Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Ευρώπη-φρούριο είναι εδώ: Frontex, φράχτες και αυστηροποίηση ελέγχων – Ποιο είναι το «νέο» σχέδιο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Ένα σχέδιο κόλαφος που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του μεταναστευτικού, αλλά το «αξιοποιεί» για να φτιάξει μια Ευρώπη-φρούριο κατά των λαών

Η «Ευρώπη-φρούριο» είναι εδώ!

Το νέο σχέδιο για την «ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική» παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) σαν… λαγός προαναγγέλλει τους δύο βασικούς πυλώνες του νέου μεταναστευτικού.  

Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να εξασφαλίσουν «αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε.», ενώ καλούν την Επιτροπή να χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια, υποδομές προστασίας των συνόρων.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Θέλει «ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων»

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί την Επιτροπή να χρηματοδοτήσει μέτρα από τα κράτη-μέλη που συμβάλλουν άμεσα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., όπως τα πιλοτικά έργα διαχείρισης των συνόρων, καθώς και στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων σε βασικές χώρες σε οδούς διέλευσης προς την Ε.Ε.

Καλεί επίσης την Επιτροπή να «κινητοποιήσει άμεσα σημαντικά κονδύλια και μέσα της Ε.Ε. για την υποστήριξη των κρατών-μελών στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού». Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να οριστικοποιήσει γρήγορα την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στην εκπλήρωση του βασικού του καθήκοντος, που είναι η υποστήριξη των κρατών-μελών στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στην ενίσχυση των επιστροφών. Ακόμη, επισημαίνεται η σημασία του συστήματος εισόδου/εξόδου και του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και εξουσιοδότησης ταξιδιών να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Επιπρόσθετα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται για μόχλευση ή ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να προχωρήσουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων ή τη λαθραία διακίνηση μεταναστών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι μέσω της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με την Europol, τη Frontex και την Eurojust, καθώς και με βασικούς εταίρους, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Καταγραφή των μεταναστευτικών ροών και ενίσχυση της Frontex

Οσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να βελτιωθεί η παρακολούθηση των δεδομένων σχετικά με τις δυνατότητες υποδοχής και τις μεταναστευτικές ροές και να εντοπιστούν ταχύτερα οι νέες μεταναστευτικές τάσεις, τόσο προς την Ε.Ε., όσο και εντός της Ε.Ε. Επίσης, οι «27» παροτρύνουν τις αρχές των κρατών-μελών να ζητήσουν την υποστήριξη των υπηρεσιών της Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ασύλου και της Frontex- για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. καταγράφονται σωστά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να κάνουν πλήρη χρήση του μηχανισμού που προβλέπεται στο άρθρο 25α του κώδικα θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εισαγωγής περιοριστικών μέτρων για τις θεωρήσεις σε σχέση με τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται για τις επιστροφές. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν το ένα τις αποφάσεις επιστροφής του άλλου.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει τη στήριξή του στη Frontex και συγκεκριμένα στη βασική αποστολή της, που είναι η στήριξη των κρατών-μελών στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενίσχυση των επιστροφών

Μάλιστα, καλεί σε άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών ελέγχου των συνόρων, των μέσων επιτήρησης συμπεριλαμβανομένων και των εναέριων.

Οι δύο πυλώνες του «νέου μεταναστευτικού»

Στο μεταξύ με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Figaro ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ Φρανσουά Μπελαμί, θέτουν επί τάπητος το σχέδιο για το «νέο μεταναστευτικό» της ΕΕ.  

Ειδικότερα αναφέρουν ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να αναπτύξει μια στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση η οποία θα βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Πυλώνας 1: Υψώστε φράχτες.

Αφενός, «υπάρχει η ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και αυτό θα γίνει με την παρουσία και την ενίσχυση του δυναμικού της Frontex. Είναι οι φύλακες των συνόρων και της ακτοφυλακής εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη και ποιος όχι, και όχι η μαφία των λαθρεμπόρων», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό συνεπάγεται επίσης ότι επιτρέπεται στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να μπορούν να υψώνουν φυλασσόμενους φράχτες με ευρωπαϊκά κονδύλια σε περίπτωση κρίσης».

Επιπλέον, συνεχίζουν, «πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να επιστρέψουμε ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο δεν είναι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά παράνομοι μετανάστες (sic) που αναζητούν εργασία, σημειώνουν. Ζητούν επίσης, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων για τις ΜΚΟ που πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης οι οποίοι θα τις υποχρεώνουν να σέβονται το Δίκαιο της θάλασσας.

Πυλώνας 2: Ενωθείτε κατά των μεταναστών

«Η μεταναστευτική κρίση», συνεχίζουν οι δύο αρθρογράφοι, «είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επίλυσης προβλημάτων στο επίπεδο των 27 και όχι άσκοπες διαμάχες που φέρνουν διχασμό όπως συνέβη στην περίπτωση του Ocean Viking» αναφέρουν Βέρνερ και Μπελαμί.

«Τέλος, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προλαμβάνει τραγωδίες στη θάλασσα, αποτρέποντας τους μετανάστες από το να πραγματοποιήσουν τη διέλευσή τους. Θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα ύπαρξης ευρωπαϊκών κέντρων προκαταρκτικού ελέγχου εκτός των συνόρων μας, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου πριν τεθούν σε κίνδυνο άτομα που δεν είναι επιλέξιμα. Αυτή η αποκλειστική διαδικασία θα έδινε τέλος στις τραγωδίες που πλήττουν τη Μεσόγειο, ενώ θα άλλαζε αποφασιστικά τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία, δείχνοντας αυστηρότητα και ανθρωπιά» καταλήγουν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις