Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γήπεδο Μελισσανίδη: Θα υπογράψεις μια παράνομη άδεια λειτουργίας, κύριε Χάρη Ρώμα;

Γήπεδο Μελισσανίδη: Θετική εισήγηση για μια παράνομη άδεια λειτουργίας. Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου μας στις 21 Σεπτέμβρη, στο οποίο υπήρχε ρεπορτάζ για τη σκανδαλώδη απόφαση της Επιτροπής που -μειοψηφούσας της αρμόδιας μηχανικού της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευαγγελίας Πολυζώη- αποφάσισε να εισηγηθεί τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας έξι μηνών για το γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. -- Από Eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Γήπεδο Μελισσανίδη: Θετική εισήγηση για μια παράνομη άδεια λειτουργίας. Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου μας στις 21 Σεπτέμβρη, στο οποίο υπήρχε ρεπορτάζ για τη σκανδαλώδη απόφαση της Επιτροπής που -μειοψηφούσας της αρμόδιας μηχανικού της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευαγγελίας Πολυζώη- αποφάσισε να εισηγηθεί τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας έξι μηνών για το γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ενας εκπρόσωπος της Super League, ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ (από την ΕΠΣ Αθήνας), ένας εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής (που αγνόησε σκανδαλωδώς το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας), ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας (που αδιαφόρησε για τα προβλήματα ασφάλειας των θεατών), ένας γιατρός της Περιφέρειας (που προφανώς είναι αρμόδιος μόνο για το ιατρείο) και ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, έφτιαξαν την πλειοψηφία. 

Ομως, πέραν των όσων κατέγραψε στην έκθεσή της η αρμόδια μηχανικός της Περιφέρειας, η άδεια δεν πρέπει να δοθεί γιατί υπάρχει ευθεία παραβίαση νόμων και βασικών προβλέψεων της οικοδομικής άδειας. Αναφερόμαστε στην υπογειοποίηση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης (που δεν έχει γίνει) και στην κατασκευή των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων. Πήραν μια οικοδομική άδεια που εκδόθηκε παράνομα (αυτό το έχουμε αποδείξει με πληθώρα δημοσιευμάτων μας και δεν θα επανέλθουμε εδώ), αλλά ακόμη κι αυτή τη διάτρητη άδεια την… ξεπάτωσαν, κατά παράβαση κάθε έννοιας αστικής νομιμότητας.

 

Πού είναι η υπογειοποίηση της Χρυσοστόμου Σμύρνης;

 

Σύμφωνα με την άδεια δόμησης 85/2017 προβλέπεται η υπογειοποίηση τμήματος της οδού Φωκών-Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Δείτε την άδεια δόμησης, σχέδια της υπογειοποίησης της Χρυσ. Σμύρνης και υλικό από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ως γνωστόν, η υπογειοποίηση της Χρυσ. Σμύρνης δεν κατασκευάστηκε! Eχει κατασκευαστεί μόνο η υπογειοποίηση τμήματος της Φωκών και Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

ΑΔΕΙΑ-ΕΓΚΡΙΔΗΣ-ΚΑΙ-ΑΔΕΙΑ-ΔΟΜΗΣΗΣ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΓΗΠΕΔΟ-ΜΕΛΙΣΑΝΙΔΗ

 

Πού είναι οι προβλεπόμενες θέσεις πάρκινγκ;

 

Το άρθρο 42 παράγραφος 4ββ του ν. 4277/2014, επάνω στον οποίο στηρίχτηκε η έκδοση της οικοδομικής άδειας, προβλέπει την κατασκευή 180 και 200 θέσεων στάθμευσης, ανάλογα με την περιοχή που θα κατασκευαστούν. Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο (ολόκληρος ο νόμος παρατίθεται στο τέλος): 

«ββ) Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων oρίζεται συνολικά στις εκατόν ογδόντα θέσεις για την περιοχή που ρυθμίζεται με το παρόν και σε διακόσιες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ιδιόκτητο ακίνητο, που να βρίσκεται εκτός των ορίων του άλσους και να μην απέχει από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις πλέον των χιλίων μέτρων και οι οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων» (η έμφαση δική μας).

Στην παράγραφο 5β του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι δύο υπογειοποποιήσεις και οι θέσεις στάθμευσης πρέπει να έχουν κατασκευαστεί, αλλιώς δεν μπορεί να δοθεί άδεια λειτουργίας. Η ολοκλήρωσή τους πιστοποιείται με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παραθέτουμε και αυτήν την παράγραφο: 

«β. Οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και άδειες για την πραγματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της παραγράφου 1, εκδίδονται πριν την αδειοδότηση και υλοποίηση των συνοδών τεχνικών και συγκοινωνιακών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ολοκλήρωση των συνοδών έργων πιστοποιείται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (η έμφαση δική μας).

Οι ελλείψεις και τα όσα κατέγραψε στην έκθεσή της η αρμόδια πολιτικός μηχανικός της Περιφέρεια, σε συνδυασμό με αυτά που επισημαίνουμε παραπάνω, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρης Ρώμας, δεν έχει το νομικό έρεισμα για να χορηγήσει άδεια λειτουργίας στο γήπεδο Μελισσανίδη. 

ΓΙ’ αυτό και δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Αντίθετα, οφείλει να απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και από τον περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη να σεβαστούν τη νομιμότητα, εφαρμόζοντας τον νόμο 4277/2017, την άδεια δόμησης 85/2017 και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ισχύουν. Αν ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ρώμας δεν πάρει υπόψη του τα όσα εμπεριστατωμένα αναφέρουμε και προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας, θα παραβιάσει εν πλήρη συνειδήσει τη νομιμότητα.

NOMOS_4277_2014

 

 

Απόψεις