Διεθνή

Γερμανική «ανθρωπιά» με ελληνικά… κόλλυβα

Από τη φίλη και συνεργάτιδα του «Ημεροδρόμου», Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, από τη Γερμανία, πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο: 

«Εδώ δεν χωράτε, καλύτερα να μείνετε στην Ελλάδα»! Αυτό είναι, πάνω- κάτω,  το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Γερμανία.

Το μήνυμα αυτό περιέχεται σε δύο ιστοσελίδες, μια της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και μια του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Από τον Αύγουστο 2017, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να πληροφορηθούν για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που παρέχουν βοήθεια σε αυτές τις ομάδες στην Ελλάδα.

Από την ιστοσελίδα της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Η ιστοσελίδα απευθύνεται παράλληλα και σε Γερμανούς εθελοντές, που θέλουν να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η νέα ιστοσελίδα του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών σκοπεύει να αποτρέψει την εισροή νέων προσφύγων στη Γερμανία.

Επικαλούμενη το γεγονός πως ο μεγάλος αριθμός προσφύγων, που έχει προορισμό τη Γερμανία, είναι θύματα ψευδών φημών που διαδίδονται από διακινητές, προσπαθεί να καταρρίψει αυτές τις φήμες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία είναι λιγότερο φιλική, απ΄ ότι πιστεύουν.

Οι δυο ιστοσελίδες είναι τρίγλωσσες. Η σελίδα της γερμανικής πρεσβείας στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα αραβικά και του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στα αγγλικά, τα  γαλλικά και τα αραβικά.

Με τίτλο «Γεγονότα αντί ψευδών υποσχέσεων», επιχειρείται στην ιστοσελίδα του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, να αποτραπούν οι πιθανοί πρόσφυγες να πάρουν το δρόμο για τη Γερμανία με ψευδείς προσδοκίες. Η σελίδα αναφέρει μεταξύ άλλων τα επτά μεγαλύτερα ψέματα που διαδίδουν οι διακινητές για την Γερμανία. Για παράδειγμα:

«Η Γερμανία έχει 800.000 θέσεις ασύλου που προορίζονται αποκλειστικά για τους Αφγανούς πρόσφυγες».

«Η Γερμανία δίνει σε κάθε πρόσφυγα 2.000 ευρώ».

«Η Γερμανία δίνει σε κάθε πρόσφυγα ένα σπίτι».

«Αν δεν σας αρέσει στη Γερμανία, θα σας δώσουν βίζα για τον Καναδά».

Από την ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Μην πιστεύετε στις φήμες για τη Γερμανία, εδώ είναι τα γεγονότα»

Ο νέος ιστότοπος αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας που ξεκίνησε η Γερμανία από το 2015 σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, Πακιστάν, τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, με διαφημιστικές πινακίδες, διαφημιστικά στα λεωφορείο, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για να προτρέψει τους πιθανούς πρόσφυγες να μείνουν στη χώρα τους.

Πλακάτ στο Αφγανιστάν. “Θέλετε να εγκαταλείψετε το Αφγανιστάν; Είστε σίγουρος;»

Όμως, ενώ η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αποτρέψει την εισροή των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα της, επιχορηγεί με σημαντικά ποσά γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις  για την ένταξη και προσαρμογή των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλαίτνερ,  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά, στις εγκαταστάσεις της Greek Asylum Service – Υπηρεσία Ασύλου/Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε: «Η ανθρωπιά επιτάσσει να στηρίζουμε ειδικά τους πιο αδύναμους των αδύναμων!».

Αλλά, η «ανθρωπιά» του κυρίου πρέσβη φαίνεται να εξαντλείται εκτός των γερμανικών συνόρων.

Η μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων, αποσκοπεί στην παραμονή και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί η ροή προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατα,  το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε την UNICEF Greece ένα εκατομμύριο ευρώ για τη φροντίδα των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, η ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» ανέλαβε τη λειτουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για παιδιά, όπου αυτά θα αισθάνονται ασφαλή, να παίζουν και να απασχολούνται δημιουργικά.

Τον Σεπτέμβριο 2016, σε συνέδριο  της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του γερμανικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, για την ανθρωπιστική βοήθεια της Γερμανίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο σύμβουλος εργασίας, υγείας και κοινωνικών υποθέσεων της γερμανικής πρεσβείας, Ανδρέας Κέρμπαχ, δήλωσε πως η Γερμανία σκόπευε να δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες, τα οποία θα διατίθενται σε 8 γερμανικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και σε δύο διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μεγάλος αριθμός γερμανικών ΜΚΟ και ένας άγνωστος αριθμός  Γερμανών εθελοντών, δραστηριοποιούνται χωρίς κανέναν έλεγχο στην Ελλάδα και διαμορφώνουν ως ένα βαθμό και τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή αυτά να μας προβληματίζουν εμάς ως πολίτες και ειδικά την ελληνική πολιτεία και να συνειδητοποιήσουμε ότι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες χρησιμοποιείται από ορισμένους και ως όχημα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εργαλείο εκβιασμού, που δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία και τα δικαιώματα των προσφύγων.  

http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/04/Hilfsorganisationen__Hilfe__fuer__Fluechtlinge__in__Griechenland.html

https://rumoursaboutgermany.info/

(Επισκέψεις: 145 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend