Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εσείς βλέπετε ναζί, στην Ουκρανία, κύριε Τσίπρα; 

H κυβέρνηση διαφημίζει με κάθε τρόπο την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της. Με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα και αύριο,..

H κυβέρνηση διαφημίζει με κάθε τρόπο την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της. Με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα και αύριο, στην Ουκρανία, μια νέα διάσταση συμπληρώνεται: Η συνομιλία και η πολιτική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος που έχει οικοδομηθεί με «εργαλείο» τους ναζί και τους εθνικιστές. Μιλάμε για ένα καθεστώς που το …λιγότερο είναι ότι θεωρεί παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα, αλλά «τιμά» του συνεργάτες των ναζί στην κατοχή.

Σήμερα η Ουκρανία, μετά την επέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα κράτος όπου η εξουσία της άρχουσας τάξης και των ολιγαρχών ασκείται με ενσωματωμένες στο κρατικό μηχανισμό, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις δικαστικές δομές, τις ναζιστικές συμμορίες, ενώ την ίδια ώρα το φασιστικό παρακράτος δρα ανεξέλεγκτο. 

Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε πύρινες ανακοινώσεις εναντίον του τότε υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν το 2014 ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε την Μαριούπολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγραφε πως ο Βενιζέλος δεν έκανε καμία αναφορά στα «ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα», που συμμετείχαν τότε στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε ερώτηση που είχε δεχθεί, με αφορμή την επίσκεψη, ο Βενιζέλος είχε απαντήσει «δεν γνωρίζω τα φρονήματα τους». Ο τότε υπουργός Εξωτερικών δεν έβλεπε ναζί στην Ουκρανία… Εσείς, κύριε Τσίπρα, μήπως βλέπετε; Μήπως έχει «εξυγιανθεί» η εξουσία στην Ουκρανία;.. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε: 

Να σημειωθεί ότι (όπως εύστοχα σημειώνει, σε άρθρο του στο periodiko.gr, ο καλός συνάδελφος, Γρηγόρης Τραγγανίδας, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία) ο Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε να σφίξει το χέρι του Ουκρανού προέδρου, Ποροσένκο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη – από την έναρξη των συνομιλιών στο Μινσκ μέχρι σήμερα – ευρείας κλίμακας, αιματηρότερη και καταστροφικότερη επίθεση του ουκρανικού στρατού εναντίον του λαού του Ντονμπάς. Αμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται από τα πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος του Κιέβου και των ένοπλων φασιστικών ταγμάτων που το υποστηρίζουν, υποδομές διαλύονται, εργοστάσια, σχολειά, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί και σπίτια βομβαρδίζονται. Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ουκρανικός στρατός παραβίασε την συμφωνία εκεχειρίας πάνω από 800 φορές» (στο άρθρο του Γρηγόρη Τραγγανίδα – εδώμπορείτε να δείτε και τι γίνεται με τους Έλληνες στην περιοχή, με αφορμή και τη συνάντηση που θα έχει  ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν και αύριο με τον πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Διαβάστε σχετικά, με την κατάσταση στην Ουκρανία, τα προηγούμενα χρόνια: 

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»… –  Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Ουκρανία: Ο Πατριάρχης και οι τιμωροί των «άθεων προλετάριων» Του Ηλία Σκυλλάκου

Ουκρανία: Τα αρπακτικά ανασυντάσσονται πριν τις εκλογές Του Γεράσιμου Χολέβα 

Όταν και η Eurovision «ξεπλένει» τους νεοναζί της Ουκρανίας – Του Ηλία Σκυλλάκου 

Σχετικά θέματα

Απόψεις