Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιορτινός μποναμάς στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τις βάσεις

Σαν τον «κλέφτη» η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει παραμονές Χριστουγέννων στη Βουλή (αρχικά στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών..

Σαν τον «κλέφτη» η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει παραμονές Χριστουγέννων στη Βουλή (αρχικά στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων) προς κύρωση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Βασικά τη νέα διμερή στρατιωτική συμφωνία που ενισχύει το «αποτύπωμα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα», όπως αρέσκονται να λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, που καθιστά τη χώρα ορμητήριο των AμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων και το λαό «στόχο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Πρωτόκολλο επικυρώνει τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/19 από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών και προσαρμόζει την προηγούμενη τέτοια συμφωνία, του 1990, και συνεπακόλουθα την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους στα σύγχρονα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Παράλληλα η επιλογή να έρθει εσπευσμένα η κατάπτυστη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, με δεδομένη άλλωστε τη στοίχιση και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων στο θέμα, προφανώς συνδέεται και με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις 7 Γενάρη, για συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ προς παραπέρα διεύρυνση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης».

Τι προβλέπει το κατάπτυστο κείμενο

Το κείμενο προβλέπει κατ’ αρχάς επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου», όπου Ναυτική Βάση Σούδας είναι, όπως διευκρινίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το Πρωτόκολλο, ο Ναύσταθμος Κρήτης. Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Ρ», οι Αμερικανοί πέρα από τις εργασίες που ετοιμάζουν για επέκταση των δυνατοτήτων του ναυτικού σκέλους της βάσης τους στη Σούδα, ετοιμάζουν και φαραωνικά έργα στο αεροπορικό σκέλος, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλά περισσότερα μεταγωγικά αεροσκάφη.

Παραπέρα επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

(iii) Άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Ως γνωστό, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και στο Στεφανοβίκειο επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των Αμερικανών.

Το τρίτο σημείο δείχνει ως πού είναι να διατεθειμένες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να φτάσουν την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αφού ανοίγει δρόμο στους κυβερνώντες, τωρινούς ή επόμενους, να παραχωρήσουν στους Αμερικανούς και όποια άλλη εγκατάσταση και υποδομή αυτοί ζητήσουν.

Θυμίζουμε, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας πριν από μερικές μέρες με δημοσιογράφους και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την τέτοια εξέλιξη, ερωτηθείς αν η Αθήνα θα δεχόταν μεταφορά σε βάσεις στην Ελλάδα όπλων και μέσων -ακόμα και πυρηνικών- που σήμερα οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν στις βάσεις τους στην Τουρκία, δεν το απέκλεισε. Αντιθέτως, δείχνοντας το απύθμενο βάθος των κινδύνων για το λαό από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόνιζε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ πάντα μπορεί να εξυπηρετηθούν εδώ. Ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από τις αρχές Οκτώβρη μια επικαιροποιημένη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για διεύρυνση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος εδώ και αν στο μέλλον οι Αμερικανοί θέλουν παραπέρα διεύρυνση, υπάρχουν εδώ ήδη βάσεις και η κυβέρνηση είναι με θετικό πνεύμα έτοιμη να συζητήσει για να φιλοξενήσει και παραπέρα δομές τους!

Επιτρέπονται τα πάντα

Άλλωστε και στις υφιστάμενες προς το παρόν «διευκολύνσεις» οι Αμερικανοί έχουν λυμένα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν, να διακινήσουν ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει, ακόμα και πυρηνικά, να εμπλακούν σε ζητήματα που άπτονται ακόμα και της λεγόμενης Πολιτικής Προστασίας. Π.χ. για τη Σούδα προβλέπεται ότι «στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπεται να διεξάγει (…)

– Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αεροσκαφών αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών και περιορισμένη εκτέλεση επεξεργασίας των στοιχείων στο έδαφος.

– Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη αερομεταφορών και εφοδιαστική υποστήριξη, περιλαμβανομένων αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

– Επικοινωνίες (εντός και εκτός σταθμού), περιλαμβανομένων των Υπηρεσιών Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων. (…)

– Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης.

– Επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμός αεροσκαφών, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων.

– Άλλες αποστολές και δραστηριότητες που τα Μέρη ή οι ορισμένοι εκπρόσωποί τους μπορούν αμοιβαία να καθορίσουν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Τα αντίστοιχα προβλέπονται για Λάρισα και Στεφανοβίκειο, όπως και για κάθε άλλη βάση που θα τους παραχωρηθεί στο μέλλον. Άλλωστε διόλου τυχαία ενώ αναφέρουν ονομαστικά δυο βάσεις στην ξηρά, περιτριγυρισμένες από τον θεσσαλικό κάμπο, κάνουν λόγο και για ανεφοδιασμό και συντήρηση πλοίων, προδιαγράφοντας τη μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Συγκεκριμένα επιτρέπουν εκεί: «Επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμός αεροσκαφών, ανεφοδιασμός πλοίων, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, επικοινωνίας, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων.»

«Ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση» σε Αλεξανδρούπολη και «άλλες τοποθεσίες»

Εξάλλου, δίνουν οι ίδιοι έναν μπούσουλα του πώς θα μεθοδεύονται τα παραπάνω, με πρότυπο το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που οι Αμερικανοί, μαζί με αυτόν της Θεσσαλονίκης αλλά και το Βόλο, έχουν αξιοποιήσει για διεκπεραίωση μάχιμων τμημάτων τους, ελικοπτέρων και τροχοφόρων, προς και από ό,τι ονοματίζουν ως «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

«(α) Σε συνέπεια προς τους σκοπούς της Συμφωνίας αυτής και κατανοώντας ότι η χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνεχής ή αποκλειστική, χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) σε περιοχές εντός των τοποθετήσεων που καθορίζονται κατωτέρω, και όπως περαιτέρω προσδιορίζονται σε εκτελεστικές συμφωνίες ή διευθετήσεις.

(i) Λιμένας Αλεξανδρούπολης

(ii) Άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπου τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες.

(β) Το καθεστώς αυτό αφορά σε προγραμματισμένες και έκτακτες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης όπως αμοιβαία θα καθορισθεί. Η προγραμματισμένη πρόσβαση θα πραγματοποιείται σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές των Μερών. Η έκτακτη πρόσβαση θα παρέχεται κατόπιν ειδοποίησης 48 ωρών». Στην τσίτα, δηλαδή, και χωρίς πολλά λόγια, όποτε απαιτηθεί κάτι από τους Αμερικανούς.

Για τα παραπάνω, εκπρόσωποι των «Μερών» ορίζονται για την Ελλάδα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, και για τις ΗΠΑ το υπουργείο Άμυνας.

Θα τους πληρώσουμε κι από πάνω

Αξίζει ίσως να καταγραφεί και η οικονομική πτυχή της υπόθεσης, καθώς την ίδια ώρα που για το λαό οι περικοπές είναι μόνιμες και ταυτόχρονα προτάσεις νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ και αφορούν το λαό απορρίπτονται αβλεπεί με τη δικαιολογία ότι προκαλούν «ζημία» στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποδέχεται κάθε είδους χασούρα που θα προκύψει για το δημόσιο κορβανά από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, προς χάρη της …αγαστής συνεργασίας των δυο Μερών.

Γράφει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο:

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του κυρούμενου Πρωτοκόλλου, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια δημοσίων εσόδων από τη λειτουργία των σχετικών στρατιωτικών και βοηθητικών Ευκολιών από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στις μνημονευόμενες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ως εκ τούτου απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων, κατ’ εφαρμογή της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ των Μερών (άρθρα 11 -15 του ν.3108/2003). Το ύψος της εν λόγω απώλειας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός δικαιούχων, είδος προμηθειών και εξοπλισμού κ.λπ.)».

Το επιβεβαιώνει και Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, φέρουσα τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών, Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Δένδια, αντίστοιχα.

Οι κυβερνητικοί παραπέμπουν στην αρχική Συμφωνία (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ), του 1990, θυμίζοντας ότι «προβλέπει απαλλαγές σχετικά με φόρους, δασμούς και τέλη προμηθειών, εξοπλισμού και εφοδίων των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελληνική Επικράτεια, απαλλαγή από ΦΠΑ από την παροχή υπηρεσιών στις δυνάμεις και στο προσωπικό των δυνάμεων των ΗΠΑ».

«Ομοίως προβλέπεται η απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγειώσεως, λιμενικών τελών, τελών ναυσιπλοΐας, πλην των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αγαθά και υπηρεσίες οι οποίες εζητήθησαν και ελήφθησαν». Ακόμα ότι «προβλέπονται απαλλαγές εργολάβων και υπεργολάβων, που φέρουν την ιθαγένεια των ΗΠΑ από φόρο εισοδήματος σε σχέση με κέρδη από έργα και εργασίες με την παραπάνω ιδιότητα, όπως και η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος επί μισθών και αμοιβών των προσώπων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και προσλαμβάνονται από τους ως άνω εργολάβους και υπεργολάβους οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα (…) Επίσης απαλλάσσονται, με την ίδια διάταξη (άρθρο 13 παρ.3) από δασμούς ο εξοπλισμός, εφόδια και άλλα εισαγόμενα αγαθά για την κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση και λειτουργία των Ευκολιών».

Ότι εισάγονται και διατηρούνται στην Ελλάδα απαλλαγμένα από φόρους, δασμούς, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις ακόμα και τα προσωπικά είδη και τα είδη οικοσκευής τους, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές εκδίδουν χωρίς επιβάρυνση ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα και ρυμουλκούμενα της δυνάμεως, των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτωμένων προσώπων…

Ασυλία και στο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο για την «αμυντική συμφωνία» με τις ΗΠΑ συνοδεύεται και με την «Κύρωση της Συμφωνίας» που αφορά «τα προξενικά προνόμια και ασυλίες». Η Συμφωνία αυτή, η οποία κατατέθηκε και αυτή με μορφή νομοσχεδίου, προβλέπει ότι οι -προξενικοί λειτουργοί και οι προξενικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται εδώ θα έχουν πλέον τα ίδια προνόμια και ασυλίες με αυτά που προβλέπονται για τους διπλωματικούς ακόλουθους και τους διπλωματικούς υπαλλήλους. Δηλαδή από φορολογικές και τελωνειακές απαλλαγές, για τα πάντα, μέχρι και το προνόμιο της ετεροδικίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί σε βάρος των προσώπων αυτών και των μελών των οικογενειών τους καμία δίωξη, ούτε ποινική, ούτε και αστική δεν μπορεί να ασκηθεί σε βάρος τους από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ούτε ακόμη και κατάσχεση για όσα έχουν στη κατοχή τους. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Μάρτη του 2017 και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να την ενσωματώσει στο Ελληνικό Δίκαιο και να την υλοποιήσει.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις αναφέρει:  

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που, παραμονές Χριστουγέννων, κατέθεσε στη Βουλή τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβρη με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με την εγκληματική αυτή συμφωνία:

  • Επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Ενισχύονται οι πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ευρύτερη περιοχή.

  • Εντάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οι βάσεις, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πρέπει να πέσουν στο κενό οι ψευτο-ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου για να δικαιολογηθεί αυτή η επικίνδυνη πολιτική. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία και την ασφάλεια της χώρας. Αντίθετα την μετατρέπουν σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η Ελλάδα γίνεται “μαγνήτης” πιθανών επιθέσεων, όπως προειδοποιούν οι δηλώσεις των ρωσικών και ιρανικών επιτελείων που έχουν τονίσει πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Η επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα περιπλέκει παραπέρα την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και είναι προκλητικά τα κυβερνητικά κόλπα πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα προστατεύσουν τη χώρα από την τουρκική επιθετικότητα.

Η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη και με αυτή την ιδιότητα κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γράφουν στα “παλιά τους τα παπούτσια” τα ελληνικά σύνορα, θεωρούν το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και προετοιμάζουν μαζί με την ΕΕ σχέδια διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης ελληνικών θαλάσσιων περιοχών καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα σε άμεση κινητοποίηση:

  • Για να καταδικαστεί μαζικά, να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία.

  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.

  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλοι στον αγώνα! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Πηγή: 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις