Διεθνή

Γαλλία: Ναζιστική βεβήλωση – Σβάστικες σε εβραϊκό νεκροταφείο

Σβάστικες και αντισημιτικά συνθήματα βρέθηκαν, χθες Τρίτη, σε 107 επιτύμβιες πλάκες στο εβραϊκό νεκροταφείο του Βεστοφέν, κοντά στο Στρασβούργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιου είδους βεβήλωση, αφού έχουν καταγραφεί κι άλλα τέτοια άθλια περιστατικά στην περιοχή της ανατολικής Γαλλίας. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ισραηλιτικού συμβουλίου του διαμερίσματος Μπα-Ραν, τον Μορίς Νταάν, το κοιμητήριο μετρά περίπου 700 τάφους. Αυτοί οι οποίοι βεβηλώθηκαν με αγκυλωτούς σταυρούς που βρίσκονται στο παλιό τμήμα του νεκροταφείου. Η εισαγγελία της Σαβέρν ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι διενεργείται προκαταρκτική έρευνα η οποία ανατέθηκε σε «ειδικό κλιμάκιο» της χωροφυλακής. Ο αριθμός «14», που θεωρείται ένας από τους κωδικούς των λευκών ρατσιστών, βρέθηκε χαραγμένος σε ένα από τα μνήματα. Πέραν των 107 μνημάτων που βεβηλώθηκαν στο Βεστοφέν, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, αντισημιτικά γκραφίτι βρέθηκαν επίσης σε άλλο κοντινό εβραϊκό κοιμητήριο. Περίπου 80 μνήματα είχαν βεβηλωθεί με σβάστικες τον Φεβρουάριο σε άλλο εβραϊκό κοιμητήριο, βορειοδυτικά του Στρασβούργου. 

«Οι Εβραίοι είναι η Γαλλία, έφτιαξαν τη Γαλλία. Αυτοί που τους επιτίθενται, ως και στους τάφους τους, δεν είναι αντάξιοι του ιδεώδους μας για τη Γαλλία» ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά δήλωσε προκάλεσε «φρίκη» η ενέργεια και ο Ζιλ Ταγέμπ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπευσης των Εβραϊκών Θεσμών (CRIF) κατήγγειλε το «αντισημιτικό μίσος». 

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ 

(Επισκέψεις: 263 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend