Κοινωνία

Εργοδοτική ξεδιαντροπιά: Απαγόρευσαν σε μαθητές να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις – Λύση τώρα!

«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές. Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι αυτή την κατάσταση. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!». 

Με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η λυκειάρχης, Ευαγγελία Σαρρή την εργοδοτική ξεδιαντροπιά και αυθαιρεσία που απαγόρευσε σε μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανιών να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.  

Σε δηλώσεις της στο zarpanews.gr η Ευαγγελία Σαρρή, λυκειάρχης του  Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων τόνισε:  

«Μόνο ντροπή και οργή αισθάνομαι γι αυτή την κατάσταση. Τους είχαμε ενημερώσει μήπως θα μπορούσαμε εμείς να επικοινωνήσουμε με τους εργοδότες τους, αλλά αρνήθηκαν φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή τα αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους τους. Περίμενα πως σήμερα θα τα καταφέρναν… Όπως και οι άλλοι δύο εργαζόμενοι, που έδωσαν με τη συναίνεση των εργοδοτών τους. Μιλάμε για 4 μέρες, που διαρκούν οι εξετάσεις, για λίγες ώρες που θα ήταν στο εξεταστικό και αμέσως θα επέστρεφαν στη δουλειά τους».

Μιλάμε τέσσερις μαθητές που στην ουσία οι εργοδότες τους απαγόρευσαν τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε ηλικία κοντά στα 40, με οικογένειες, με οικονομικά προβλήματα, ορισμένοι εκ των οποίων πήγαιναν εκτός Χανίων για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ορισμένοι φοίτησαν τέσσερα χρόνια και κάποιοι πήγαν στο σχολείο φέτος, χωρίς καμία απουσία, όπως αναφέρει το zarpanews.gr.

Η λυκειάρχης επισημαίνει: «Πλέον το να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές που γίνονται μόνο το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς… Χρειάζεται να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση, που να αποδεικνύει ότι είχαν πρόβλημα υγείας και να πάνε να δώσουν στην Αθήνα…». Και συμπληρώνει: «Εδώ δεν μπόρεσαν να πάνε στα Χανιά». 

Επίσης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει το γεγονός και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Παιδείας, Εργασίας, ΔΔΕ Χανίων), να διασφαλίσουν :

  • την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση.
  • τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις.
  • τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους- μαθητές.

Επίσης, καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κινηθεί στην κατεύθυνση άμεσης λύσης της απαράδεκτης κατάστασης με τα Εσπερινά σχολεία (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), ενώ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κρήτης (Ξανθουδίδου 28) στις 13:00 και στη ΔΔΕ Χανίων 2 το μεσημέρι. 

***

Η λύση για τους συγκεκριμένους μαθητές πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Παιδείας τώρα,  χωρίς καθυστερήσεις, όποιες διοικητικές αποφάσεις κι αν χρειάζονται. Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους και, παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του για τέτοιες  περιπτώσεις εργοδοτικής ξεδιαντροπιάς. Η προστασία των εργαζόμενων μαθητών δεν είναι «ευκαιρία», είναι δικαίωμα! 

(Επισκέψεις: 1.207 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend