Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Γάζα έγινε “νεκροταφείο παιδιών” – Ενα παιδί σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά, 240 κάθε μέρα – “Κλαίνε και ουρλιάζουν από πείνα και δίψα”

Μόνο η φράση «κόλαση επί γης» μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Γάζας. Οι σκηνές που..

Μόνο η φράση «κόλαση επί γης» μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Γάζας. Οι σκηνές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά επιβάλλεται να μας βγάλουν όλους στους δρόμους για να σταματήσει το έγκλημα: Δεκάδες παιδιά ανασύρονται νεκρά από τα χαλάσματα των σπιτιών τους ή βαριά τραυματισμένα, άλλα σφαδάζουν στα φορεία ή ψάχνουν στα ερείπια τους γονείς, τα αδέλφια τους και άλλους συγγενείς.

 

«Η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο παιδιών».

Τα παιδιά πληρώνουν δυσβάστακτο φόρο αίματος σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Jason Lee από το παλαιστινιακό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children είπε στο BBC ότι ένα παιδί σκοτώνεται τώρα κάθε 10 λεπτά στη Γάζα και ότι από τους 20.000 πολίτες που τραυματίστηκαν, ένας στους τρεις ήταν παιδί.

Ο Φ. Λαζαρινί γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι χιλιάδες παιδιά (σ.σ. πάνω από 3.500 χιλιάδες) που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες «δεν μπορούν να θεωρούνται παράπλευρες απώλειες ».

Η UNICEF αναφέρει ότι τουλάχιστον 940 παιδιά έχουν αναφερθεί αγνοούμενα στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η έλλειψη νερού και τροφής είναι μια αυξανόμενη απειλή με μόνο το 5% της κανονικής παραγωγής νερού. Μάλιστα επεσήμανε ότι κάθε μέρα ουσιαστικά σκοτώνονται κατά μέσο όρο 240 παιδιά στη Γάζα.

Πολλοί γονείς στη Γάζα σημειώνουν τα ονόματα των παιδιών στα κορμάκια τους. Το κάνουν αυτό, ώστε σε περίπτωση που τα παιδιά τους σκοτωθούν να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, για να τα θάψουν σε τάφους με το όνομά τους και όχι σε ομαδικούς τάφους.

 

Καταδικασμένοι σε αργό θάνατο από πείνα, δίψα και ασθένειες

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ΜΚΟ «ActionAid» στην Παλαιστίνη, η ποσότητα του νερού που φτάνει στη Γάζα είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν το θάνατο από αφυδάτωση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των εργαζομένων της ΜΚΟ, μετά το μπλακ άουτ της Παρασκευής. «Μας λένε ότι η κατάσταση είναι καταστροφική, η λειψυδρία γίνεται απειλητική για τη ζωή και οι άνθρωποι αφυδατώνονται και αρρωσταίνουν. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πιουν και καταφεύγουν στο να πίνουν αλμυρό ή ακάθαρτο νερό».

Επιπλέον, οι οικογένειες δεν μπορούν να καθαριστούν, τα ρούχα τους ή τις τουαλέτες και ο κίνδυνος εξάπλωσης θανατηφόρων υδατογενών και άλλων μολυσματικών ασθενειών αυξάνεται κάθε λεπτό.

Αποτυπώνοντας την ζωντανή κόλαση που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας μια μητέρα που στεγάζεται σε σχολείο που φροντίζει η ΜΚΟ είπε: «Το νερό που πίνουμε δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους. Ούτε τα ζώα δεν μπορούν να το πιουν. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό είναι το μόνο διαθέσιμο νερό. Πρέπει να πιούμε. Θα πεθάνουμε ούτως ή άλλως, αλλά τα παιδιά μας κλαίνε και ουρλιάζουν από την πείνα και τη δίψα»…

Χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το 34% των νοσοκομείων της Γάζας δε λειτουργούν και το 65% των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι κλειστά.

Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι μεταξύ των εκτοπισμένων πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 4.600 εγκύων γυναικών και 380 περιπτώσεων μετά τον τοκετό που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, ενώ το 15% των εκτοπισμένων πάσχει από διάφορες αναπηρίες, με τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας να μην είναι εξοπλισμένα και να μη διαθέτουν στρώματα και ιατρικά κρεβάτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η UNRWA, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της και έχει αρχίσει να μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της.

(Πηγή: Wafa, Al Jazeera, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr) 

Σχετικά θέματα