Πολιτική

«Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζητάει δηλώσεις μετανοίας από τους εργαζόμενους»

Το γεγονός ότι στο υπουργείο Πολιτισμού καλλιεργούνται διαφόρων μορφών σχέσεις εργασιακής «ευελιξίας» και πολιτικής ομηρείας είναι γνωστό. Επίσης, τελευταία σημειώνονται και κρούσματα αναίτιων και αδικαιολόγητων απολύσεων, πριν ακόμα λήξουν οι συμβάσεις «ορισμένου χρόνου», δηλαδή οι απαράδεκτες συμβάσεις που ορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση ως συνθήκη «ορισμένου» χρόνου και όχι ως μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Αυτό όμως που είναι καινοφανές και οπωσδήποτε επικίνδυνο είναι το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασίες «συνετισμού», «μετανοίας» και επαναφοράς στα «χρηστά ήθη» των άτακτων υπαλλήλων που διαμαρτύρονται όταν απολύονται. Μάλιστα, αυτές οι δηλώσεις …. συνετισμού και μετανοίας κοινοποιούνται ώστε να παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι! 

Η ΔΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει περιστατικό, όπου συντηρητές αρχαιοτήτων απολύθηκαν καταχρηστικά από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ενώ εργάζονταν στα έργα στη Νέα Μονή της Χίου και το ΥΠΠΟ τους εξανάγκασε να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας» και «πίστης», προκειμένου να επαναπροσληφθούν!

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ: 

«Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε χούντα, εξανάγκασε 6 εργαζόμενους που αυτή απέλυσε από έργο ΕΣΠΑ  στην Ν. Μονή της Χίου, να συντάξουν δήλωση μετανοίας, προκειμένου να επαναπροσληφθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη ΔΑΣ – ΥΠΠΟΑ. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται στον τίτλο πως «η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζητάει δηλώσεις μετανοίας από τους εργαζόμενους».  Όπως περιγράφεται  «η «αριστερή» ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν δίστασε να αποκαλύψει το πιο αυταρχικό πρόσωπο του εργοδοτικού κρατικού μηχανισμού, και να διασύρει εργαζόμενους, με μία πρωτοφανή επίδειξη δύναμης και εξουσίας,  καταλύοντας κάθε εργασιακό – συνδικαλιστικό δικαίωμα και κάθε αξιοπρέπεια.

Οι έξι συντηρητές προσελήφθησαν, με οκτάμηνη σύμβαση στο έργο ΕΣΠΑ «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου» και δυνατότητα παράτασης έως τις 31/7/18. Από την έναρξη του έργου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα όπως η καθυστέρηση πληρωμών τους κατά το πρώτο τρίμηνο, η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας  και οι ελλείψεις υλικών για την υλοποίηση των εργασιών. Ταυτόχρονα έθεταν και ερωτήματα σχετικά με την μελέτη που πραγματοποιούσαν. Προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν προχώρησαν σε σύνταξη αναφοράς προς την ΕΦΑ Χίου.

Η θεσμική ηγεσία της εν λόγω υπηρεσίας, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα των συναδέλφων, και να δώσει λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν, θίχτηκε από την αναφορά τους! Επικαλέστηκε φθορές στο μνημείο από τους εργαζόμενους και προχώρησε στις απολύσεις τους και την διακοπή του έργου.

Όμως σε αυτοψία που πραγματοποίησε  η  Διεύθυνση Συντήρησης, δεν διαπίστωσε καμία φθορά, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ΕΦΑ Χίου για την μη περαιτέρω ανανέωση της σύμβασης των έξι εργαζομένων.  

Παρόλα αυτά  τόσο η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ όσο και η θεσμική ηγεσία της ΕΦΑ Χίου, σε αγαστή συνεργασία και κοινή  συνεννόηση όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τους το πόρισμα της Διεύθυνσης Συντήρησης και το αποσιώπησαν, αλλά επέδειξαν και μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους.

Τσαλαπατώντας την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και παίζοντας με το ψωμί τους, απαίτησαν να εκφράσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, την αποστασιοποίηση τους από το Σωματείο τους και όποιον  άλλον φορέα  στήριξε το αίτημα τους για επαναπρόσληψη , ώστε να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΦΑ Χίου και της Εφόρου!

Αυτό, το καθ’ υπόδειξη κείμενο του υπουργείου, το οποίο πριν την τελική του μορφή τροποποιήθηκε πολλές φορές (!), στάλθηκε προς τα ΜΜΕ ως Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, με το λογότυπο μάλιστα του Υπουργείου, προκαλώντας οργή και φρίκη!».

Η ΔΑΣ επισυνάπτει με την ανακοίνωση της το σχετικό «δελτίο τύπου», το οποίο και μπορείτε να δείτε εδώ.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης σημειώνει: 

«Ντροπή και αίσχος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Απόδειξε και με αυτό το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ—ΑΝΕΛ υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική, που ισοπεδώνει δικαιώματα, τσαλαπατάει τις ζωές των εργαζομένων. Η μόνη απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το δυνάμωμα των Σωματείων, ο αγώνας για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, που μπορεί να βρει διέξοδο και προοπτική συνολικά στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του»

*Στην κεντρική φωτογραφία «Η κραυγή», πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ.

(Επισκέψεις: 63 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend