Χωρίς κατηγορία

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

 

Χαρτογραφώντας τους δρόμους της παλιάς Αθήνας

Οι δρόμοι που περπατάμε στο ιστορικό κέντρο μοιάζουν με εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των μεσαιωνικών χρόνων; Πολλοί νομίζουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές έγιναν στις μεγάλες λεωφόρους που διατρέχουν το κέντρο, αφήνοντας ανέγγιχτους τους μικρότερους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη, εκεί που άλλοτε ήταν το κέντρο της πόλης. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

«Κατά μια διαδεδομένη γενική εντύπωση, στην παλιά Αθήνα, από την Ακρόπολη έως την οδό Ερμού και πιο πέρα, οι δρόμοι παραμένουν αμετάβλητοι και ο ιστός διατηρεί μια παλαιά μεσαιωνική και συχνά αρχαία μορφή. Τούτο δεν αληθεύει». Αυτό το θέμα θα πραγματευθεί ο καθηγητής Μανόλης Κορρές σε ομιλία του με τίτλο «». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

img_2329

Όπως εξηγεί ο κ. Κορρές: «Στην πραγματικότητα από τους δρόμους που με κάθε ακρίβεια χαρτογραφήθηκαν το 1832-33, ελάχιστοι διατηρούν τη θέση και το πλάτος τους. Κατά το χρονικό διάστημα 1834-1865, αλλά και αργότερα, οι περισσότεροι διαπλατύνθηκαν κατά μερικά μέτρα και ταυτοχρόνως ευθυγραμμίσθηκαν τμηματικά, πολλών άλλων ικανά τμήματα καταργήθηκαν, ενώ ουκ ολίγοι δημιουργήθηκαν με νέες χαράξεις και διανοίξεις δια μέσου δομημένων περιοχών. Άλλωστε κατά την πρώτη δεκαετία του νέου ελληνικού κράτους, ελάχιστα προεπαναστατικά κτίσματα έστεκαν όρθια –και αυτά μισοκαμένα–,  ενώ τα πλείστα ήσαν κατεστραμμένα και τα πεσόντα υλικά τους κατέκλυζαν το εσωτερικό και το περιβάλλον αυτών συμπεριλαμβανομένων των οδών».

»Η αναμόρφωση του ρυμοτομικού σχεδίου επέτρεπε μερική μόνον χρησιμοποίηση των παλαιών τοίχων και ως εκ τούτου οι παλαιότερες οικοδομές που διατηρήθηκαν ήσαν τελικώς ελάχιστες. Ταυτοχρόνως ο όγκος των κατακειμένων υλικών (λίθων, σπασμένων κεράμων και διαλυμένων πηλοκονιαμάτων) επέβαλε την ανύψωση της στάθμης σχεδόν όλων των οδών. Στην οδό Αδριανού η ανύψωση έφτασε το ένα μέτρο και σε ικανό βαθμό συνδυάσθηκε με αντίστοιχη ανύψωση της στάθμης των αυλών των οικιών. Σε σπανιότερες περιπτώσεις έγινε το αντίθετο.

»Εις ότι αφορά το απώτερο παρελθόν του έως το 1834 οδικού δικτύου, δύναται να λεχθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ήταν όψιμο και ασύμφωνο προς το αρχαίο. Παρά ταύτα η σωζόμενη αρχαιολογική, οικοδομική, χαρτογραφική και φιλολογική μαρτυρία επιτρέπει την αναπαράσταση ενδιαφερόντων τμημάτων της Αθήνας του 18ου αιώνος».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend