Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα – Απροστάτευτοι κάτοικοι με την πυρκαγιά να καίει για 40 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 100 σπίτια θα έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή που έχει ζήσει τις τελευταίες μέρες η Αττική. Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του πυκνοδομημένου Λεκανοπεδίου, καταστράφηκε ολοσχερώς, αφήνοντας κυριολεκτικά «κρανίου τόπο». 

Τις τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Αττική και όπως καταγράφεται οπτικά στο ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus, έχουν ήδη καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ενώ το μήκος της ξεπερνάει τα 40 χιλιόμετρα.

Οπως φαίνεται στην εικόνα η φωτιά έχει ξεπεράσει τον Βαρνάβα βόρεια, παρά τον βόρειο άνεμο, και φτάνει τους Αγιους Ανάργυρους. Δυτικά ακουμπάει την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφινδών, ανατολικά τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Νότια έχει μπει στο Νταού Πεντέλης και νότια-νοτιανατολικά Πεντέλη και Βριλήσσια.

Με κόκκινο οι καμένες περιοχές και με μοβ και κόκκινες βούλες διάσπαρτες εστίες.

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματτος Ανδριανό Γκουρμπάτση έχουν καεί ήδη 106.310 στρέμματα.

Δορυφορικές παρατηρήσεις  υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) και το μεσημέρι (13:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Ο πρόεδρος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση για τις κατεστραμμένες κατοικίες στη βορειοανατολική Αττική. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100» ανέφερε στο OPEN.

 

Απόψεις