Πολιτισμός

Αναστάτωσε ο «εθελοντισμός», σιωπά ο αν. Υπουργός Πολιτισμού

Η αποκάλυψη του «Ημεροδρόμου» οδήγησε σε απόσυρση του σχετικού εγγράφου.

Η αποκάλυψη από τον Ημεροδρόμο εγγράφου που διακινήθηκε στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι καλούνται να τοποθετηθούν επί της απασχόλησης εθελοντών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (https://www.imerodromos.gr/ethelontismos-politismos/) θορύβησε τους εργαζόμενους, ώστε να αντιδράσουν άμεσα μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έγγραφο σύμφωνα με πληροφορίες μας θα αποσυρθεί, αφού προηγουμένως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε έντονα καλώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε “τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών”, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού φροντίζει να ενημερώνει με δελτία τύπου ακόμα κι αν «στάξει η ουρά του γαϊδάρου», αυτή τη φορά δεν πήρε καμία θέση επί τους θέματος, δεν θεώρησε απαραίτητο να ξεκαθαρίσει τις απόψεις της στο ζήτημα της απασχόλησης εθελοντών για την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργιών των μνημείων και ακόμα και δεν έχει ενημέρωσει επισήμως για απόσυρση του εν λόγω εγγράφου. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, δεν θεώρησε το θέμα αρκετά σοβαρό ώστε να πάρει θέση; Αποφεύγει να πάρει θέση μήπως και εκτεθεί διπλά; Διότι εδώ συμβαίνει το εξής: αν τοποθετηθεί «υπέρ» της απλήρωτης εργασίας που κομψά λέγεται εθελοντισμός είναι προφανές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος που τους εργαζόμενους στον Πολιτισμού. Αν τοποθετηθεί «κατά» ενδεχομένως αν βρεθεί σε διάσταση ακόμα και με τον προϊστάμενό του υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, ο οποίος πριν λίγες ημέρες συζητούσε με τον Π. Καμμένο, οι δάσκαλοι – φαντάροι κατά τη διάρκεια της θητεία τους να κάνουν και κανένα μαθηματάκι στα σχολεία των ακριτικών χωριών για να καλύπτονται τα κενά. Αλλά το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να βρεθεί σε διάσταση με τις ίδιες της στρατηγικές επιλογές της Ε. Ε., ανάμεσα στις οποίες ο εθελοντισμός φιγουράρει στολισμένος.

Αλλωστε, η εθελοντική εργασία, ως «μοντέρνος» στρατός σκλάβων επιχειρείται να επιβληθεί στον τομέα που Πολιτισμού από την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, φροντίζοντας το εγχείρημα να ενδυθεί με πατριωτικές κορώνες και μεγαλοϊδεατικά σύνδρομα.

Σε κάθε περίπτωση, όποτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αποφασίσει να πάρει επίσημα θέση…. θα την ακούσουμε.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με το υπ/αρ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/TΑΜΣ/ 146803/86877/5296/3286 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΚΠ) ζητείται από τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες καθώς και από τα Δημόσια Μουσεία να διατυπώσουν τις απόψεις τους “σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού.”

Η εν λόγω επιστολή κατ’ αρχάς δημιουργεί την εντύπωση στους αποδέκτες της ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα της εθελοντικής εργασίας σε διάφορους τομείς λειτουργίας των μουσείων και συλλογών. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, στην οποία θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να κληθεί ο ΣΕΑ και τα άλλα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Θυμίζουμε ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου καθώς και όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου ότι οι ανάγκες του δημοσίου απαιτούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από εργαζόμενους με άτυπες σχέσεις εργασίας. Πολύ περισσότερο που η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του δημοσίου. Τα παραπάνω δεν αποκλείουν φυσικά τη συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κ.ά.) για δράσεις προβολής και διοργάνωση εκδηλώσεων, χωρίς ωστόσο να εκχωρούνται αρμοδιότητες όπως η φύλαξη και η ασφάλεια των μουσείων και να υποκαθίστανται θέσεις εργασίας από εθελοντές.

Κατόπιν τούτων, καλείται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε “τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών”, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend