταστολή και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν διεμήνυσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές»

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, απαντώντας στην επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, την αστυνομοκρατία που επικρατεί στο Ίδρυμα εδώ και τρεις βδομάδες, το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς το άγαλμα Βενιζέλου μέσω της Εγνατίας, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της καταστολής όπως «απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία»«Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ’ όλες τις σχολές» και «Η καταστολή δεν θα περάσει των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει».

Εκεί, διαβάστηκε από τη ντουντούκα η απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων ΙατρικήςΚτηνιατρικήςΔημοσιογραφίας και ΜΜΕΤΕΦΑΑΝομικής και Εικαστικού του ΑΠΘ, η οποία καταγγέλλει τα «απαράδεκτα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ και το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς.

Ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Για αυτό εντείνουν την καταστολή που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. Έρχεται να περιφρουρήσει τις συγχωνεύεις και τα λουκέτα σε διάφορα Τμήματα, όπως τα ξενόγλωσσα, και τις παιδαγωγικές Σχολές. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα.

(…) Σήμερα, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι φοιτητές και οι οικογένειές μας βιώνουμε την ακρίβεια, πληρώνουμε πανάκριβα τα ενοίκια, το ρεύμα, τα καύσιμα κ.λπ. Τώρα κινδυνεύουν να καταργηθούν και τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα! Ενώ χιλιάδες φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, θα “κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».

Η πορεία συνεχίστηκε, και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τους φοιτητές να ξεκαθαρίζουν πως τα σχέδια της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών θα γκρεμιστούν από τον οργανωμένο αγώνα των φοιτητών και πως η καταστολή και ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.

Στο πλαίσιο αιτημάτων τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν:

«Για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας, πτυχίο με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

 • Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.

 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό!

 • Πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

 • Όχι στην ισοτίμηση του πτυχίου μας με αυτά των κολεγίων.

Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας!

 • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, δωρεάν σίτιση και internet.

 • Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για τους φοιτητές από επαρχία που νοικιάζουν.

 • Κατάργηση των φόρων στην Ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ για τις ανάγκες των φοιτητών.

Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή!

 • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ.

 • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα έξω από τα σύνορα!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις