Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γαλλία: Υπέγραψε ο Μακρόν την απαράδεκτη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» – Σε αναβρασμό τα συνδικάτα, ετοιμάζονται για την Πρωτομαγιά

Πάνω από 130 διαδηλώσεις έγιναν χθες το απόγευμα σε όλη τη Γαλλία

Την άθλια και αντεργατική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία υπέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από τα 62 στα 64), μετά και μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης. Γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνει και τον ρόλο της Δικαιοσύνης στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. 

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση. Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, το εννεαμελές Συμβούλιο απέρριψε πολλά άλλα στοιχεία της μεταρρύθμισης, τα οποία θεωρούνται όμως επουσιώδη, ενώ απέρριψε επίσης και τη δυνατότητα δημοψηφίσματος. 

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε περισσότερες από 130 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα σε όλη τη Γαλλία. Όταν κοινοποιήθηκε η απόφαση ξέσπασαν συγκρούσεις το βράδυ σε διάφορες πόλεις.

«Με το Συνταγματικό Συμβούλιο ή χωρίς αυτό, δεν θέλουμε τον νόμο σας!», φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο του Παρισιού. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στη μέση του δρόμου. Ανάλογες διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λυών, το Στρασβούργο και η Λιλ.

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος γίνεται ακόμη πιο βίαιη και βάναυση,μετά τη συνταγματική απόφαση», υποστήριξε η Σοφί Μπινέ, η νέα γενική γραμματέας της CGT,ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη Γαλλία . «Ζητάμε από τον πρόεδρο να ανακτήσει την σοφία του. (…) Εάν δεν αποσύρει το κείμενο, δεν θα μπορέσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα», προειδοποίησε.

Η έναρξη ισχύος του νόμου έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

«Ο αγώνας συνεχίζεται» είπε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Το Συνταγματικό Συμβούλιο «δείχνει ότι είναι πιο προσεκτικό στις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά στις ανάγκες του κυρίαρχου λαού», υποστήριξε ο Μελανσόν .  Για τον Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού ΚΚ, η απόφαση είναι «χαστούκι», τώρα «είμαστε σε ένα ηφαίστειο».

Η Μαρίν Τοντελιέ, γραμματέας της Europe-Ecology, κάνει λόγο για «δημοκρατικό αδιέξοδο». Μετά την απόφαση των σοφών «η μεταρρύθμιση είναι νόμιμη αλλά περισσότερο από ποτέ παράνομη», υποστήριξε. Για τον Ολιβιέ Φορ, γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι «απογοήτευση, αλλά όχι παράδοση», η μάχη συνεχίζεται.

Η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, αντέδρασε με tweet, τονίζοντας πώς δεν υπάρχουν «ούτε νικητές ούτε ηττημένοι». Με την απόφαση του Συμβουλίου «φτάσαμε στο τέλος μιας δημοκρατικής διαδικασίας».

Τα συνδικάτα πάντως ετοιμάζουν τώρα τις διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου, που αναμένονται δυναμικές. Απέρριψαν ήδη την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν να πάνε στα Ηλύσια την ερχόμενη Τρίτη για να ανοίξει νέος πολιτικός κύκλος.

Τα συνδικάτα έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάνε σε καμία «συνάντηση» πριν την Εργατική Πρωτομαγιά και θα στηρίξουν «δράσεις και απεργίες» που θα αποφασιστούν τοπικά το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις