Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργάτης καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή και βρήκε ακαριαίο θάνατο

Δίχως τέλος οι θάνατοι εργατών στους χώρους δουλειάς. Και σήμερα ακόμη ένας εργάτης προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργαζομένων που..

Δίχως τέλος οι θάνατοι εργατών στους χώρους δουλειάς.

Και σήμερα ακόμη ένας εργάτης προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργαζομένων που βγαίνουν για το μεροκάματο και δε γυρίζουν σπίτι τους.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας ο εργαζόμενος «δούλευε στην εταιρεία Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο και με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και για αυτό το ατύχημα δεν ευθύνεται η “κακιά η ώρα”, ούτε καμιά άλλη δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν» σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Ξέρουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας.

Άλλωστε η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να προλαμβάνονται τα ατυχήματα, ακόμα και οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες να γίνονται με ασφάλεια.

Όμως η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι τελείως διαφορετική. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η εντατικοποίηση για να “βγει η δουλειά”, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς με τα τρελά ωράρια και τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται για να βγει πιο φθηνά η δουλειά, δημιουργούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο.

Καθημερινά μπαίνει στη ζυγαριά από τη μια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη οι ζωές μας και η ζυγαριά γέρνει συνεχώς προς τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να μετριόμαστε και κάθε φορά να βγαίνουμε λιγότεροι. Αυτό είναι τελικά το πραγματικό εμπόδιο για να δουλεύουμε με ασφάλεια: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Αυτό άλλωστε ομολογούν σε κάθε συνάντηση οι εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να αυξήσουν τους ελέγχους γιατί δεν έχουν λεφτά, ενώ την ίδια ώρα δίνουν ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και τους μονοπωλιακούς ομίλους με φοροαπαλλαγές και με επιδοτήσεις. Στην ουσία δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής μας, δεν προχωράνε σε ελέγχους, κρατάνε υποστελεχωμένη την επιθεώρηση εργασίας και αφήνουν τη μεγαλοεργοδοσία να αλωνίζει γιατί είναι ταγμένοι στο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τέρμα πια. Στο δίλημμα “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” επιλέγουμε τις ζωές μας.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας. Ταυτόχρονα υποσχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας ότι δε θα σταματήσουμε λεπτό την οργάνωση της πάλης για να σταματήσουν οι χώροι δουλειάς να είναι παγίδες θανάτου. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε απάντηση κλιμακώνοντας την πάλη μας.

Απαιτούμε:

– Καμία συγκάλυψη! Να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια του ατυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

– Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς που θα προστατεύουν την υγεία και την ασφάλειά μας.

– Άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

– Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κανείς μεταλλεργάτης χωρίς συλλογική σύμβαση.

Δίνουμε απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις