Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έρχονται δραματικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το «αντίτιμο» για την..

Αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το «αντίτιμο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης «κατατρώνε» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα. Το χειρότερο είναι ότι οι παράγοντες της «αγοράς» και τα κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερες, σοκαριστικές ανατιμήσεις στα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειες.

Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι με την επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός θα έχει φτηνότερο ρεύμα, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Η επέκταση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και το ακριβότερο φυσικό αέριο εκτοξεύουν τα κόστη, σε συνδυασμό με το «καπέλο» που προσθέτει το γνωστό «εμπόριο ρύπων» στη λιγνιτική ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, που λυγίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οφείλονται στην αυξημένη τιμή χονδρεμπορικής, που κινείται σταθερά πάνω από τα 150 ευρώ και μέσα στον καύσωνα άγγιξε και τα 200 ευρώ, στην ανεπάρκεια των ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, αφού τις μέρες με άπνοια δεν λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα βράδια δεν παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά, και βέβαια στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (από 25 ευρώ/MWh τον Μάη σε 48 ευρώ/MWh σήμερα).

Αυτό είναι το «πράσινο» μείγμα στην απελευθερωμένη Ενέργεια, που αποδεικνύεται κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, την ώρα μάλιστα που ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές σε βασικά αγαθά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Και, βέβαια, δεν είναι καθόλου αμελητέοι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, αφού τα πάντα εισάγονται: Από τις ανεμογεννήτριες, μέχρι το φυσικό αέριο και την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να απαιτεί η αύξηση στην κατανάλωση.

«Θα έρθουν αυξήσεις», λέει η κυβέρνηση…

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα δεν είναι όμως οι μόνες που πιέζουν το λαϊκό πορτοφόλι. Το σύνολο των αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας λαϊκής οικογένειας πουλιέται ακριβότερα στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες αγορές, όπως καταγράφεται και στους διάφορους δείκτες τιμών καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλη, όπου υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκε σε 1,4%.

Τον Αύγουστο η κατάσταση επιδεινώθηκε και όλοι προεξοφλούν μεγάλες ανατιμήσεις από το Σεπτέμβρη σε προϊόντα όπως ο καφές, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, τα είδη υγιεινής, τα ροφήματα και δεκάδες άλλα αγαθά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως άμοιρη ευθυνών. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία. «Θα έρθουν αυξήσεις από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα, μέχρι τις πρώτες ύλες. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα οι προηγμένες χώρες, και προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα», δήλωσε στην ΕΡΤ1.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ μέτρα «ελάφρυνσης» για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το επικρατέστερο σενάριο πάντως είναι να αφορούν κάποιες μικρές μειώσεις μόνο για τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτουν τις δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Γ. Οικονόμου απέδωσε τις ανατιμήσεις στο «χρήμα που τυπώθηκε» παγκοσμίως για τα μέτρα οικονομικής στήριξης την περίοδο της πανδημίας, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα παρουσίαζαν τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης της κρίσης σαν προστασία για το λαϊκό εισόδημα, σε αντίθεση με τις περικοπές μισθών που ζήσαμε στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, αποδεικνύεται ότι είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, μόνιμα χαμένος είναι ο λαός.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πληρώνει μόνο τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και τα άλλα προνόμια στο κεφάλαιο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους επενδυτικούς νόμους, αλλά «ματώνει» και από την αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις αστείες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, με τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, που πλέον δεν φτάνουν ούτε για ένα κουλούρι τη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (Γιούροστατ) στην ελληνική οικονομία απογειώθηκε τον Αύγουστο στο 1,7% από 0,7% τον Ιούλη, ενώ η αύξηση στον κατώτερο μισθό από το 2022 θα είναι 0,40 ευρώ τη μέρα…

Πηγη: 902

Απόψεις