Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γκουαντάναμο: Αφγανός υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 15 χρόνια κράτησης χωρίς κατηγορία

Ένας Αφγανός κρατούμενος, που κρατήθηκε στις ΗΠΑ για σχεδόν 15 χρόνια χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος από το..

Ένας Αφγανός κρατούμενος, που κρατήθηκε στις ΗΠΑ για σχεδόν 15 χρόνια χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο την Παρασκευή και επέστρεψε στη χώρα καταγωγής του.

Όπως μεταδίδει το Middle East Eye, ο Ασαντουλάχ Χαρούν Γκιουλ επέστρεψε στην πατρίδα του, το Αφγανιστάν, αφού οι ΗΠΑ συμμορφώθηκαν με δικαστική απόφαση που έκρινε την κράτησή του παράνομη.

Ο Γκιουλ στάλθηκε στο Γκουαντάναμο το 2007, αφού οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν ότι ήταν μέλος της Hezb-e-Islami (HIA), μιας πολιτοφυλακής που πολέμησε ενάντια στη συμμαχική εισβολή στο Αφγανιστάν. Η HIA συνήψε ειρηνευτική συμφωνία με την τότε υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση το 2016.

Μετά την απόφαση να αποφυλακιστεί για μεταφορά από τη φυλακή, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η συνέχιση της κράτησής του στο Γκουαντάναμο ήταν παράνομη, η πρώτη φορά που η φυλάκιση ενός κρατούμενου του Γκουαντάναμο κρίνεται ως τέτοια εδώ και μια δεκαετία. Οι ΗΠΑ συμμορφώθηκαν την Παρασκευή με τη δικαστική απόφαση, επιτρέποντας την απελευθέρωσή του.

«Έπειτα από 15 χρόνια φυλάκισης χωρίς κατηγορία ή δίκη και αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής κήρυξε παράνομη την κράτησή του, ο Άσαντ είναι επιτέλους ελεύθερος», δήλωσε ο Μαρκ Μάχερ, δικηγόρος του Γκιουλ στην οργάνωση Reprieve.

Η αποχώρηση του Γκιούλ από τη φυλακή της αφήνει πίσω έναν πληθυσμό 36 κρατουμένων, 19 από τους οποίους έχουν προταθεί για μεταγωγή αλλά περιμένουν να αποφυλακιστούν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κλείσει τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, αλλά συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, ο ψυχολόγος της CIA Τζέημς Μίτσελ, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος ανακρίσεων της υπηρεσίας, αποκάλυψε σε κατάθεσή του στο Γκουαντάναμο πως η πρώην διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζίνα Χάσπελ, παρακολουθούσε βασανιστήρια κρατουμένων. Με την ιδιότητά της ως Αρχηγός Βάσης στην Ταϊλάνδη το 2002, η Χάσπελ επέβλεπε ένα πρόγραμμα ανάκρισης που περιλάμβανε σκληρά βασανιστήρια κρατουμένων, όπως εικονικό πνιγμό, σε μια προσπάθεια απόσπασης πληροφοριών. Ο κρατούμενος έπρεπε να στέκεται γυμνός, κουκουλωμένος, ενώ δεχόταν βίαια χτυπήματα.

Η μαρτυρία του Μίτσελ επιβεβαίωσε τις μακροχρόνιες εικασίες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA. Πηγή: thepressproject.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις