Πολιτική

«Ευλόγησε» η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλείσιμο της ΕΡΤ

 Η Κομισιόν ενέκρινε την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων σε MEGA-ΑΝΤ1-ΣΚΑΙ- ALPHA

Tο «μαύρο» στην ΕΡΤ, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, δεν ήταν μία «άστοχη» κίνηση της κυβέρνησης του Α.Σαμαρά. Ούτε μία «υπερβολική» επίδειξη αυταρχισμού λόγω νεοφιλελεύθερου ζήλου. Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, επρόκειτο για ένα καλοστημένο σχέδιο, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης. Η παράδοση της ενημέρωσης στις γνωστές «οικογένειες» δεν διασφάλισε μόνον οικονομικά οφέλη αλλά αποτέλεσε και ένα αποφασιστικό βήμα στην πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Ένα στοιχείο τη όλης υπόθεσης όμως που έχει παραμείνει, σχετικά, στην σκιά είναι πως όλα αυτά έγιναν υπό την εποπτεία, την ενθάρρυνση και την … «ευλογία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι τα όσα είπε μόλις πριν 9 ημέρες στην Βουλή, ο Μ.Παπαδόπουλος από την θέση του υφυπουργού Υποοδομών. Δήλωσε ευθέως πως η Κομισιόν – ο υποτιθέμενος υπέρμαχος του υγιούς ανταγωνισμού- ενέκρινε τον διαγωνισμό για την παροχή των ψηφιακών συχνοτήτων στην περίφημη DIGEA, την εταιρία που έστησαν το ΜEGA, ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ και ο ALPHA. Σε αυτόνσυμμετείχε μόνον η συγκεκριμένη εταιρία ενώ το τίμημα για την παροχή των συχνοτήτων ήταν στο 1/20 της πραγματικής τους αξίας. Δόθηκαν με 15ετές συμβόλαιο για 18.000.000 ευρώ την ίδια στιγμή που εταιρία- ανεξάρτητος εκτιμητής έκανε λόγο για αξία 715.000.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι από τον διαγωνισμό αποκλείστηκε δια νόμου η δημόσια τηλεόραση. Επιπρόσθετα ο Μ.Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ακολούθησε την πρακτική η οποία είναι κυρίαρχη και ενθαρρύνεται σε όλη την Ε.Ε.

 

Δείτε τι χαρακτηριστικά είπε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:

 

Για τον στημένο διαγωνισμό: « Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, η ΕΕΤΤ (σ.σ Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αρμόδια για το φάσμα)  σε όλη τη διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού ανάδειξης του παρόχου, ακολούθησε πλήρως τις επιταγές του ευρωπαϊκού κι εθνικού νομικού πλαισίου, έγινε δημόσια διαβούλευση -μπορούσαν να συμμετέχουν οι πάντες- κατά την οποία όλες οι προτάσεις για τη χορήγηση των δικαιωμάτων καταγράφηκαν. Η διαδικασία αυτή ήταν ανοιχτή προς όλους και διασφάλιζε τη μη προνομιακή ή διακριτική μεταχείριση ενός συμμετέχοντος έναντι άλλου».

 

Για την έγκριση του από την Ε.Ε: «Η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε το τεύχος προκήρυξης ανάδειξης παρόχου του δικτύου στην καθ’ όλα αρμόδια κατά τον έλεγχο της συμβατότητας της διαδικασίας για το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απάντησε ότι δεν είχε καμία απολύτως αντίρρηση για το πλαίσιο το οποίο καθορίστηκε”.

 

Για την πολιτική της Ε.Ε σε θέματα ραδιοσυχνοτήτων: «Η διαδικασία δημοπρασίας η οποία έγινε είναι η διαδικασία που ακολουθείται πανευρωπαϊκά σε διαγωνισμούς χορήγησης φάσματος. Ειδικότερα, με την ευρωπαϊκή πρακτική στις δημοπρασίες φάσματος ορίζεται ένα ελάχιστο αποδεκτό τίμημα, ενώ το φάσμα προβλέπεται όπως χορηγείται σε αυτόν ή σε αυτούς που υποβάλλουν προσφορές ίσες ή υψηλότερες από την τιμή εκκίνησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό συμμετεχόντων ».

(Επισκέψεις: 34 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Από το 1990 σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες και από το 1995 στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend