Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δώστε και τους… φάρους στην «Κόκα- Κόλα», να τελειώνουμε!

Σε ιδιώτες για διαφημιστική προβολή δίνουν τους φάρους, με νομοσχέδιο της Φ.Γεννηματά, «Δούρειος Ιππος» για την ιδιωτικοποίηση και του αιγιαλού;..

Σε ιδιώτες για διαφημιστική προβολή δίνουν τους φάρους, με νομοσχέδιο της Φ.Γεννηματά, «Δούρειος Ιππος» για την ιδιωτικοποίηση και του αιγιαλού;

Αν βρεθείτε σε ένα καράβι στο Αιγαίο, στο άμεσο μέλλον, μην απορήσετε αν δείτε μια απαστράπτουσα φωτεινή διαφήμιση κάποιου αναψυκτικού ή άλλου προϊόντος στην …μέση της θάλασσας. Φρόντισε η κυβέρνηση ώστε να μπορεί να συμβεί!!!

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας (συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής) οι φάροι θα μπορούν να διατεθούν σε ιδιώτες για να βάζουν πάνω τους …διαφημιστικές πινακίδες! Μια τέτοια ρύθμιση σε μια χώρα που χαρίζεται με συνοπτικές διαδικασίες το πιο κερδοφόρο τμήμα της ΔΕΗ στους ιδιώτες ίσως μοιάζει …πταίσμα. Είναι όμως ενδεικτικό του ποιοι μας κυβερνάνε.

 

Αιτιολογώντας την ρύθμιση η υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως ότι «το ετήσιο κόστος συντήρησης των φάρων, ανέρχεται στο ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ. Διεκδικήσαμε τα φαρικά τέλη, αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Γενικό Λογιστήριο και το Υπουργείο Οικονομικών». Μάλιστα παρουσίασε και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας ότι «έχουν καταγραφεί 141 φάροι και από αυτούς οι 58 μόνον είναι επιτηρούμενοι, οι υπόλοιποι 83 δεν είναι επιτηρούμενοι, γιατί βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση».

Η ρύθμιση δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση όπου έγινε λόγος για ιδιωτικοποίηση μίας ακόμη δημόσιας δραστηριότητας ενώ επισημάνθηκε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως «δούρειος ίππος» για την ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού.

Όπως επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β.Χατζηλάμπρου, στόχος είναι  «να περάσουν σε ιδιώτες φάροι με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή τους προβολή. Το ερώτημα είναι εάν βοηθάει το ότι φεύγουμε από ένα σύστημα όπου ο φάρος είχε και οχύρωση και ασφάλεια και πάμε σε ένα σύστημα όπου ο φάρος γίνεται κάτι διαφορετικό. Εν καιρώ ειρήνης μπορεί να είναι επιτρεπτό, αλλά νομίζω ότι είναι μια εναρμόνιση σε κάτι που έχει προηγηθεί, που είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμένων και θα υπήρχε ένα θέμα, για παράδειγμα, για αυτούς που πήραν το Λαιμό στη Βουλιαγμένη, ποιανού είναι ο φάρος. Καταλαβαίνετε ότι αφήνει την πρόσβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση να κρατάει το δρόμο ανοιχτό με αντάλλαγμα την προβολή τους και αυτά χορηγούνται σε ιδιώτες. Βεβαίως, πολλοί από τους φάρους αποτελούν νεώτερα μνημεία». Επιπρόσθετα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Γάκης σημείωσε ότι δεδομένων των προθέσεων της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο «αξιοποίησης» του αιγιαλού, με την ρύθμιση ίσως «διολισθήσουμε σεεκχώρηση παραλίων, χώρων, δημοσίων εκτάσεων, μέσα από μια συνεργασία ή από έναν συνδυασμό δύο νομοσχεδίων και έχουμε άλλες επιπτώσεις».

Έντονη ήταν η αντίδραση και από την βουλευτή του ΚΚΕ,Λιάνα Κανέλλη, που ανέφερε ότι «ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα. Έρχομαι και σας λέω, με αναδόχους θα σωθεί; Δηλαδή αυτό θυμίζει την ντισκοτέκ που έγινε κάποτε και συζητήθηκε να γίνει ντισκοτέκ στα τείχη του Άουσβιτς για να αξιοποιηθεί το εργοστάσιο. Αυτό θα σώσει το Αιγαίο, θα σώσει τη ναυσιπλοΐα; Δηλαδή,  χωρίς νονούς σε αυτό τον τόπο δεν γίνεται τίποτα; Άρα ένα βαθύτερο ζήτημα και έπρεπε να το συζητήσουμε». Μάλιστα προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Βγείτε έξω να πάτε να πείτε στο κόσμο, πάμε στην εκμετάλλευση, πάμε στην επικοινωνιακή προβολή και χρήση των φάρων».

Απόψεις