Aπό eksegersi.gr

Πανηγυρίζουν στη βρομοϊστοσελίδα τους οι νεοναζιστές της ΧΑ: «Σας λένε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει τεθεί εκτός νόμου! Και σας λένε ψέματα με τρόπους παράνομους την έχουν αποκλείσει από την δημόσια ζωή παραβιάζοντας αυτό το ίδιο το Σύνταγμα και την δημοκρατία στην οποία υποτίθεται ότι πιστεύουν. Αυτά τα λένε στις τηλεοράσεις και στις φυλλάδες, αλλά στην πράξη τηρούν τα νόμιμα έτσι στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε για την χρηματοδότηση των κομμάτων συμπεριλαμβάνεται και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Πράγματι, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Θεόδωρος Οικονόμου, ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, ύψους 207.291,67 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την «κόμμα». Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζει την εγκληματική οργάνωση νόμιμο πολιτικό κόμμα. Εννοείται πως προτού εκδώσει αυτή την προκλητική απόφαση (την παραθέτουμε στο τέλος) ο γενικός διευθυντής πήρε την έγκριση από τον Βορίδη.

Γράφει μεταξύ των άλλων η απόφαση:

«Γ. Αναστέλλεται, δυνάμει των σχετικών 1ε, 5 και 6, η καταβολή ποσού 172.743,06€ για την τακτική κρατική χρηματοδότηση και ποσού 34.548,61€ για την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους στο δικαιούχο κόμμα «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ήτοι εν συνόλω ποσού 207.291,67€ στο δικαιούχο κόμμα «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ –ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Το ανωτέρω ποσό παρακρατείται και θα καταβληθεί ατόκως στο δικαιούχο κόμμα σε περίπτωση συνδρομής των όρων των διατάξεων του άρθρου 6 του π.δ. 15/2022».

Η απόφαση αυτή, ενώ υπογράφτηκε τις 22 Φλεβάρη του 2023 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 5 Απρίλη. Επειδή όλες οι αποφάσεις προτού δημοσιευτούν στο ΦΕΚ εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη  κρατήθηκε μυστική για 45 ημέρες για ευνόητους λόγους.

Σε άρθρο μας με τίτλο: Εγκληματική οργάνωση είναι η Χρυσή Αυγή ως κόμμα, που δημοσιεύτηκε στις 3 Απρίλη του 2022 γράφαμε:

Εγκληματική οργάνωση είναι η ίδια η ΧΑ

Το σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης 2644/2020 είναι ότι ορίζει ως εγκληματική οργάνωση την ίδια τη ΧΑ και όχι αυτούς που καταδικάστηκαν στη δίκη. Αναφέρουμε το σκεπτικό του δικαστήριου, όπως περιγράφεται στις σελίδες 11051 επ. της απόφασης.

– «Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως ολιγάριθμη ομάδα εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχτηκε σε πολιτικό σχηματισμό κατά τα πρότυπα του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος με την επωνυμία Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή».

Ακολουθεί παράθεση εγγράφων της ΧΑ στα οποία αποτυπώνεται «η ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης» (σελ. 11051-11054).

– «Η ναζιστική αυτή ιδεολογία δεν άλλαξε από το 1992, ούτε οι υποστηρικτές αυτής απομακρύνθηκαν, όπως αβάσιμα οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται. Τούτο άλλωστε σαφώς προκύπτει από δηλώσεις έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικό χαιρετισμό, ομιλίες εντός των γραφείων αλλά και δημόσια όπως ενδεικτικά:».

Ακολουθεί άλλος κατάλογος αποδεικτικών στοιχείων (σελ. 11054-11058).

– «Την ναζιστική ιδεολογία τους ηγετικά στελέχη της ΧΑ την καθιστούσαν εμφανή πλην άλλων και με δερματοστιξία όπως ο ναζιστικός αετός του Ι. Λαγού, η σβάστικα του Ηλ. Κασιδιάρη, το “Sieg Heil“ του Παν. Ηλιόπουλου…».

Σημειώνουμε αυτό το σημείο καθώς στις 23 Μάρτη το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου αποφυλάκισε τον Ηλιόπουλο με τα 3/5.

– «Η ναζιστική αυτή ιδεολογία των ηγετικών στελεχών, μελών, οπαδών, φίλων, υποστηρικτών της ΧΑ, η οποία ουδέποτε αποκηρύχθηκε, αποτέλεσε το κίνητρο της εγκληματικής τους δράσης κατά εκείνων που επιλέγοντο ως αντιφρονούντες, ως πολιτικοί και ιδεολογικοί τους αντίπαλοι ως και κατά των μεταναστών».

Εδώ περιγράφεται η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση από την κορυφή μέχρι τον τελευταίο υποστηρικτή. Ως κίνητρο δε της εγκληματικής δράσης ορίζεται η ναζιστική ιδεολογία, η οποία επίσης χαρακτηρίζει τους πάντες, από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο υποστηρικτή. Για να μπεις στη ΧΑ πρέπει να εμφορείσαι από τη ναζιστική ιδεολογία, η οποία με τη σειρά της κινητροδοτεί την εγκληματική δράση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δικαστικής απόφασης (σελ. 11059).

– «Κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψή του ήταν η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον Αρχηγό της κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο στη συνέχεια τους Βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είχαν οριστεί και Περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε Τοπικής Οργάνωσης που αποκαλούντο Πυρηνάρχες (…) Η εγκληματική της δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων των αντιφρονούντων και διά του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών, εκδηλωνόταν μέσω των Τοπικών Οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στην ιεραρχία στελέχους της». 

Ακολουθεί παράθεση αποδεικτικών στοιχείων για την αυστηρή, στρατιωτικού τύπου ιεραρχική δομή (σελ. 11059-11061).

– «Η ιεραρχική δομή της ΧΑ ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανωτέρου, αλλά περαιτέρω ότι καμία κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς τη ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου που φτάνει μέχρι την Κεντρική Διοίκηση».

Ακολουθούν αποδεικτικά στοιχεία (σελ. 11061-11062).

– «Η ιεραρχική δομή της ΧΑ επιτάσσει περαιτέρω την διαρκή λογοδοσία των κατώτερων οργάνων στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία ενημερώνεται αδιάλειπτα για όλες τις δράσεις, εξελίξεις και αλλαγές (…) Απευθείας επικοινωνία απλού μέλους ή και κατώτερου οργάνου με την Κεντρική Διοίκηση, παρακάμπτοντας ενδιάμεσο όργανο, απαγορεύεται ρητά, αφού κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ιεραρχία. Η ανάγκη απόλυτης πειθαρχίας στην ιεραρχία συνέχισε και μετά την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή. (…) Οι εντολές της Κεντρικής Διοίκησης αφορούσαν όχι μόνον τη γενική κατεύθυνση των δράσεων των κατώτερων οργάνων, αλλά κάθε λεπτομέρεια της δράσης της οργάνωσης, τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πρακτικό πεδίο (…)

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανωτέρω που επιβεβαιώνουν πλήρως την ιεραρχία από τον Αρχηγό μέχρι και τον τελευταίο υποστηρικτή και την απαρέγκλιτη τυφλή και απόλυτη πειθαρχία των κατωτέρων στους ανωτέρους, χωρίς έκφραση αντιλογίας ακόμα και απορίας, πειθαρχία απαραίτητη για την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών και στόχων της εγκληματικής οργάνωσης είναι πλην άλλων, ενδεικτικά, ομιλίες, δηλώσεις του κατηγορουμένου Νικολάου Μιχαλολιάκου (…)

Παρατίθεται πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, όπως ομιλίες του Μιχαλολιάκου, του Παναγιώταρου, του Λαγού, του Πατέλη, του Παππά, του Τσακανίκα, του Μπούκουρα, του Αποστόλου, φυλλάδια, έγγραφα της ΧΑ κ.ά. (σελ. 11062-11070).

– Στη συνέχεια, περιγράφεται η «αρχή του Αρχηγού», μέσα από έγγραφα που μιλούν για το… «μεταφυσικό περιεχόμενο της έννοιας του Αρχηγού-Καθοδηγητή», που χαρακτηρίζουν τον Μιχαλολιάκο… «ο Ανδρας ο Ερχόμενος», ο Χριστός των νεοναζιστών, δηλαδή! (σελ. 11070-11072):

«Η αρχή του Αρχηγού λοιπόν αποδεικνύεται ότι διαπερνά την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης από την αρχή της ίδρυσής της. Ο Γενικός Γραμματέας ο Αρχηγός ο Ανώτατος Ηγέτης ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος έχει την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Η πίστη στον Αρχηγό ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικής, εκδηλώνεται δε πανηγυρικά και με την διαδικασία του όρκου για την οποία γίνεται λόγος κατωτέρω».

– «Η επιχειρησιακή δράση της ΧΑ έναντι τρίτων υλοποιείτο από επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών, υποστηρικτών που ασπάζοντο τους σκοπούς της και την ιδεολογία της, για την οποία τακτικές ήταν οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις (…) 

Πρόκειται για ομάδες ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα και επιτίθεντο σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους. (…) 

Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι μέλη, οπαδοί, στελέχη ηγετικά και μη του ως άνω κόμματος εφοδιάζοντο παράνομα με όπλα, κατείχαν αυτά και εξασκούντο σε αυτά, με στόχο αφενός την τόνωση της ψυχολογίας της βίας και της υπεροχής αφετέρου ανά πάσα στιγμή να είναι ικανοί και ετοιμοπόλεμοι στην μάχη του εθνικισμού και την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. (…) 

Η επιθετική αυτή δημόσια ρητορική των ανωτέρω γεμάτη μίσος και απροκάλυπτη βία διαμόρφωνε σε ορισμένους οπαδούς, μέλη και στελέχη, που δρούσαν στα πλαίσια μιας οργάνωσης με αυστηρή ιεραρχία, πίστη σε πολιτικές και σε συνθήματα όπως “Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή“, πειθαρχία και απόλυτη υπακοή των κατώτερων στους ανώτερους όπως στις στρατιωτικές μονάδες, συνείδηση που υποβίβαζε σε κατώτερα ανθρώπινα όντα τον αντιφρονούντα, τον πολιτικό αντίπαλο, τον μετανάστη, πυροδοτούσε και διευκόλυνε την τέλεση των εγκληματικών πράξεων προς υλοποίηση των καταστατικών της οργάνωσης στόχων, ενοχοποιώντας το θύμα. Η ρητορική αυτή αποκρυπτογραφούσε το “μήνυμα“ “το γενικό πλαίσιο εντολής“ εντός του οποίου έπρεπε να κινηθούν οι δράστες των εγκληματικών ενεργειών.

Οι δράστες των εγκληματικών αυτών πράξεων, ελεγχόμενοι πλήρως από το κόμμα και τα ιδεολογικά του όργανα και δρώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος και της πολιτικής τους ιδεολογίας, μετά από κάθε μία αξιόποινη πράξη που τελούσαν, θεωρούσαν ότι προσέφεραν εξαιρετική υπηρεσία στην Πατρίδα και στο κόμμα τους, ότι επετύγχαναν “νίκη“ στη μάχη του “εθνικιστικού κινήματος“, πίστευαν δε ότι μέσω της παράνομης και εγκληματικής τους δράσης μετατρέποντο σε άτομα σημαντικά και υπολογίσιμα.

Οι δράστες αυτοί, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μέλη του κόμματος κατά την τυπική του όρου έννοια, ή υποστηρικτές ή οπαδούς ή φίλους του κόμματος, αφού για το κόμμα όλα αυτά τα άτομα είναι ενεργά και ισότιμα μεταξύ τους, σε όλα τα περιστατικά βίας που κατωτέρω αναφέρονται δεν έδρασαν αυτοβούλως αλλά προγραμματισμένα και οργανωμένα, κατά κανόνα ως μέλη “Ταγμάτων Εφόδου“ κάποιας Τοπικής Οργάνωσης, κυρίως δε εκείνων της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά, πάντοτε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση κάποιου βουλευτή του κόμματος ή άλλου ηγετικού στελέχους κάποιας από τις εμπλεκόμενες Τοπικές Οργανώσεις. Ενεργούσαν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος, όπως δήλωναν άλλωστε και κατά τις επιθέσεις τους, όπως έγινε κατά τις επιθέσεις αυτών στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια, σε βάρος των Αιγυπτίων Αλιεργατών, σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο και αλλού, εφαρμόζοντας πιστά τις ιδεολογικές αρχές του, τις ιδεολογικές διακηρύξεις του Αρχηγού, των Βουλευτών του και υψηλόβαθμων στελεχών του, τις οποίες προέβαλαν με κάθε ευκαιρία».

Το αποδεικτικό υλικό για τον τρόπο οργάνωσης, στρατιωτικής εκπαίδευσης, διοίκησης και δράσης των ταγμάτων εφόδου εκτίθεται στις σελίδες 11073-11096.

– «Από την ίδρυσή του το κόμμα της ΧΑ είχε σημειώσει επιχειρησιακή δράση που συνίστατο σε επιθέσεις βίαιες, μεθοδευμένες, οργανωμένες, σε βάθος χρόνου κατά πολιτικών αντιπάλων, μεταναστών, αντιφρονούντων, στοχοποιημένων ημεδαπών που είχαν αντίθετη ιδεολογία από αυτή της ΧΑ. Ολες αυτές οι επιθέσεις αποδείχθηκε ότι είχαν, όπως προαναφέρθηκε, ένα κοινό modus operandi».

Ακολουθούν αναλυτικές αναφορές στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο λιντσάρισμα των αιγύπτιων αλεργατών, στη δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, καθώς και σε παλαιότερες επιθέσεις χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου, που έχουν εκδικαστεί, όπως δολοφονία Σαχζάντ Λουκμάν, απόπειρα δολοφονίας Κουσουρή, επιθέσεις σε Αντίπνοια και Συνεργείο, σε μετανάστες στο παλιό Εφετείο κ.ά. (σελίδες 11098-11167). Το δικαστήριο, εξετάζοντας όλο το ογκώδες αποδεικτικό υλικό, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

– «Ολα τα ανωτέρω εγκώμια, έπαινοι, επιβραβεύσεις (σ.σ. από βουλευτές και ηγετικά στελέχη προς τα τάγματα εφόδου) σαφώς και υποδηλώνουν και συνακόλουθα αποδεικνύουν γνώση, έγκριση και σύνδεση των επιθετικών και εγκληματικών δραστηριοτήτων των χρυσαυγιτών με την ηγεσία της οργάνωσης. Ισχυρή απόδειξη αυτού, πλην άλλων, αποτελεί η επιχείρηση διάψευσης και συγκάλυψης των εγκληματικών πράξεων των μελών της ΧΑ από τα διευθυντικά και ηγετικά στελέχη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης» (σελ. 11167).

Θυμίζουμε ότι λίγο προτού ανακοινωθεί η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, την περίοδο που το δικαστήριο βρισκόταν σε σύσκεψη για ν’ αποφανθεί, είχαμε δημοσιεύσει μια εκτενέστατη ανάλυση με τίτλο: Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της. Η απόφαση του δικαστηρίου ως προς αυτό το σκέλος κινείται στην ίδια λογική και δικαιώνει πλήρως την ανάλυσή μας.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει πίσω την κατάπτυστη απόφαση Βορίδη, που εμμέσως πλην σαφώς  χαρακτηρίζει τη ΧΑ νόμιμο πολιτικό κόμμα.

FEK-2023-Tefxos-B-02196-downloaded-17_04_2023